Maandag 24/02/2020

Jongeren lieten honderden verkeersborden smelten

Nijvel

Eigen berichtgeving

Caspar Naber

Drie jongeren uit Genappe hebben voor ruim 50.000 euro aan verkeersborden laten omsmelten in een smelterij in de regio Charleroi. Het trio stal de borden met klemmen en al in hun woonplaats en wijde omgeving. De dieven staan momenteel terecht voor de correctionele rechtbank in Nijvel. Meer dan vierhonderd borden verdwenen spoorloos.

De lokale politie van de zone Nijvel/Genappe ontmaskerde de jeugdige verkeersborddieven eind vorig jaar min of meer bij toeval. Dat gebeurde tijdens het onderzoek van een inbraak in een depot van het Waalse ministerie van Materiaal en Transport in Seneffe. Het spoor leidde naar de drie jongeren. Die bleken ook verantwoordelijk te zijn voor de diefstal van een grote hoeveelheid kabels en koper uit de lokalen van de NMBS in Charleroi. Verder onderzoek leidde naar een metaalsmelterij in Marchienne-au-Pont. Daar bleken de jongeren de buit te hebben verkocht en laten omsmelten. Het onderzoek wees uit dat het drietal er ook gestolen verkeersborden had laten omsmelten. Volgens een schatting van de politie ging het om tientallen borden, die anderhalve ton aan aluminium opleverden. Uitgaande van een verkoopprijs van ongeveer 0,50 eurocent per kilo verdienden de dieven zo ruim 50.000 euro.

De drie verkeersborddieven werden eind vorig jaar door de raadkamer van Nijvel verwezen naar de correctionele rechtbank. Daar verschenen ze medio december voor de eerste maal en midden februari voor de tweede. Tijdens die laatste zitting vorderde het openbaar ministerie een werkstraf tegen het drietal. Procureur des konings Jean-Claude Elslander, die eind vorig jaar Jean Deprêtre opvolgde als baas van het parket, noemde die vordering gisteren logisch. "In zo'n geval zijn er drie mogelijkheden: een boete, gevangenisstraf of een werkstraf. Het eerste heeft bij jongeren weinig zin omdat de ouders meestal opdraaien voor de betaling. Gevangenisstraf heeft in onze ogen evenmin effect. Een werkstraf daarentegen wordt beschouwd als het geschiktste. De bedoeling van de straf is immers de jongeren zover te krijgen dat ze stoppen. Dat begint door er gedwongen over na te denken. Tijdens de uitvoering van de werkstraf hebben de jongeren alle tijd voor bezinning", aldus procureur Elslander.

De jongeren stalen de verkeersborden in de loop van het jaar 2001 in hun woonplaats Genappe, in Nijvel en in Lasne. Alleen al in die laatste gemeente verdween een zestigtal verkeersborden. De toenmalige politiecommissaris Roger Marchal vermoedde toen al dat het de dieven te doen was om het aluminium. Hij leidde dat af uit het feit dat ze telkens ook de klemmen meenamen waaraan de borden waren bevestigd. Die klemmen bleken losgedraaid met een steeksleutel. Navraag bij metaalsmelterijen en -gieterijen leverde toen niets op. Marchal vermoedde eveneens dat de dieven dezelfde waren als diegenen die in 1999 toesloegen in Lasne-Plancenoit, Eigenbrakel, Ottignies en Genappe. Toen verdwenen in totaal ruim vierhonderd verkeersborden. Ook die vermoedens bleken juist.

Stelen van verkeersborden leverde de drie jonge daders 50.000 euro op

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234