Vrijdag 21/02/2020

Jonge wolven strijden tot het eind

Mathias De Clercq trekt de Vlaamse Open Vld-lijst op 25 mei. Hij haalde het in een stemming nipt van de andere kandidaat-lijsttrekker, Jean-Jacques De Gucht. Ondanks verwoede pogingen van de partij bereikten beide jonge wolven vooraf geen consensus.

Met een nipte meerderheid heeft het 270-koppige provinciebestuur van Oost-Vlaanderen gisteravond De Clercq verkozen tot lijsttrekker in Vlaanderen. Alexander De Croo was onbetwist als federale kopman bij de samenvallende verkiezingen. Het is nog niet duidelijk welke plaats weggelegd zal zijn voor de jonge De Gucht. Mogelijk verhuist hij naar de derde plek achter De Croo op de Kamerlijst.

Woensdagavond zat de partijtop nog urenlang samen met De Clercq en De Gucht om, net zoals in Antwerpen, tot een consensus te komen. Tevergeefs. Beide heren weigerden toe te geven. De partij zou een lichte voorkeur hebben gehad voor De Gucht als lijsttrekker.

Sterke lijsten

Omdat twee van de drie Oost-Vlaamse regio's, Sint-Niklaas-Dendermonde en Aalst-Oudenaarde hem leken te verkiezen. En omdat de druk van vader Karel De Gucht woog, die al geen stennis maakte omdat het Europese kopmanschap naar zijn eeuwige concurrent Guy Verhofstadt is gegaan. Maar evenzeer omdat de ambitie van Mathias De Clercq om minister te worden hoger werd ingeschat.

Als De Clercq zich had neergelegd bij een derde plaats op de Kamerlijst, zou hij minister mogen worden wanneer Open Vld in de nieuwe regeringen zit. Maar die garantie is uiteraard niet waterdicht. Bovendien heeft de provincie met huidig vicepremier Alexander De Croo al een gedoodverfde minister in de rangen. Daarom ging De Clercq, met succes, voor het Vlaamse lijsttrekkerschap.

De liberalen in Oost-Vlaanderen zullen sowieso sterke lijsten kunnen presenteren. Dat werk kan nu beginnen. Naast Alexander De Croo, De Clercq en De Gucht, kan Open Vld er ook rekenen op onder anderen Egbert Lachaert, Sas Van Rouveroij, Herman De Croo, Carina Van Cauter en Fientje Moerman. Hen allemaal een verkiesbare plaats aanbieden, zal nog een hele puzzel worden.

Plaatsmaken

Zowel Lachaert, Van Rouveroij als Moerman stelden zich geen kandidaat om de Vlaamse lijst te trekken, maar in ruil hopen zij wel op een mooie plek. Voor Lachaert kan dat perfect in het zog van De Croo op de Kamerlijst. Carina Van Cauter en Fientje Moerman dromen van een tweede stek op respectievelijk de federale en de Vlaamse lijst, Van Rouveroij van een derde plaats in Vlaanderen.

Herman De Croo verhuist naar Vlaanderen en wordt daar wellicht lijstduwer. Al gaan er binnen de partij ook stemmen op om hem te coöpteren als senator en zijn plaats aan een jongere provinciegenoot te laten.

Guy Verhofstadt trekt de Europese lijst, Karel De Gucht duwt wellicht. Als zittend Europees commissaris - zijn mandaat loopt nog tot eind 2014 - kan hij zijn zetel niet opnemen. De partij hoopt erop dat De Gucht toch wordt verkozen en dat hij op die manier plaats kan maken voor huidig Europees Parlementslid Philippe De Backer. De Antwerpenaar zou dan eerste opvolger worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234