Zaterdag 24/10/2020

StandpuntBart Eeckhout

Jongeren die met de trein naar Pukkelpop willen? Die gaan we eens lekker pesten, moeten ze bij de OVS gedacht hebben

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Radicalisering is niet alleen in het politieke bedrijf actueel. Het komt ook in andere geledingen van de samenleving voor. Zoals in de vakbond.

Neen, dit gaat heus niet zo’n lui stukje worden waarin de vloer wordt aangeveegd met de werknemersvertegenwoordiging. Maar met het nieuwe dreigement met een staking op zaterdag 17 augustus toont de Onafhankelijke Vakbond voor het Spoorpersoneel (OVS) zich nogmaals als een splinterbeweging, die met harde actie het verschil probeert te maken met de ‘gewone’ vakbonden. Radicalisering dus.

De timing van de actie van de OVS is geen toeval. In het weekend waarin deze splintervakbond er de blok op wil leggen, wordt namelijk ook het festival Pukkelpop georganiseerd. Pukkelpop trekt een jong publiek, dat vaak op het openbaar vervoer moet rekenen om de bestemming te bereiken.

Lees ook:

Spoorstaking dreigt tijdens Pukkelpop: kleine bond OVS dient aanzegging in voor 17 augustus

Fijn, die gaan we even lekker pesten, moeten ze gedacht hebben bij de genieën van de Karpaten van de OVS. Of beter: die gaan we even lekker gijzelen, want voorlopig blijft het bij een dreigement, met de treinreiziger als gegijzelde.

De vorige stakingsactie hield de OVS in het weekend van Tomorrowland, ook toen met de bedoeling om jonge, nieuwe klanten, die voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van de trein, zo hard mogelijk te treffen.

Dat een vakbond opkomt voor het belang van zijn leden is niet gek. Je zou het de essentie van een vakvereniging kunnen noemen. Maar de meeste vakverenigingen beseffen dat het eigenbelang ook gediend wordt door het algemenere belang van andere betrokken ‘stakeholders’ in rekening te nemen. De kortzichtige definitie die de OVS heeft over het eigenbelang – ‘Geef ons onze goesting of we doen een ongeluk’ – steekt daar schril tegen af. Kijk naar de communicatie van deze vakbond: geen woord over de treinreiziger. Geen sorry, geen vraag om begrip. Treinreizigers worden door de OVS beschouwd als een vervelende bijkomstigheid.

Onverantwoord

Hoewel de OVS maar een klein deel van het personeel vertegenwoordigt, kunnen de onverantwoorde acties en dreigementen verstrekkende gevolgen hebben. De NMBS staat voor een cruciale periode. De klachten van bij het personeel over tekort aan middelen zijn gerechtvaardigd. Tegelijk blijft de nationale spoormaatschappij door de last van het gepolitiseerde verleden een dure, archaïsche organisatie. Dat vergt verdere hervorming, wil het spoor zijn belangrijke rol in het verduurzamen van onze mobiliteit kunnen waarmaken.

Onbezonnen acties sporen publiek en politiek enkel aan om even meedogenloos de bijl te hanteren. Splintergroep of niet, voor het brede publiek maakt het niet uit: voor hen telt enkel dat ze door alwéér een actie bij de NMBS alwéér niet kunnen rekenen op hun trein.

De acties van de OVS verharden juist het conflict. Dat is niet eens een verwijt: bij radicale bewegingen is dat vaak juist de bedoeling.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234