DubbelinterviewJongerenparlement
Jongeren over de vraag: moeten we de kernuitstap terugdraaien of niet?
De Franstalige liberalen, met MR-Kamerlid Marie-Christine Marghem op kop, krijgen federaal de steun van N-VA om via een wetsvoorstel de kernuitstap ongedaan te maken. Kilian Vandenhirtz (21, covoorzitter van Jong Groen) en Laura Hidalgo (27, voorzitter van Jeunes MR) staan lijnrecht tegenover elkaar.
Laura Hidalgo: ‘MR doet dit om de onderhandelingen met Engie te versnellen, niet om Vivaldi te ondermijnen’
“Jeunes MR is heel duidelijk: we zijn voorstander van een verlenging van kernenergie na 2025. Daar zijn een aantal redenen voor. De huidige conflictsituatie in Oekraïne is er daar een van. Ik vind het belangrijk om de stijgende gasprijzen die daarmee gepaard gaan, aan te pakken. Maar de uitbreiding van kernenergie is vooral essentieel om de continuïteit van de energievoorziening te waarborgen, en om goedkope energie aan te bieden nu er een toename van fossiele brandstoffen is. Het is ook belangrijk om jobs in de nucleaire sector te behouden en de internationaal erkende knowhow van de Belgische nucleaire sector in stand te houden en te ontwikkelen.
“België moet gewoon de bouw van een nieuwe generatie kerncentrales toestaan én plannen, waardoor we de belangrijkste strategische garanties en voordelen voor de toekomst krijgen, en we de oude centrales kunnen ontmantelen. Laten we ook niet vergeten dat de Europese Commissie kernenergie als ‘afval’ heeft geclassificeerd. Het is dus tijd om de plannen te herzien en plan B te steunen.
“De nucleaire kwestie moet voor ons alleszins verder gaan dan de politieke verdeeldheid die er nu speelt. Samen moeten we België de kans geven om een succesvolle koolstofarme overgang te maken. Eerlijk gezegd denk ik dat de keuze van Marghem om N-VA het wetsvoorstel mee te laten ondertekenen een wake-upcall is voor de meerderheid maar vooral voor de ministers van Klimaat.
“Laten we ook wel wezen: Marghem had alle partijen al gewaarschuwd dat ze een nieuw voorstel zou voorleggen − zeker zij die geen concrete maatregelen namen kregen al een signaal. MR doet dit echt niet om de Vivaldi-regering te ondermijnen, maar juist om de onderhandelingen met Engie te versnellen. Het wordt hoog tijd dat realisme en langetermijnlogica zegevieren, en niet een vorm van eco-ideologisch extremisme gebaseerd op utopie en angst als het gaat over energieproductie. We moeten zo snel mogelijk handelen voor iedereen. Er is gewoon geen ruimte meer voor onzekerheid.”
Kilian Vandenhirtz: ‘Marghem koos er als energieminister destijds zelf voor om zo goed als niets te doen’
“Het is heel jammer dat de Franstalige liberalen feitelijk de federale regering aan het saboteren zijn. Dat is ook niet de eerste keer. Totaal onverantwoord. Ze saboteren een oplossing, en dat is zo bijzonder schrijnend om aan te zien. En dan nog uitgerekend door Marghem, die nota bene zelf ooit energieminister was. Zij had destijds de tools in handen en heeft er toen voor gekozen om zo goed als niets te doen.
“Het is dus bijzonder pijnlijk dat ze nu plots komt met een wetsvoorstel om de kernuitstap terug te draaien. De onderhandelingen worden nu wel gevoerd, laten we die onderhandelingen in alle sereniteit voeren in plaats van politieke spelletjes te spelen.
“Wij betreuren als Jong Groen het uitstellen van de kernuitstap, maar Groen zit nu eenmaal in de regering en moest een compromis sluiten. Het zijn ook uitzonderlijke tijden. Voor ons is het alleszins belangrijk dat de kernuitstap er nog steeds komt, zodat de regering effectief kan investeren in groene en hernieuwbare energie. Het belangrijkste is nu dat we hoopvol vooruitkijken als het gaat over het klimaat en het energiedebat, en dan heb ik het niet alleen over het openhouden van kerncentrales.
“Want dat is juist waar ik me erg aan stoor als ik in dit debat naar de keuzes van MR kijk: energie gaat over meer dan alleen het al dan niet openhouden van kerncentrales. Niet alleen de productie van energie is belangrijk, ook het verbruik, het transport en de bevoorrading. Jong Groen kijkt daarom naar het volledige plaatje, en wil vooral inzetten op hernieuwbare en dus ook goedkopere energie, waarbij we ook kijken of iedereen mee kan en niemand uit de boot valt.
“Dit debat is trouwens al jaren bezig: de wet over de kernuitstap werd trouwens al gestemd in 2003. Dat bepaalde partijen nu plots met allerlei eisen komen, of aanpassingen, is echt te gek voor woorden. Zeker als we weten dat die partijen ooit in een regering zaten. Zij moeten nu niet kappen op mensen die daadwerkelijk aan een oplossing werken.”