Donderdag 25/02/2021

'Jongeren cultuurbarbaren? Waar halen ze het'

cultuurbeleid

15- tot 25-jarigen honderduit over cultuur op brulaap.be

'Is cultuur te duur?' 'Hoe breed is cultuur?' 'Ben je echt een barbaar?' Al enkele weken kunnen 15- tot 25-jarigen via Brulaap.be zes kapitale vragen in verband met cultuur beantwoorden. De reacties, talrijk, pienter en onbevangen, zullen worden gebundeld als beleidsaanbeveling voor de nieuwe cultuurminister die straks wordt verkozen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ward Daenen

Men blijft maar van jongeren beweren dat ze te weinig aan cultuur doen. Drie organisaties voor cultuurspreiding (Cultuurnet Vlaanderen) en jongeren (Cultuurcel Canon van het departement Onderwijs en Cultureel Jongeren Paspoort) vragen zich af of dat hardnekkige vooroordeel wel klopt. Daarom lanceren ze samen een rondvraag en een campagne: Brulaap. Op de site staat te lezen: "Brulaap is een guerrilla-project onder het motto: 'Alleen wie nu jong is, weet alles over nu jong zijn'. Wij (Brulapen) willen gehoord worden." En om hen de weg naar het www te wijzen, verdeelt Brulaap via vrijwilligers 60.000 stickers op evenementen, zoals de Kunstbende, op fuiven en jeugdvoorstellingen.

Welke boodschap laten de jonge 'apen' ondertussen horen? Dat ze inderdaad cultuurbarbaren zijn? "Welnee", stelt Chris Van Camp van het webmagazine Kingkong, dat het project logistiek ondersteunt. "Maar een cruciale eerste vraag is wat jongeren onder cultuur verstaan. Uit een aantal reacties blijkt dat ze cultuur heel breed definiëren. Voor het jonge volkje is cultuur bijlange niet alleen muziek of musea; kleding of eetgewoonten vallen er evengoed onder. Iemand schreef: 'Eigenlijk is de hele inhoud van je hoofd cultuur'. Dat vind ik fris gesteld."

Behalve een definitie van cultuur wordt er gevraagd naar de invloed die opvoeding uitoefent op cultuurparticipatie. De reacties daarop lopen sterk uiteen. Van Camp: "Sommigen vinden dat als je vader duivenmelker is, je dat best zelf ook wordt. Maar niet iedereen is zo gelaten. Anderen menen dat het niet noodzakelijk de ouders zijn die de weg naar het theater of de opera wijzen. De school kan ook als toegangspoort fungeren."

En dan zijn er ook nog jongeren die, willen of niet, door hun ouders zijn volgepropt met kunst. "Mijn ouders waren en zijn nog steeds hevige cultuurfreaks", klinkt het op de site. "Vroeger dweilden ze met mij alle museums af tot dat ze mijn strot uitkwamen. Na een aantal museumloze jaren kan ik het nu weer aan om er een voet binnen te zetten." Chris Van Camp ziet een parallel met haar eigen jeugd. "Cultuur moet net als sport laagdrempelig zijn, maar je kunt niemand dwingen om ze tof te vinden. Ikzelf ben opgegroeid in de Bloso-tijd. Ik moest dus de fit-o-meter doorlopen. Door dergelijke drills is mijn afkeer van sport alleen maar toegenomen."

Om algemene conclusies te trekken is het veel te vroeg. Verwacht wordt dat alle opinies pas tegen september worden gebundeld. "Wees er maar zeker van: in hun zoektocht naar nieuw publiek zullen organisatoren zo'n bundel met bijzondere interesse lezen. Ik ben trouwens benieuwd of de nieuwe cultuurminister ook een cultuurbeleid op maat van jongeren snijdt."

Maar tot nu toe zijn er bijna evenveel meningen als reacties, besluit Van Camp. "Pluspunt van deze studie is dat ze niet via de geïnstitutionaliseerde kanalen verloopt. Via de site kunnen we een breder publiek bereiken: ook jongeren die niet in jeugdorganisaties zitten, kunnen hun zegje doen." Deze maand zal er hopelijk nog flink gediscussieerd worden op de message-boards. "Maar in juni zal er geen tijd meer zijn. Dan is het onvermijdelijk examentijd."

www.brulaap.be

'De hele inhoud van je hoofd is cultuur'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234