Vrijdag 23/10/2020

Jonge overvallersbende krijgt zware straffen voor Antwerps assisenhof

Het hof van assisen in Antwerpen heeft drie jonge mannen veroordeeld tot 25 jaar, 30 jaar en levenslange opsluiting voor een reeks gewelddadige overvallen in 2003, waaronder de roofmoord op een nachtwinkeluitbater in de Kammenstraat.

door sue somers

Antwerpen l Op het moment van de feiten waren de daders nauwelijks 17 en 18 jaar. Aanvankelijk bedreigden en sloegen ze hun slachtoffers, maar op de duur aarzelden ze niet meer om meteen te schieten.

Het trieste hoogtepunt in de rij drieste overvallen was de roofmoord op de Pakistaanse nachtwinkeluitbater Khalid Masood Shah (47). Op 18 oktober 2003 vielen Abdelghani El Haouari, Hüzün Ozcelik en Ibrahim Murat zijn winkel in de Kammenstraat binnen. Even voordien had het drietal aan Houssin El Hamrouni gevraagd een kijkje te nemen in de winkel om te zien of er veel volk was. El Hamrouni bracht verslag uit en zette zijn weg voort.

Over wat daarna gebeurde, lopen de versies uiteen. Tijdens zijn ondervraging verklaarde El Haouari dat Murat er bij hem op aangedrongen had om de uitbater meteen neer te schieten. "Ik moest schieten om te doden, zodat we de kassa rustig konden doorzoeken." Murat ontkende en zei dat Ozcelik de opdracht gaf om te schieten.

Shah kreeg een kogel door het hoofd, waarop de daders de kassa leegroofden en zijn gsm stalen. In hun vlucht gristen ze telefoonkaarten en sloffen sigaretten mee. De politie kwam hen op het spoor door de gestolen gsm te traceren. Het toestel bleek in handen van een nachtwinkeluitbater, die het had gekregen van Bayram Ozturk.

Twaalf dagen na roofmoord pakte de politie de drie overvallers op. De speurders verklaarden op het proces dat het onderzoek een race tegen de tijd was. Het drietal was op de dag van hun arrestatie van plan geweest een krantenwinkel in de Sint-Gummarusstraat te overvallen.

Door de manier waarop ze te werk waren gegaan en door kogelhulzenonderzoek kon het gerecht de daders aan vijf andere gewelddadige overvallen en twee pogingen koppelen. Ook daarvoor moesten El Haouri, Ozcelik en Murat zich voor het assisenhof verantwoorden. El Hamrouni (23) stond de voorbije twee weken mee terecht in Antwerpen, maar alleen voor de roofmoord. Hij werd wegens zijn minimale aandeel in de feiten vrijgesproken.

Vijfde beschuldigde was Bayram Ozturk (34). Tijdens hun ondervraging verklaarden de drie daders dat ze het wapen, twee geluidsdempers en de munitie bij hem kochten. In ruil mocht Ozturk de buit tegen een vriendenprijsje kopen.

De man weigerde uitleg te verschaffen op het proces. Op het moment van de feiten verbleef hij illegaal in België. Na zijn voorlopige invrijheidstelling ging hij terug naar Turkije. Het assisenhof veroordeelde hem bij verstek tot 25 jaar cel, terwijl 'slechts' 15 jaar tegen hem was gevorderd.

Voor de drie daders had het Openbaar Ministerie (OM) telkens dertig jaar cel geëist. Levenslang kon niet omdat Ibrahim Murat en Hüzün Oczelik op het moment van de feiten 17 waren en door de jeugdrechter uit handen waren gegeven. Abdelghani El Haouari was net 18 jaar en riskeerde levenslang, maar het OM weigerde voor de drie daders een onderscheid te maken.

"Samen uit, samen thuis", zo redeneerde advocaat-generaal Ben Zajtmann toen hij de volksjury toesprak. "Alle dagen worden winkels overvallen. Kleine zelfstandigen worden geviseerd door crapuul dat te lui is om te werken. De maatschappij verlangt van u een duidelijk signaal dat dergelijke feiten niet kunnen."

Na twee uur beraadslagen veroordeelde de volksjury Abdelghani El Haouri (22) tot levenslang. Het Openbaar Ministerie had hem aangeduid als 'de gewelddadige uitvoerder'. Ibrahim Murat (21), "de onbetwistbare leider", kreeg 30 jaar cel. Hüzün Ozcelik (22), "de koelbloedige kassaplunderaar", moet 25 jaar brommen.

De advocaat van Ozcelik probeerde de jury nog op zijn hand te krijgen door de traumatische jeugd van zijn cliënt te schetsen. Zijn ouders waren van plan geweest hem Hüzür te noemen, wat 'de gelukkige' in het Turks betekent. Door een fout bij de burgerlijke stand werd de jongen als 'Hüzün' ingeschreven, Turks voor 'de ongelukkige'.

Die vergissing bleek haast profetisch , want Ozcelik kreeg met alle denkbare ellende te maken. Als kind werd hij verwaarloosd, mishandeld en als speelbal gebruikt in een echtscheiding. Als jongere zag hij hoe zijn vader en moeder werden vermoord, waarschijnlijk het resultaat van een criminele afrekening. Als tiener kwam hij bij zijn grootmoeder terecht, die geen vat meer op hem had en hem langzaam zag afglijden naar de misdaad.

Zelfstandigen worden geviseerd door crapuul. De maatschappij verlangt een signaal dat dat niet kan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234