Vrijdag 27/11/2020

CoronacrisisMentaal welzijn

Jongeren overspoelen hulplijnen: ‘Ze hebben geen schrik voor corona. Het is het isolement dat vreet’

Beeld Thinkstock

Online hulplijnen in Vlaanderen worden met oproepen van kinderen overspoeld. In deze crisis ervaren jongeren massaal de nood om hun hart te luchten. ‘Ze hebben geen schrik voor het virus of de dood van geliefden. Wat vreet is de sterke eenzaamheid, de angst om geïsoleerd te zijn.’

Nadia (17) chat al maanden met hulpverleners op Nu praat ik erover, de chatbox van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. Ze werd een jaar geleden het slachtoffer van seksueel misbruik en ontwikkelde intussen ook een eetstoornis. Ze had net de stap gezet om leerlingbegeleiding daarover aan te spreken en er ging hulp opgestart worden, maar dat valt nu stil. Nadia ervaart nu opnieuw meer angst en stress.

Lees ook: Chatlijnen krijgen toevloed aan hulpvragen van jongeren

Dit is slechts een van de duizenden verhalen van Vlaamse kinderen en jongeren die op dit moment met hun mentale welzijn worstelen. Dat vertaalt zich in een stijging in het aantal oproepen bij de onlinehulplijnen. Nu praat ik erover tekent de laatste weken een verdubbeling op, JAC (het jongerenaanbod van het CAW, Centrum Algemeen Welzijnswerk, red.) ziet zelfs een verdriedubbeling sinds het begin van de lockdown.

Volgens Anita Cautaers, directeur CAW Groep, zijn de problemen niet anders dan voorheen, maar worden jongeren door deze uitzonderlijke situatie wel meer getriggerd. “Zij die het al moeilijk hadden, ervaren dat nu nog scherper.”

Professor Sarah Bal, psycholoog en gedragstherapeut bij kinderen en jongeren, houdt videocalls met haar cliënten en ziet hetzelfde patroon: zij die al kwetsbaar waren, krijgen het door de huidige crisis vaak nog moeilijker. “Niemand belt naar mij om te zeggen ‘Ik heb schrik voor corona’ of ‘Ik ben bang dat mijn mama eraan zal sterven’”, zegt Bal. “Het is vooral het isolement dat vreet. De sterke eenzaamheid, de angst om geïsoleerd te zijn. Ik denk dat wij dat als volwassenen ook ervaren.”

Beeld Elise Vandeplancke

Volgens de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) krijgt een op de vier mensen vroeg of laat af te rekenen met min of meer ernstige psychische problemen. Een bevraging van de Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering voor alle domeinen die jongeren aanbelangen, leerde dan weer dat bijna een derde van de jongeren niet goed in zijn vel zit.

Aandacht geven

Vandaag komt de Vlaamse Jeugdraad met een standpunt gericht aan beleidsmakers en in het bijzonder aan de Vlaamse ministers Ben Weyts (Onderwijs), Wouter Beke (Welzijn) en Benjamin Dalle (Jeugd). De Jeugdraad breekt daarbij een lans om het mentale welzijn van de jongsten en meest kwetsbaren niet uit het oog te verliezen. Voorzitster Alexandra Smarandescu: “De voorbije dagen is er over van alles aan de alarmbel getrokken, maar te weinig vanuit het perspectief van de jeugd. Wat met de jongeren in de gesloten voorzieningen? Kan er voor hen geen bezoekregeling worden uitgewerkt? Nu leidt dat tot drama’s. Daarnaast is het belangrijk dat er blijvend over de hulplijnen wordt gesensibiliseerd.”

Professor Bal: “Contacteer alsjeblieft zo’n chatlijn als je daar nood aan hebt: dat is de boodschap die we kinderen en jongeren moeten blijven inprenten.”

Niet elke thuissituatie laat dat toe, maar hoe kunnen ouders hun angstig kind helpen? “Als jongeren met angsten kampen, is het belangrijk dat daar aandacht aan wordt gegeven, maar overdrijf daar ook niet in, probeer het onder controle te houden”, zegt Bal. “Ga wandelen of fietsen. Structuur helpt ook. Behoud de weekstructuur die je voor de coronacrisis hanteerde.”

De CAW-hulpverleners manen de jongeren aan zoveel mogelijk contact met hun vrienden te houden, zegt directeur Anita Cautaers. “We mobiliseren onze vrijwilligers ook om hen regelmatig te contacteren.”

Het is niet evident om een kind op zijn of haar gemak te stellen als we zelf niet weten hoelang deze lockdown nog zal duren, erkennen experts. Ze zeggen wel dat het positief is dat de overheid termijnen hanteert. “‘Het is tot 19 april’, dat is goede communicatie”, zegt Sarah Bal. “En niet: boem paf, het zal tot eind juni zijn. Iedereen apprecieert die stapjes, ook jongeren.”

Nadia is een schuilnaam.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234