Zondag 04/12/2022

Jonge huisartsen genezen niet meer fulltime

Er is nu al een nijpend tekort aan vierhonderd huisartsen en die nood zal alleen maar groeien, zo blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Terwijl de oude generatie weldra met pensioen gaat, geven jonge huisdokters er de brui aan of kiezen ze voor een nevenberoep.

"Huisarts zijn is boeiend maar ik zou niet al mijn voldoening uit dat zorgende 'één op één'-contact met patiënten kunnen halen", vertelt Katrien Bombeke (34), die samen met haar man een gedeelde praktijk in Wilrijk runt. "Ik heb ook een andere input nodig, om te blijven groeien als arts en de batterijen op te laden." Daarom is Bombeke behalve parttime huisdokter ook deeltijds onderzoekster en docente aan de universiteit van Antwerpen.

Ze is daarmee geen uitzondering. Twee derde van de Vlaamse huisartsen kleurt buiten de lijntjes en kiest voor een nevenactiviteit, zo maaktMedi-Sfeervandaag bekend. Het vakblad pakt uit met een bevraging bij ruim duizend dokters, uitgevoerd door het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde van de KU Leuven. Dat onderzoek legt bloot dat we op een fors artsentekort afstevenen. Want terwijl ruim een derde van de bevraagden binnenkort met pensioen gaat, overweegt een ander derde uit het beroep te stappen. Vooral de jonge garde, de 25- tot 30-jarigen, is dubbel zo hard geneigd om er de brui aan te geven als de 50- tot 65-jarigen.

Nu al is er een tekort aan vierhonderd voltijdse krachten, becijferde het Academisch Centrum. Vandaag telt Vlaanderen 7.600 erkende huisartsen, van wie er bijna 5.100 fulltime werken. Dat zouden er 5.500 moeten zijn. Krijgen artsen geen bijkomende ondersteuning, dan zal die nood alleen maar groeien, tot een tekort aan 700 artsen over tien jaar.

Werkdruk

"We worden ouder, leven langer met chronische ziektes en de ziekenhuisverblijven worden korter. Huisdokters voelen dat", stelt onderzoekster en professor Birgitte Schoenmakers (KU Leuven), die ook als huisarts werkt. "Waarom jonge collega's denken aan stoppen? De werkdruk is gewoon te groot. Tijdens hun opleiding leren ze hoe ze moeten delegeren, hoe ze hun praktijk kunnen organiseren, maar in realiteit staan ze er dikwijls alleen voor. De praktijkondersteuning ontbreekt."

Volgens Marc Moens, voorzitter van de grootste artsenvakbond BVAS, is de confrontatie met het echte huisartsleven vaak een afknapper voor pas afgestudeerden. "De laatste decennia is de opleiding erg geacademiseerd, waardoor de studenten een weinig realistisch beeld van het beroep krijgen. Ze bouwen andere verwachtingen op en dan kan de praktijk tegenvallen. Patiënten zijn niet altijd even aangenaam en mensen vallen niet netjes 38, maar 168 uur per week ziek."

"De jonge lichting mikt bovendien niet alleen op patiënten, maar wil ook deeltijds aan onderzoek doen, in het onderwijs staan of vaste uren draaien op de spoedgevallendienst van een ziekenhuis. Gevolg: minder voltijdse huisartsen, terwijl er juist nood is aan praktiserende dokters. Nu velen weldra met pensioen gaan, moet er een aflossing van de wacht komen. Het is bijzonder jammer als het jonge talent binnen de kortste keren afhaakt. Tenslotte hebben zij zelf en de maatschappij veel geïnvesteerd in hun opleiding."

Extra dimensie

Voor Katrien Bombeke is het een en/en-verhaal. En de praktijk, en het werk als onderzoeksters en docente. "Beide jobs bevruchten elkaar", vertelt ze. "De praktijk maakt mijn onderzoek en onderwijs relevanter, en het onderzoek maakt mijn praktijk kwaliteitsvoller. Met patiënten werk je op microniveau, het zijn telkens weer individuele contacten. Het geeft je uiteraard voldoening als je ziet dat je iets kunt betekenen voor die ander, al is het soms maar een luisterend oor.

"Maar daarnaast heb ik nog dat macroniveau nodig, die extra dimensie om zinvol bezig te zijn. Aan de unief vind ik een groter netwerk, een klankbord ook. Terwijl je als arts voortdurend ten dienste staat van je patiënten, is het ook fijn om eens meer controle te hebben over je dagplanning. Aan de unief weet ik dat ik eens een paar uur kan doorwerken aan een artikel. Ook dat geeft voldoening. Maar ik zou mijn patiënten niet kunnen missen. De voeling met de praktijk is net goed om uit die ivoren toren te komen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234