Donderdag 26/05/2022

'Jongeren kunnen niet meer tegen verlies'

'Jongeren van vandaag kunnen niet meer met verlies om.' Voor psychotherapeut Bob Vansant komt de daad van de jongeman die donderdagochtend zijn zus in de dood volgde (zie kader) niet als een verrassing. 'De frustratietolerantie bij jongeren is veel te klein. Ze hebben niet geleerd hoe ze tegenslagen moeten aanpakken.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Psychotherapeut Bob Vansant werkt al jaren met mensen die in de knoei liggen met zichzelf, depressief zijn en met het idee spelen om uit het leven te stappen. Geregeld omdat ze het verlies van een geliefde niet kunnen verwerken.

"Zo heb ik momenteel een moeder in begeleiding wier elfjarig kind acht jaar geleden zelfmoord pleegde. Ze kan dat nog steeds niet aanvaarden en ze overweegt dan ook om haar kind te volgen. Voor haar is zelf uit het leven stappen een aanvaardbaar scenario. Zeker omdat ze in haar hoofd de gedachte heeft dat ze haar zoon dan zal terugzien. Die hereniging na de dood is misschien een beetje een infantiele gedachte, maar dat komt vaker voor, zeker bij heel gelovige mensen."

De jongeman uit Gooik die donderdagochtend uit het leven stapte, kon het verlies van zijn zus niet verwerken. Daarom reed hij zich te pletter onder een aanhangwagen. Zijn zus was ruim drie jaar eerder op dezelfde plaats en op dezelfde manier bij een ongeluk om het leven gekomen. "Zelfmoord, en zeker deze agressieve manier, verraadt altijd heel veel kwaadheid. Er moet een enorm pak woede bij de jongen aanwezig zijn geweest."

Vansant stelt de laatste tijd vast dat almaar meer jongeren hoe langer hoe minder met verlieservaringen overweg kunnen. "Ik heb een uitmuntend student van 25 gekend die zelfmoord heeft gepleegd. Hij haalde altijd de beste resultaten en was intussen zodanig hoog gekwalificeerd dat hij nergens aan de bak geraakte. En zo heb ik al meerdere mailtjes van ouders ontvangen. Jongeren kunnen niet meer met verlies om. Ze tellen alleen nog mee als ze winnen. Zogenaamde losers hebben geen plaats meer in onze maatschappij en ik vrees dat dat in de toekomst alleen nog erger zal worden."

Vreemd genoeg zijn het bovendien de ouders die onrechtstreeks verantwoordelijk zijn voor die evolutie, zegt Vansant. "De ouders hebben er altijd bij de kinderen op gehamerd dat ze goed moesten studeren, dat ze diploma's moesten halen, de beste job moesten hebben, dat ze de top moesten bereiken en op die manier veel geld verdienen. Bijkomend probleem is dat de vorige generatie over het algemeen alleen succeservaringen achter de rug heeft. Op enkele uitzonderingen of periodes na is het hen altijd voor de wind gegaan. Iedereen had werk, een huis, verdiende goed zijn boterham. Voor hun kinderen, de jongeren van nu, is de situatie intussen totaal anders. Als zij vandaag dan niet op de arbeidsmarkt terechtkunnen of geconfronteerd worden met dood of verlies, is dat voor hen zeer zwaar om dragen. Ze zijn het slachtoffer van het succes van hun ouders." De jongeman uit Gooik verloor niet enkel zijn zus, maar op zijn zestiende zag hij ook zijn vader het huis verlaten. "Een scheiding van de ouders kan zeer zeker een rol spelen", zegt Vansant. "Dood en scheiding staan beide zeer hoog op de stressbarometer. De agressieve manier waarop de jongen uit het leven is gestapt, verraadt een soort filosofie, wijst ook op een vorm van protest voor zij die achterblijven, voor de maatschappij. Net als de terroristen die op de Twin Towers invliegen, net als de Palestijnse zelfmoordenaars in Israëlische bussen, laten ook de zeven mensen die zich bij ons elke dag het leven ontnemen een boodschap na. Het is aan ons om te achterhalen welke." Vansant vreest trouwens dat het aantal zelfmoorden bij jongeren in de toekomst enkel maar zal toenemen. "Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar ik voorspel nog meer zelfmoorden. De jongeren kunnen niet meer tegen verlies. Ze hebben niet geleerd hoe ze met tegenslagen moeten omgaan. Hun frustratietolerantie is veel te klein waardoor voor sommigen een eerste confrontatie met dood of ziekte al te veel kan zijn. Als we jongeren niet opnieuw leren verliezen, vrees ik nog meer drama's in de toekomst."

'Als we jongeren niet opnieuw leren verliezen, vrees ik nog meer drama's in de toekomst'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234