Donderdag 08/06/2023

NieuwsNederland

Jonge vrouw doet aangifte van seksueel misbruik tegen Marco Borsato

De Nederlandse zanger Marco Borsato. Beeld ANP Kippa
De Nederlandse zanger Marco Borsato.Beeld ANP Kippa

Een vrouw van 22 heeft aangifte gedaan tegen Marco Borsato (54). Ze zegt vanaf haar vijftiende seksueel te zijn misbruikt. Haar moeder werkte jarenlang voor de Nederlandse zanger. Er doen al even geruchten de ronde over ongepast gedrag van Borsato. Hij ontkent.

Bram De Brabander

Volgens de Nederlandse vrouw, die anoniem wenst te blijven, is er tussen 2014 en 2019 sprake geweest van “onzedelijke betastingen”. Het misbruik begon toen ze 15 was. De vrouw kent Marco Borsato al haar hele leven. Haar moeder is de zus van een bandlid uit zijn begintijd en werkte jarenlang voor hem. Ze hielp onder meer met het beantwoorden van fanbrieven en het organiseren van fanclubdagen.

Aan de Nederlandse krant De Telegraaf vertelt het vermeende slachtoffer dat ze doorheen de jaren een goede band opbouwde met Borsato. “Ik ken hem vanaf mijn geboorte, en zeker na het overlijden van mijn vader in 2013 heeft hij veel lieve dingen voor me gedaan. Hij was er op mijn diploma-uitreiking, hij kocht een fiets voor me, ging met me winkelen. Maar er is ook veel niet goed gegaan. Omdat mijn moeder voor Marco werkte, kwam hij regelmatig over de vloer. Het misbruik begon na de dood van mijn vader. Ik voelde me smerig om wat Marco met me deed, maar durfde me niet te verzetten omdat ik bang was voor de gevolgen.”

Dagboek

In 2019 stopte haar moeder de samenwerking. In die periode ontdekte ze het vermeende misbruik via gedetailleerde passages in het dagboek van haar dochter. Ze zou de artiest daarmee geconfronteerd hebben. “Pas na sessies met psychologen, waarbij volgens de aangifte Borsato huilend zijn verontschuldigingen aanbood, voelde de jonge vrouw zich gesterkt om de gedragingen van de zanger aan de kaak te stellen”, schrijft De Telegraaf.

Dat ze maandag pas officieel aangifte deed bij de zedenpolitie, komt doordat de geruchten over grensoverschrijdend gedrag door Borsato de voorbije weken steeds hardnekkiger werden. De vrouw hoopt de drempel te verlagen voor andere meisjes die misschien iets gelijkaardigs meemaakten, klinkt het.

“We ontvingen inderdaad een aangifte van onzedelijke betastingen tegen Borsato”, bevestigt het Openbaar Ministerie. “Het onderzoek zal moeten uitwijzen of er sprake is van bewijsbare strafbare feiten. Verdere toelichting kunnen we op dit moment niet geven.” De politie heeft bewijsmateriaal in beslag genomen.

Roddelkanalen

Marco Borsato ligt onder vuur sinds verschillende YouTube-roddelkanalen hem beschuldigden van seksueel misbruik van minderjarige meisjes. Die diepten een verhaal uit 2019 op, toen hij jurylid en coach was in de Nederlandse versie van The Voice Kids. In die periode zou hij thuis een barbecue georganiseerd hebben voor alle kinderen uit zijn team. “De moeder van een van die meisjes heeft een dagboek gevonden waarin haar toen 13-jarige dochter schreef dat Borsato tijdens die barbecue aan haar zou hebben gezeten”, vertelde YouTuber Dennis Schouten in een filmpje op het kanaal RoddelPraat. “In dat dagboek stond dat hetzelfde ook gebeurd is met een ander meisje van 15.”

Of de vrouw die nu aangifte heeft gedaan dat meisje van 15 was, is niet duidelijk. En of het andere meisje naar de politie is gestapt, evenmin. De Nederlandse misdaadjournalist John van den Heuvel, die de zaak al een halfjaar volgt, zegt dat uit onderzoek is gebleken dat “meer meisjes en jonge vrouwen informatie hebben of een aangifte overwegen”.

‘Ik zie onderzoek met vertrouwen tegemoet’

Marco Borsato zelf laat via zijn advocaat weten dat hij “kennis heeft genomen van de aangifte”. De zanger had eerder al een onderzoek aangevraagd bij het Openbaar Ministerie naar de bron van de insinuaties, met de vraag daaraan strafrechtelijke gevolgen te verbinden. “Dit is duidelijk een reactie daarop”, zegt hij. “Het is goed dat er nu een aangifte ligt, want die kan dan betrokken worden bij het onderzoek dat ik heb gevraagd.” Hij ziet de uitkomst van dat onderzoek “met vertrouwen” tegemoet. “Ik ontken, zoals bekend, alle aantijgingen die ik tot dusver alleen via de pers mocht vernemen.”

De zanger maakte gisteren ook bekend dat hij zich na 23 jaar terugtrekt als ambassadeur van War Child, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor kinderen die opgroeien in oorlog. “Ik wil mij volledig richten op de verdediging en niemand in mijn omgeving daarmee belasten.” War Child liet alvast weten “nooit klachten te hebben ontvangen over zijn omgang met kinderen”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234