Dinsdag 31/01/2023

Asielcrisis

"Jongeren integreren is blijkbaar geen prioriteit"

Lies Lievens coördineert zes onthaalklassen in Dendermonde. 'Ze zijn nog maar net de taal aan het leren, en dat wordt binnenkort misschien een maat voor niets.' Beeld Eric De Mildt
Lies Lievens coördineert zes onthaalklassen in Dendermonde. 'Ze zijn nog maar net de taal aan het leren, en dat wordt binnenkort misschien een maat voor niets.'Beeld Eric De Mildt

De scholen in Dendermonde hebben hun bezorgdheid geuit over het lot van meer dan 150 minderjarige vluchtelingen die zonder hun ouders in ons land zijn. Ze doen dat na de aangekondigde sluiting van vier opvangcentra voor niet-begeleide minderjarigen.

BRUNO STRUYS

"Deze ochtend kwam er een jongen klagen over hoofdpijn. Na een tijd werd het duidelijk wat er scheelde. Hij begon te huilen en zei dat hij het beu was om telkens vrienden te maken en even later weer afscheid te moeten nemen. Voor het asielbeleid gaat het duidelijk niet over jongeren, zonder ouders bovendien, maar over dossiers."

Lies Lievens, coördinator van zes onthaalklassen van KTA Dendermonde, vertelt de anekdote om aan te geven hoe groot de verslagenheid is. Het nieuws over de sluiting van dertig opvangcentra voor vluchtelingen is vooral hard aangekomen bij de niet-begeleide minderjarigen en hun hulpverleners. Na de voogden van deze jongeren hebben nu ook de scholen van Dendermonde, verenigd in het Lokaal Overlegplatform, hun bezorgdheid overgemaakt aan het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

In Vlaanderen moeten vier opvangcentra met enkel minderjarige asielzoekers die zonder ouders in ons land verblijven de deuren sluiten. Het gaat om Knesselare, Deinze, Overijse en Dendermonde. Dat laatste centrum is veruit het grootste, met 120 niet-begeleide minderjarigen.

"Die jongeren zijn ongerust", zegt Roland Rosseel, directeur van het opvangcentrum in Dendermonde. "De meesten hebben hier een thuis gevonden, een vriendengroep opgebouwd en zich aangesloten bij verenigingen. We hebben een prima samenwerking met de scholen, maar die moeten we dus stopzetten."

De 120 jongeren uit zijn opvangcentrum zitten nu nog verdeeld over de twee schoolnetten in Dendermonde. Daar zijn ze terechtgekomen in OKAN-klassen (onthaalonderwijs anderstalige nieuwkomers), die begin dit jaar net zijn opgericht om aan de grote vraag te voldoen.

"Met twaalf leerkrachten en een coach hebben we een half jaar keihard gewerkt om die zestig leerlingen vertrouwd te maken met het Vlaamse onderwijs", vertelt Lies Lievens, "nu moeten we ze vooral moed inpraten, en dat midden in hun examenperiode. Ze zijn nog maar net de taal aan het leren en proberen zich te integreren in Dendermonde, maar dat is binnenkort een maat voor niets. Blijkbaar is integratie toch minder een prioriteit voor het beleid dan gedacht."

Eenzelfde geluid klinkt in Overijse, waar een asielcentrum met een twintigtal niet-begeleide minderjarigen moet sluiten. Anke van Bergeijk begeleidt een van die jongeren als voogd. Samen met zestig andere voogden ondertekende ze een brief voor staatssecretaris Francken.

"Hamad* heeft me in paniek opgebeld", vertelt Van Bergeijk. "Omdat hij nog niet genoeg Nederlands kan, had hij de boodschap niet goed begrepen. Hij dacht dat hij diezelfde avond nog op straat stond. Ik heb hem gerustgesteld, maar op veel vragen heb ik geen antwoord. Ik woon in Overijse en kan nu gemakkelijk na mijn werk langs het centrum, maar kan ik dat volhouden als hij aan de andere kant van het land woont? Gaat hij zijn vrienden nog zien? Gaat daar een school in de buurt zijn? Zal hij nog onderwijs in het Nederlands krijgen?"

Zowel de voogden als de scholen hebben de vrees dat veel van deze minderjarige vluchtelingen in Franstalig België zullen terechtkomen. Daar zouden meer plaatsen zijn in de permanente asielcentra. Na een half jaar lessen Nederlands moeten deze jongens en meisjes uit voornamelijk Afghanistan en Syrië dan een nieuwe taal leren. Bij Fedasil kunnen ze nog niet zeggen hoe de verdeling er zal uitzien en ze verwijzen door naar het kabinet van Theo Francken.

"In de mate van het mogelijke proberen we altijd vrienden wat samen te houden", zegt Katrien Jansseune, woordvoerder van staatssecretaris Francken, "maar we kunnen niet uitsluiten dat iemand in het Franstalig onderwijs terechtkomt. Deze tijdelijke opvangcentra waren nodig tijdens de asielcrisis en het is dan ook logisch dat ze verdwijnen nu de instroom is stilgevallen."

* Hamad is een schuilnaam.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234