Dinsdag 20/04/2021

Conservatorium

Jong internationaal muziektalent in België: "Hij maakte me af vlak voor het concert"

Nikita Semjonova Beeld RV/Maksim Kalanep
Nikita SemjonovaBeeld RV/Maksim Kalanep

Terwijl de internationale laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd over het hele land concerten geven, komt ook een goed deel van de nieuwe generatie muzikanten naar België ... om les te volgen. Of ook zij ooit aan de wedstrijd zullen deelnemen, vraag je hen beter (nu) niet.

"Mensen polsen hier constant of je niet wilt meedoen aan de Koningin Elisabethwedstrijd", zegt Nikita Semjonova (24). "Alsof dat zo eenvoudig is. Je vraagt toch geen student lichamelijke opvoeding of hij wil meedoen met de Olympische spelen?"

De Letse violist met Russische roots heeft juist haar bachelorexamen achter de rug. Hoofdreden om naar België te verkassen: de leerkracht.

Sommige studenten ondernemen een halve wereldreis voor de geschikte leerkracht. En al val je hen er tijdens de examens best niet mee lastig: die vermaledijde Elisabethwedstrijd steekt in gesprekken onvermijdelijk de kop op.

"Mijn leerkracht Vitaly Samoshko won in 1999 de eerste prijs voor piano", vertelt Saya Endo (28). De Japanse besloot om van Tokio naar Gent te komen, toen ze een YouTube-filmpje met Samoshko zag. Endo: "Hij had alles wat ik niet had. Zijn techniek, de manier waarop hij zwaarte in zijn spel kan weergeven, dat is gewoon virtuoso stuff."

Nikita Semjonova Beeld RV/Maksim Kalanep
Nikita SemjonovaBeeld RV/Maksim Kalanep

Ambachtslui

Voor de Japanse was het reden genoeg om haar tenten in een geheel ander werelddeel op te slaan. Ondertussen woont ze al vier jaar in België. Geen sinecure, zo blijkt. "België blijft me heel vreemd. Als je hier bijvoorbeeld iets wil regelen, duurt het allemaal zo lang. De mensen lijken enorm traag te werken. In Japan is iedereen constant bezig, dus daar hebben ze met recht en rede stress. België is erg easy going."

Ook Manuel Lorenzo (20) vond het een hele aanpassing, al ziet hij de dingen wat anders dan Endo. "In België leven de mensen om te werken. In Spanje werken we om te leven." De Spaanse cellist studeert al sinds zijn zeventiende in Gent. Zijn celloleraar in Spanje gaf hem de tip om naar hier te komen. "Het is een beetje zoals bij de middeleeuwse ambachten: je leert niet uit een boek maar van een mens."

'Whiplash'

Een situatie die niet altijd zonder problemen is. Semjonova: "Ik ben van mijn leerkracht uit Riga weggevlucht naar Amsterdam. In het huidige Oost-Europese systeem hebben muzikanten en hun leerkrachten een heel nauwe band: je leeft praktisch samen. Dat kan heel positief of heel negatief uitpakken."

In Semjonovas geval werd het dat laatste: "Het was zoals in de film Whiplash: vlak voor een concert maakte mijn leraar me met de grond gelijk. Hij wou me helemaal afbreken om daarna naar zijn zin weer op te bouwen. Toen ik met medestudenten in Amsterdam de film zag, geloofde niemand dat zoiets mogelijk was. Maar voor mij was het alsof ik naar een documentaire zat te kijken."

Van Amsterdam kwam Semjonova naar Gent om bij Olga Zolotareva les te volgen. Het succesvolle recital dat Semjonova gaf om haar bachelorgraad te behalen, laat geen twijfel bestaan over de samenwerking met Zolotareva. "We brengen heel veel tijd samen door. Toen ik zei dat ik niet wist wat ik vanavond op mijn examen moest dragen, heeft ze zelfs dit kleed voor me gemaakt," zegt Semjonova.

In 'Whiplash' (2014) drijft Fletcher (J.K. Simmons) zijn leerling Andrew (Miles Teller) tot het alleruiterste.   Beeld rv
In 'Whiplash' (2014) drijft Fletcher (J.K. Simmons) zijn leerling Andrew (Miles Teller) tot het alleruiterste.Beeld rv

"Ze is ongelofelijk goed, ze brengt echt mijn volle potentieel naar boven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234