Woensdag 23/09/2020

Jonge makers enteren NTGent

Artistiek directeur Johan Simons moet weg, en ook enkele acteurs stappen op. NTGent verkeert in een diepe crisis.
Hoe moet het nu verder met het Gentse stadstheater? Een nieuwe generatie bonkt steeds luider op de poorten, en NTGent beseft dat er iets moet gebeuren.

"Wij zijn de nieuwe Dottermansen", zo klonk het in de open brief van het 'Nieuw Toneel Gent' die op 11 november tegen de gevel van de schouwburg werd aangeplakt. "Het is tijd voor verandering. Tijd voor verrassing." Met de brief eigenden de toneelstudenten van de Gentse School of Arts - de kerngroep achter het Nieuw Toneel Gent - zichzelf met een brutale knipoog een stem toe in de discussie rond NTGent.
De brief was geen aanval tegen het instituut, zo benadrukt de jonge Mitch Van Landeghem (20). Wel een vraag om het huis te bezielen met een nieuwe adem. Van Landeghem: "Wij willen NTGent niet omverwerpen, daarvoor vinden we het instituut te waardevol. We vragen wel dat jonge makers er een plek krijgen, vanuit de idee dat er op dit moment te weinig speelsheid, te weinig avontuur heerst."
In de brief doet het Nieuw Toneel Gent het voorstel om van de schouwburg een open atelier te maken, dat door makers kan worden 'bewoond'. Van Landeghem: "Het is een metaforisch voorstel, maar je kunt het evengoed concreet zien. Als NTGent morgen 'ja' zegt, zullen daar nogal wat mensen staan met hun bagage. Kijk, we zijn niet naïef, maar we willen meer doen dan rond de tafel zitten en nadenken. We willen actie ondernemen."
Het Nieuw Toneel Gent is niet de enige groep die ambitie koestert om de Gentse schouwburg te herdenken. Rond een aantal oudgedienden van dezelfde School of Arts - jonge makers met hun eerste producties op de teller - groeit een denktank die de oefening-NTGent breder ziet dan het opnieuw invullen van de organisatiestructuur. Het gaat hen niet zozeer om de artistieke opvolging van Johan Simons, als om een waardengeladen vraag: waarvoor moet en kan een stadstheater vandaag staan?
Maxim Storms van Ballet Dommage: "We willen vanuit verschillende perspectieven nadenken over de toekomst van zo'n huis. Niet enkel als jonge makers dus, maar ook als kunstenaar, als Gentenaar, als burger."

Luid en duidelijk
De denktank volgt twee snelheden: enerzijds is er de trage reflectie rond mogelijke alternatieve invullingen van een hedendaags stadstheater. Anderzijds wil de groep meteen ook kijken hoe ze de uitkomsten van die brede denkoefening vertaald kan zien in NTGent, aangezien zich daar nu een window of opportunity opent.
Want zoveel is duidelijk: het signaal van de jonge generaties heeft het Sint-Baafsplein bereikt, luid en duidelijk. De open brief van Nieuw Toneel Gent werd van de gevel gehaald maar kreeg van NTGent een nieuwe plek binnen, vlak bij de parterre.
"Er is nood aan stevige zelfevaluatie", bevestigt artistiek coördinator Steven Heene. "Op bestuurs­niveau is er een traject uitgestippeld om in de komende weken grondig na te denken over onze rol. Dat proces loopt parallel aan de afronding van de engagementen door Johan Simons. Er is de intentie om een luisterend oor te bieden aan behoeften van de jonge generatie makers."
Met het Nieuw Toneel Gent zou eerstdaags worden samengezeten. Ook de denktank hoopt het vertrouwen te krijgen om deel te kunnen uitmaken van de interne oefening waar NTGent voor staat.
Storms: "We moeten zorgen dat we kunnen komen met een forse brok inzichten en ideeën, als een cadeau aan de raad van bestuur. Daarvoor moeten we bijvoorbeeld onze groep nog versterken met mensen die nieuwe perspectieven binnenbrengen. We staan nog maar aan het begin van iets dat groter is dan onszelf."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234