Vrijdag 20/05/2022

Klimaat

Jongeren roepen op om te spijbelen voor het klimaat: “Hoe kan ik nog studeren als de wereld straks om zeep is?”

Kyra Gantois. Beeld ©  Philip Reynaers  / Photonews
Kyra Gantois.Beeld © Philip Reynaers / Photonews

De Zweedse Greta Thunberg (15), die weigerde naar school te gaan zodat ze actie kon voeren tegen de klimaatopwarming, inspireert ook Vlaamse tieners. Komende donderdag trekken Anuna De Wever Van Der Heyden (17) en Kyra Gantois (19) samen met een groep gelijkgezinden met protestbordjes naar het parlement. “Schaf een F-35 minder aan en pomp dat geld in het milieu.”

Anke Wauters

“Als ik aan de rest van mijn leven denk, dan plan ik niet verder dan 2050.” De Antwerpse Anuna De Wever Van Der Heyden (17) – geen familie van die andere De Wever – windt er geen doekjes om: ze is bang voor haar toekomst.

Twee jaar geleden woonde Anuna een vrouwenrechtenconferentie van de Verenigde Naties in New York bij. Daar kwam ze voor het eerst in contact met klimaatwetenschappers. “Sindsdien ben ik ervan overtuigd: iedereen zou klimaatactivist moeten zijn.”

Kyra Gantois (19) deelt die bezorgdheid. “Hoe kan ik studeren, een carrière nastreven en kinderen op de wereld zetten als die wereld straks om zeep is?”

De twee bundelen nu de krachten met een dertigtal vrienden. Dit weekend hebben ze een filmpje op de Facebook-pagina ‘Youth for Climate’ geplaatst. “Wetenschappers zijn het erover eens dat we ons eigen graf aan het graven zijn, maar niemand doet er iets aan”, stellen ze daarin.

‘We wisten het niet’

Afgelopen zomer werd de Zweedse Greta Thunberg (15) wereldnieuws toen ze weigerde naar school te gaan zolang politici de klimaatopwarming niet serieus namen. Thunberg werd uitgenodigd door VN-secretaris Antonio Guterres om te spreken op de klimaatconferentie in Polen.

Internationaal volgden duizenden tieners Thunbergs voorbeeld. Anuna en Kyra roepen nu ook de Vlaamse jeugd op om komend semester elke donderdag te ‘spijbelen voor het klimaat’, want “studeren is even niet zo belangrijk als milieuvervuiling”. De respons bleef niet uit. “We kregen zelfs mails van leerkrachten die zich samen met hun volledige klas willen aansluiten.”

Voor Kyra is het eenvoudig om lessen te skippen: zij is student vastgoed aan de AP Hogeschool. Maar Anuna volgt humane wetenschappen in het middelbaar. “De gedachte dat ik geschorst zou kunnen worden, kwam al in me op. Ik heb zelf contact opgenomen met de directie. Dinsdag zitten we samen voor een gesprek.”

Anuna is voorbereid. “In de eindtermen staat: ‘Leerlingen moeten burgerzin tonen, initiatief nemen en kritisch denken.’ Dat doe ik toch met deze actie? Als ze mij alsnog willen straffen, tja, dan is het maar zo. Soms moet je regels breken om regels te veranderen.”

Is het niet allemaal een beetje paniekvoetbal? Die vraag wierpen de ouders van Kyra op. “Ze gaan me niet tegenhouden, dat hebben ze beloofd. Maar ze vinden dat ik misschien een beetje overdrijf. De bewijzen zijn er nochtans, je kunt die informatie gemakkelijk opzoeken. Over twintig jaar kan niemand zeggen: ‘We wisten het niet.’”

Avocado’s

De meisjes noemen de roofzucht van “wij, kapitalistische westerlingen”, de grootste oorzaak van de klimaatproblematiek. Anuna: “We willen appelsienen uit Spanje of avocado’s uit Zuid-Amerika en laten die met 500 vliegtuigen naar ons komen. Komaan, leef iets minder luxueus.”

Volgens hen is de klimaatproblematiek een zaak van mensenrechten. “Ik geef het je op een blaadje: de volgende vluchtelingencrisis zal veroorzaakt worden door de klimaatveranderingen.”

De gemiddelde Vlaming doet nochtans zijn best. We zetten braaf onze pmd-zak voor de deur, we dragen dikke truien in plaats van de verwarming hoger te draaien, we nemen steeds vaker de fiets of het openbaar vervoer, we eten minder vlees, we staan minder lang onder de douche.

“Die inspanningen zijn verwaarloosbaar als het politieke systeem niet verandert”, weerlegt Anuna, “75.000 mensen tijdens de klimaatmars was niet genoeg om ervoor te zorgen dat onze regering de energierichtlijnen van de Europese Unie ondertekende. Het probleem is altijd dat er zogezegd niet genoeg geld is. Onzin, want de regering kan wel en masse gevechtsvliegtuigen kopen. Schaf een F-35 minder aan en pomp dat geld in het klimaat.”

Afspraak donderdag om halfelf aan het federaal parlement. Daar plannen Anuna en Kyra de hele dag te lobbyen. “Jongeren moeten betrokken worden bij politieke beslissingen over het klimaat”, vindt Kyra. “Geef ons a seat at the table.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234