Dinsdag 13/04/2021

Vijf vragen

“Jongeren hebben ook wel door dat je de wereld niet verbetert met elektrische wagens alleen”

Anuna De Wever en Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. Beeld BELGA
Anuna De Wever en Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck.Beeld BELGA

De ‘bosbrossers’ roepen de steun in van Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. Ze vragen hem een klimaatpanel bij elkaar te roepen dat nadenkt over beleidsinitiatieven die de klimaatgrieven kunnen aanpakken. Van Broeck gaat akkoord, maar ‘de vraagstelling moet duidelijker’.

Hoe kwam het idee voor het panel op tafel?

“Na de klimaatmars van afgelopen zondag ben ik bij Anuna De Wever thuis uitgenodigd. Zij heeft mij gevraagd of ik bereid was een expertenpanel bij elkaar te roepen dat adviezen geeft aan het beleid. Ik zie het als mijn plicht om op die vraag in te gaan. Maar ik heb wel één voorwaarde gesteld: de vraagstelling moest duidelijker.”

Wat bedoelt u daarmee?

“Kijk naar de slogans op de spandoeken van de scholieren: die gaan breder dan enkel de uitstoot van broeikasgassen. Ze klagen aan dat ze een slechtere planeet erven van hun ouders dan een generatie eerder. Zij hebben ook wel door dat je de wereld niet verbetert door iedereen in een elektrische wagen te steken.

“Kijk, je kan de laatste jaren in de zomer met een propere ruit over de snelweg rijden. De brij aan insecten die er vroeger tegenaan kleefde na zo’n rit, is er niet meer. Waarom? Simpel, liefst 80 procent van de insecten is uitgestorven. Straks volgen ook nog eens de vogels die leven van die insecten. Toen ik hen vertelde dat klimaat en ecosysteemruimte één problematiek vormen, reageerden de jongeren opgelucht en voelden ze zich begrepen.”

Hoe gaat dat panel er dan uitzien?

“Dat ligt nog niet vast. Mogelijk werkt het zelfs zonder vaste leden en al zeker niet als een paritair samengesteld comité. Al dienden er zich wel al verschillende mensen spontaan aan.

“Op die manier hopen we drie zaken te verwezenlijken: de problemen helder formuleren, de oorzaken detecteren en oplossingen formuleren die technisch en financieel haalbaar zijn of zelfs geld opbrengen.”

Hoe kan de bestrijding van de opwarming van de aarde een winstgevende zaak zijn?

“We kunnen heel wat zaken doen die geld opbrengen. Denk maar aan de salariswagens, die kosten ons 4 miljard euro per jaar. Vergeet ook verkavelingswoningen die we blijven bijbouwen niet: daar moet ook nog eens een weg naartoe getrokken worden, riolering voor aangelegd worden, enzovoort.

“Het is cruciaal dat we de nodige veranderingen uitdrukken in termen van winst in plaats van verlies. We willen toch allemaal minder fijn stof en beter gelegen woningen?”

Het Departement Omgeving onderzoekt of ondergronds bouwen een van de mogelijke oplossingen kan bieden voor die vele uitdagingen. Wat denkt u daarvan?

“Dat kan, maar het is zeker niet de heilige graal. Men zegt wel eens the next big thing will be a lot of small things. In het kader van de grote transitie waar we door moeten is ondergronds goed, maar tegelijk slechts een kanttekening.

“Natuurlijk is het een oplossing om leegstaande ruimtes een andere functie te geven, of aan urban farming te doen en groenten te kweken die weinig licht nodig hebben, zoals champignons of asperges. Ook nieuwe functies zonder behoefte aan licht of zicht kunnen ondergronds, maar voor zaken die licht nodig hebben, zoals wonen, is dit geen oplossing. Het heeft al zeker geen zin een kelder te bouwen op een auto-afhankelijke verkavelingslocatie met twee auto’s daarboven. Dan zijn we terug bij af.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234