Dinsdag 27/10/2020

Jongeren hebben minder vervuilende stoffen in hun lichaam

Beeld THINKSTOCK

Vlaamse jongeren hebben nu minder PCB's, moeilijk afbreekbare bestrijdingsmiddelen, benzeen, lood en cadmium in hun lichaam dan 10 jaar geleden. De blootstelling aan poly-aromatische koolwaterstoffen (PAK's), die bij verbranding kunnen vrijkomen, is niet gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het steunpunt Milieu en Gezondheid.

In 2013 en 2014 onderzocht het steunpunt de aanwezigheid van vervuilende stoffen en de vroegtijdige gezondheidseffecten van deze stoffen in urine-, bloed en ademstalen van 208 jongeren die minstens tien jaar in Vlaanderen wonen. Het onderzoek levert referentiewaarden op voor deze leeftijdsgroepen. Aangezien het steunpunt al sinds 2002 meetcampagnes organiseert naar de blootstelling van inwoners aan vervuilende stoffen en de gezondheidseffecten daarvan, kunnen nu ook tijdstrends in Vlaanderen worden bekeken.

Het steunpunt stelt vast dat de daling van vervuilende stoffen in de omgevingslucht ook wordt waargenomen in het lichaam van de Vlaamse jongeren. In vergelijking met de waarden die tien jaar geleden werden gemeten, daalde de benzeenbiomerker in de urine en de bloedconcentraties van zware metalen (lood en cadmium), PCB's en de biomerkers voor de verboden bestrijdingsmiddelen (DDT en hexachlorobenzeen). Blootstelling aan poly-aromatische koolwaterstoffen (PAK's) blijft een aandachtspunt, gezien voor het afbraakproduct van deze schadelijke stoffen geen dalende trend werd waargenomen. PAK's kunnen vrijkomen bij verbrandingsprocessen, zoals bij gebouwenverwarming of in het verkeer, en kunnen gevormd worden in de voeding, bijvoorbeeld bij barbecue.

Ook de waarden van een aantal nieuwe vervuilende stoffen zoals ftalaten (weekmakers in plastics) zijn gedaald tijdens de laatste 5 jaar, waarschijnlijk deels te wijten aan de verstrengde wetgeving hierover.

Een nieuwe analysemethode liet toe om de verschillende giftige en niet-giftige arseenverbindingen in de urine te meten. Voor het eerst in Vlaanderen kon dus worden nagegaan in welke mate de gevonden gehaltes schadelijk zijn voor de gezondheid. De onderzoekers stelden vast dat ongeveer 11 procent van de Vlaamse bevolking is blootgesteld aan arseengehaltes die een gezondheidsrisico kunnen inhouden.

Informatie uit de vragenlijstgegevens bevestigde dat de aanwezigheid van vervuilende stoffen mee bepaald wordt door de levensstijl en voedingsgewoonten. Zo hadden rokers hogere cadmiumwaarden en jongeren die vaker eieren van eigen kippen aten, hadden meer PCB's en het afbraakproduct van DDT in hun bloed.

Dit onderzoek maakt deel uit van een grootschalige meetcampagne, waar ook moeders met pasgeborenen en volwassenen (50-65 jaar) aan deelnamen. De resultaten van deze twee groepen zijn later dit jaar beschikbaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234