Zondag 28/05/2023

Reportage

Jongeren over de sextingzaak: ‘BV’s doen iets stoms en dan moeten wij hen als slachtoffers zien’

Tieners lijken weinig begrip op te brengen voor wat de drie beroemdheden overkwam. Gaetan, Ferre, Dylan, Amélie en Cédric: ‘Slim was het niet van hen.’  Beeld Wouter Van Vooren
Tieners lijken weinig begrip op te brengen voor wat de drie beroemdheden overkwam. Gaetan, Ferre, Dylan, Amélie en Cédric: ‘Slim was het niet van hen.’Beeld Wouter Van Vooren

De sextingzaak met BV’s is het uitgelezen moment om het thema uit de taboesfeer te halen, vinden experts. In de eerste plaats voor jongeren, die het vaakst slachtoffer worden van dergelijke praktijken. Maar die jongeren zien dat blijkbaar anders. ‘Het is niet eerlijk dat alle aandacht naar die BV’s gaat en niet naar de echte slachtoffers.’

Cathy Galle

Een middelbare school, ergens in Vlaanderen. De leerkracht Nederlands wou de actualiteit rond sexting gebruiken in haar les, maar kwam van een kale reis terug. “Bijna al mijn vierdejaars bleken de beelden gezien te hebben. Maar veel animo om er over te praten was er bij hen niet”, klinkt het.

De leerkracht schrok ervan, want wij volwassenen gaan er automatisch van uit dat zo’n verhaal met bekende koppen het voor jongeren net makkelijker maakt om erover te praten. Ze schrok nog meer toen ze haar klas vroeg wie hier nu het meest schuld treft: de BV’s die de beelden maakten, of de persoon die hen bedroog en de beelden verspreidde. “Zonder verpinken zeiden 21 van de 24 leerlingen: de BV’s.”

Je zou inderdaad denken dat uitgerekend tieners begrip zouden kunnen opbrengen voor wat de drie beroemdheden overkwam. Want velen hebben zelf al aan sexting gedaan. Volgens het tweejaarlijkse Apestaartjaren-onderzoek gaat het om 12 procent van de 12- tot 18-jarigen. En zo goed als elke tiener kent wel iemand bij wie dat uiteindelijk fout afliep of zag al eens dergelijke beelden circuleren.

Experts hoopten dan ook dat #BVleaks, zoals de zaak online wordt genoemd, het misbruik van sextingbeelden bespreekbaar maakt. Maar tieners lijken zich helemaal niet te herkennen in het wedervaren van Stan Van Samang, Peter Van de Veire en Sean Dhondt. “Het klinkt misschien hard, maar ze hebben dat toch zelf gezocht?” Voor Lindsey (18) en Aaliyah (17) is het duidelijk. Wie dergelijke beelden maakt én doorstuurt naar iemand, weet dat er consequenties kunnen zijn. Zelf heeft Aaliyah die aan den lijve ondervonden. “Ik heb ook eens een pikante foto naar mijn lief gestuurd, die hem nadien doorstuurde. Toen ik dit schooljaar de eerste schooldag op een nieuwe school kwam, kwam er een jongen naar mij toe die zei: ik ken jou van die naaktfoto die circuleert. Leuk is anders.”

Zelf stond ze sterk genoeg in haar schoenen om dat snel naast zich neer te leggen. Al weet ze heel goed dat dat bij heel wat onzekere jongeren, die slachtoffer worden, veel moeilijker kan liggen. Maar de drie BV’s, die volgens haar als volwassenen mannen beter hadden moeten weten, kan ze moeilijk als slachtoffers zien.

Dat kunnen ook Freya (17) en haar vriendinnen Lien (16) en Chiara (17) niet. “Sexting is iets wat je doet als je iemand ziet zitten of er al een relatie mee hebt”, zegt Freya. “Wat hier gebeurd is, lijkt me toch eerder een vorm van vreemdgaan.” Al willen de meisjes wel voorzichtig blijven, want we weten natuurlijk nog niet alles over de context waarin alles gebeurd is.

Maar volgens hen krijgt de zaak vooral te veel media-aandacht. Freya: “Er zijn zoveel jongeren die hier slachtoffer van worden, sommige plegen zelfs zelfmoord. En daar staan de media niet bol van. Nu het over drie BV’s gaat, plots wel. Ik vind dat niet eerlijk.”

Echte slachtoffers

Wat verderop het Gentse Woodrow Wilsonplein zit een groepje scholieren te chillen aan de fontein. Maar ook Gaetan, Ferre, Dylan, Amélie en Cédric zijn kritisch. “Ik heb een broertje van acht jaar en die kreeg die beelden te zien op TikTok. Hij kwam aan mij vragen wat dat was”, zegt Amélie. “Wat zeg je dan tegen zo’n kind?”

En natuurlijk zijn diegenen die de BV’s dat hebben geflikt oplichters. En is het stom dat er mensen zijn die die beelden maar blijven delen, maar het vijftal kijkt toch ook vooral in de richting van de BV’s als er schuldigen aangeduid moeten worden. Amélie: “En weet je wat het ergste is? Dat gewone tieners die écht slachtoffer worden, omdat ze iemand die ze graag zien ten onrechte vertrouwen, zelden aandacht krijgen. Terwijl BV’s die iets stoms doen dat wél krijgen. En dan moeten wij hen als slachtoffer zien?”

Ze kan op goedkeurend geknik rekenen van de jongens rond haar. Al wil Cédric wel vooral benadrukken dat alles wat je doet in de privésfeer, zelfs erotische filmpjes maken, eigenlijk niemands zaken zijn. “Of je nu BV bent of niet, dat maakt niet uit. Maar bon, slim is het niet van hen.”

Dat jongeren zelf ook eerder de makers van de beelden veroordelen dan de verspreiders ervan, verwondert Heidi De Pauw van Child Focus niet. “Dat is net het hele probleem. We weten uit onderzoek dat 70 procent van de jongeren inderdaad vindt dat de maker van zulke beelden in de fout gaat. Terwijl dat natuurlijk niet zo is. We hoopten net dat dit dossier, waarin voor het eerste drie bekende mensen naar buiten komen met wat hen overkwam, dat denkpatroon kan doorbreken.”

Freya (17) en haar vriendinnen Lien (16) en Chiara (17): 'Sexting is iets wat je doet als je iemand ziet zitten of er al een relatie mee hebt”, zegt Freya. “Wat hier gebeurd is, lijkt me toch eerder een vorm van vreemdgaan.' Beeld Wouter Van Vooren
Freya (17) en haar vriendinnen Lien (16) en Chiara (17): 'Sexting is iets wat je doet als je iemand ziet zitten of er al een relatie mee hebt”, zegt Freya. “Wat hier gebeurd is, lijkt me toch eerder een vorm van vreemdgaan.'Beeld Wouter Van Vooren

Maar jongeren zien de slachtoffers in de zaak blijkbaar niet als échte slachtoffers. En dat is een spijtige zaak, meent De Pauw. “Ze lijken te denken dat volwassenen maar niet zo dom moeten zijn om hier in te trappen. Wellicht speelt ook mee dat jongeren vaak moeite hebben om volwassenen als seksuele wezens te zien. Maar wat mij vooral bezighoudt: hoe moeten jongeren die hetzelfde meemaken zich nu voelen als ze al die reacties horen? Ik kreeg zelf al reacties binnen dat het hier om perverten en idioten gaat, dat gaat toch vrij ver. Ik maak we daar grote zorgen over.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234