Vrijdag 27/05/2022

Jonge premier, vrouwelijke regering

De 39-jarige centrum-linkse leider Matteo Renzi pakte gisteren uit met een nieuwe regering die voor de helft uit vrouwen bestaat. Voormalig Oeso-kopstuk Pier Carlo Padoan krijgt de zware opdracht om als minister-technocraat een verregaande en pijnlijke economische hervorming door te voeren.

Renzi legde gisteren zijn lijst met namen voor aan president Giorgio Napolitano. Dat plechtige moment vond plaats in het Quirinaalspaleis, een renaissancepaleis dat dienst doet als de officiële ambtswoning van de president.

De belangrijkste en meest verrassende elementen van de nieuwe ministersploeg waren op dat moment al uitgelekt. Zo is het feit dat Renzi uitpakt met een afgeslankte ploeg van zestien ministers waarvan de helft vrouwen, een historische primeur; zeker in een land waar het glazen plafond nog net iets hoger is dan in vele andere Europese lidstaten.

Grote verrassing is ook de post van buitenlandminister. Daar is Emma Bonino haar job kwijt: zij wordt vervangen door de 40-jarige blondine Federica Mogherini, een partijgenote van Renzi en een EU-deskundige. Roberta Pinotti, eveneens van de Partito Democratico, komt op Defensie. Ook op Onderwijs (Stefania Giannini), Landbouw (Federica Guidi) en Gezondheid (Beatrice Lorenzin) komen vrouwen aan het hoofd. Angelino Alfano, de (vroegere) bondgenoot van Silvio Berlusconi en leider van de conservatieve NCD (Nieuw Centrumrechts), blijft op Binnenlandse Zaken.

Om zijn verregaande economische hervorming door te voeren, zal Renzi zich laten bijstaan door Pier Carlo Padoan, hoofdeconoom bij de Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Naar verluidt stond Renzi onder behoorlijke druk om een minister met een briljant economisch brein aan boord te nemen waardoor Italië meteen op topniveau kan onderhandelen met andere Europese regeringen.

Jeugdwerkloosheid

Padoan is een technocraat maar wel één die de jongste jaren felle kritiek had op de Europese bezuinigingspolitiek omdat die verarmde lidstaten als Griekenland nog dieper in de crisis zou duwen.

Italië is trouwens ook een van die landen. Sinds het uitbreken van de economische crisis zes jaar geleden daalde het bnp met 10 procent en steeg de jeugdwerkloosheid naar een deprimerende 40 procent. In die zin is Padoan volgens waarnemers een geschikte middenfiguur om Italië op een doortastende maar tegelijk voorzichtige manier een nieuw tijdperk in te leiden.

Dat laatste heeft Renzi beloofd toen hij twee weken geleden zijn voorganger en partijgenoot Enrico Letta op een behoorlijk brutale wijze van de macht duwde: een interne partijputsch die door maar liefst 64 procent van de Italianen wegens 'geen stijl' werd afgekeurd.

Als jongste Italiaanse premier ooit wil de voormalige burgemeester van Firenze tijdens de eerste honderd dagen van zijn regering enkele spectaculaire werven afwerken: een nieuwe kieswet goedkeuren die voor meer stabiele regeringen moet zorgen, de arbeidsmarkt hervormen zodat er meer jobs gecreëerd worden, de belastingen aanpassen en de vastgeroeste publieke diensten moderniseren. Het zijn dezelfde uitdagingen waarop Letta en zijn voorganger Mario Monti hun tanden stukbeten.

Politieke crisis

Volgens velen is dit een mission impossible, zeker omdat Renzi aan de slag moet met dezelfde coalitie als Letta: een bonte combinatie van radicaal linksen, libertairen, centrum-linksen, liberalen, christendemocraten en enkele overlopers uit het kamp van voormalig premier Silvio Berlusconi.

De nieuwe ministers zullen morgen pas de eed afleggen, kwestie van alle leden de kans te geven om op tijd in Rome te geraken. Vooral kersvers zwaargewicht Padoan zal zich moeten reppen: toen hij vernam dat hij minister mocht worden, zat hij voor de Oeso op een G20-vergadering in Australië.

Renzi hoopt met zijn regering tot eind 2018 aan de macht te blijven, het officiële einde van de legislatuur. Of dat zal lukken, zal heel snel blijken. Als de jonge premier er inderdaad in slaagt om zijn beloofde hervormingen snel door te drukken zit hij als gebeiteld voor de komende jaren en zal hij als één van de grootste premiers de geschiedenis ingaan. Gaat hij al na enkele weken op zijn gezicht, dan zal hij als eeuwige rookie worden afgevoerd en zal Italië opnieuw in een zware politieke crisis terechtkomen: iets wat het sputterende land momenteel echt wel kan missen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234