Zaterdag 08/08/2020

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Jong Keukengeweld-chef Martijn Defauw verleidt zoetekauwen en Azië-lovers

Het talent van Jong Keukengeweld-chef Martijn Defauw werd in 2018 verzilverd met de Gault&Millau-award ‘Dessert van het jaar’ voor zijn creatie rond rijst, pandanblad, feuilletine, hazelnoot en karamel. Zoetekauwen kunnen sindsdien hun geluk niet op in Rebelle. Smaakpupil en vlogster Jacotte Brokken bleek vooral onder de indruk van het non-alcoholisch sapjesarrangement, terwijl De Morgen-recensente Femke Vandevelde Martijn beoordeelde op zijn bevlogenheid, stijl en identiteit.

Beeld Facebook Rebelle

Vijf redenen waarom jij volgens Femke absoluut bij Rebelle moet reserveren.

1. Het prijsbeest

Met zijn herwerkte versie van het volkse rijstpap-dessert voegt hij een nieuwe dimensie aan een plat gekauwde klassieker toe. Daarvoor poft hij o.a. rijst en maakt hij ook rijstijs. Behalve de gouden medaille die hij voor dit dessert won, sleepte Martijn – samen met acht andere Belgische topchefs – ook een plekje in The Best Chef Top 300 in de wacht.

2. De keuzevrijheid in het glas

In Rebelle kan je niet à la carte eten; je hebt de keuze tussen een 3- of 5-gangenmenu. Op die manier word je volledig in de beleving van Martijn ondergedompeld. Daar doen hij en zijn team hun voordeel mee: zo kunnen ze hun verse producten volgens het aantal gasten perfect (voor)bereiden, zonder ook maar iets verloren te laten gaan. Wat drink je bij zo’n zero waste keuken? Het tijdperk dat vernieuwende gastronomie enkel matchte met peperdure bordeauxwijnen of champagnes, ligt gelukkig al even achter ons. Aperitieven doe je hier bijvoorbeeld met een huiscocktail op basis van rabarbersiroop, vlierbloesemlikeur en vodka, maar ook met lokale bieren. Verder is er ook een mooi aanbod aan gefermenteerde alcoholvrije dranken op basis van groente- en fruitsap, die op hun beurt geïnfuseerd worden met kruiden of specerijen. Door fermentatie winnen deze sappen zo aan smaakverdieping en geven ze commerciële softdrinks het nakijken.

Ben je BOB? Jacotte verklapt hoe je het leuk (en lekker) houdt:

3. De persoonlijkheid

Wanneer je plaatsneemt aan een tafeltje in Rebelle merk je meteen dat er van een klassieke restaurantsetting wordt afgestapt. Gastronomie moet hier vooral toegankelijkheid uitstralen. In lederen pochettes wordt per gang een bestek gesorteerd, zodat je zelf het heft in handen kunt nemen wanneer een bord wordt ingezet. Het standaardservies is ingeruild voor eigen borden – het resultaat van een samenwerking met een ceramiste. Nog een teken van de casual sfeer: door de speakers komt een heerlijke mix van soul, hip hop en funk. Ook het zaalteam heeft persoonlijkheid en dat is een verademing tegenover het strakke keurslijf waarin je veel ander horecapersoneel soms ziet rondlopen.

4. De Jong Keukengeweld-factor

De keuken waarin Martijn met zijn team werkt, is open, letterlijk en figuurlijk. Als gast krijg je daardoor soms de indruk dat hij je in zijn thuisruimte ontvangt. Zijn stijl kan je evenmin onder één noemer vatten en dat blijkt geen toeval te zijn. Hoewel hij een Farm to Fork-zwak heeft voor Vlaamse terroir, zal hij nooit zijn voorliefde voor Aziatische smaken maskeren. Miso, dashi en yuzu zijn vertrouwde smaakmakers in zijn keuken. Verder durft hij ook wel eens een loopje te nemen met jouw verwachtingen. Zo gaat hij naadloos van een visgerecht met plankton (!) naar een hoofdgerecht met Ibericovarken en ‘Joël Robuchon’-puree (een oerklassieke Franse combinatie van gelijke delen ratte aardappelen en boter). En in zijn desserts draait hij zijn hand dan weer niet om voor een groente meer of minder.

5. Elle

Last but not least. Achter Martijn staat sterke (gast)vrouw Tessa D’Haene. Zij staat garant voor een elegante en attente bediening waardoor de gerechten van Martijn in al hun kracht kunnen schitteren. Daarnaast neemt Tessa zowel het administratieve luik als de commerciële planning van het restaurant op zich. Samen vormen Martijn en Tessa een all-round duo van wie je ook al eens een gerechtje kunt proeven op culinaire festivals. Niet twijfelen, in dat geval!

Rebelle
https://restaurantrebelle.be
Rekkemsestraat 226
8510 Marke

Beeld Jong Keukengeweld

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234