Jonge bestsellerschrijfster tackelt uitgeverswereld
De 26-jarige Amerikaanse Amanda Hocking doet op haar dooie eentje de traditionele uitgeverswereld op zijn grondvesten daveren, door de rechtstreekse verkoop van haar boeken via Amazon.
Hocking, die her en der al een wonderkind wordt genoemd, schreef tot op heden zeventien romans. En sinds ze vanaf april 2010 zeven daarvan op eigen houtje als e-book én paperback via de Kindle Store is beginnen te slijten, is ze een echte bestsellerauteur geworden. Business Insider meldde gisteren dat Hocking maandelijks zowat 100.000 exemplaren verkoopt van haar boeken, die zich bewegen in het genre van de urban fantasy en young adult met paranormale inslag. Het gaat onder meer om een vampierenserie die zich afspeelt in Minneapolis, The Trylle Trilogy en Hollowland, waarin vampieren hun opwachting maken.
Hocking prijst haar romans slechts 3 dollar en andere voor amper 99 dollarcent. Maar haar winstmarge bedraagt wel 70 procent, dus ze slaagt erin om maandelijks miljoenen binnen te rijven. Het merkwaardige aan Hocking is dat ze voordien geen fanbase had en dat die erg snel gegroeid is via mond-tot-mondreclame. Ze publiceerde ook verhalen op haar blog. Een van die andere Kindle-bestsellerauteurs is J.A. Konrath. Maar hij had al enige bekendheid opgebouwd en koos voor eigen publicaties om zijn winstmarges op te drijven. Van de 25 best verkopende ‘onafhankelijke’ Kindle-auteurs zijn er overigens slechts zes die voordien aan een uitgeverij verbonden waren.
Intussen heeft de schrijfster wel een agent aangenomen die haar belangen zal beheren en vertoont een Europese traditionele uitgever interesse in haar boeken. “Ik ben van plan zelf te blijven uitgeven, maar ik keer de traditionele uitgevers zeker de rug niet toe”, zo zei ze onlangs aan de Huffington Post. Ze moest ook toegeven dat er nog wel wat grammaticale fouten in haar eerste boeken schuilden. “Soms heb ik wel behoefte aan een eindredacteur”, gaf Hocking toe. En ze heeft ook nog een advies in petto voor aankomende auteurs: “Schrijf veel, maar lees nog veel meer. En sta open voor kritiek.”
(DL)