Woensdag 29/03/2023

NieuwsEnergie

Jong gezin krijgt voorschotfactuur van 7.000 euro, resultaat van ‘menselijke fout’ volgens Mega

null Beeld Getty
Beeld Getty

‘De verwarming staat al weken uit en we douchen twee keer per week. Allemaal samen.’ Chloé (29) en Nelson (30) uit Asse, die samen een kindje van 21 maanden hebben, zijn niet meteen grote energieverbruikers. De verbazing mocht dan ook des te groter zijn toen ze van energieleverancier Mega een voorschotfactuur van liefst 7.000 euro kregen. Volgens Mega gaat het om een ‘menselijke berekeningsfout’, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Amber Gys

Mega zag het licht in 2013 en met de leuze ‘Same energy, just cheaper’ moest meteen duidelijk zijn welke rol het bedrijf op de energiemarkt wilde vervullen. Geen multinational, wel een goedkoop en lokaal alternatief. Op de website valt te lezen dat 600.000 klanten het bedrijf vertrouwen, maar daar rekenen Chloé en Nelson zich niet langer bij.

Het koppel, dat vier jaar geleden de overstap naar Mega maakte, betrekt een driegevelwoning met drie slaapkamers en een zolder in het Vlaams-Brabantse Asse. Een ‘standaardwoning’ die aan alle mogelijke normen voldoet. Tot april van dit jaar betaalden ze — en dat al twee jaar lang — een driemaandelijkse voorschotfactuur van 401 euro voor elektriciteit en gas.

“In juli van dit jaar kregen we van Mega de melding dat onze voorschotfactuur aangepast zou worden”, vertelt Chloé. “Van 401 euro naar 1.200 euro per drie maanden. Maal drie, dus. Eind september volgde het bericht dat onze voorschotfactuur nog eens aangepast zou worden, tot 2.700 euro per drie maanden. En dan kwam zaterdag de klap op de vuurpijl: 6.840 euro per drie maanden. Te betalen binnen de veertien dagen. Geen waarschuwing vooraf, enkel de melding dat het geld zo snel mogelijk overgeschreven diende te worden.”

“Toen die verhoging tot 1.200 euro kwam, hebben we het nog zo gelaten”, vervolgt Chloé. “Want met die hele crisis waren we er wel op voorbereid. Maar na die verhoging tot 2.700 euro heb ik een boze mail gestuurd naar Mega, met de vraag wie dat nog kon betalen. En met de uitdrukkelijke vraag om onze voorschotfactuur opnieuw naar 1.200 euro terug te brengen. Daar heb ik nooit een antwoord op gekregen. Onze klacht via consumentenorganisatie Test Aankoop kreeg trouwens ook geen gehoor.”

Lees ook

Van 200 naar 1.000 euro voorschot: wat als uw voorschotfactuur opeens absurd hoog wordt?

Zes eenvoudige tips om de verwarming (nog even) uit te laten: ‘Ze kunnen samen een verschil van 15 tot 20 procent maken’

Als koude je ergste vijand is: wat met chronische patiënten die hun verwarming niet lager kúnnen zetten?

Leven in een minder warm huis went echt: ‘Wat mensen ervaren als comfortabel warm, is door de tijd heen enorm veranderd’

Overal tapijt

Om hun verbruik zo laag mogelijk te houden, troffen Chloé en Nelson al enkele drastische maatregelen. “De verwarming en boiler staan nooit aan en we trekken extra laagjes aan wanneer het koud is in huis”, zucht Chloé. “Bovendien douchen we slechts twee keer per week — allemaal samen. In het hele huis liggen ook tapijten, zodat het minder koud is aan onze voeten. Toen dan die factuur van 2.700 euro binnenkwam, vielen we letterlijk van onze stoel. En ja, we hebben Mega toen ook duidelijk gemaakt dat we al die maatregelen reeds getroffen hadden.”

Intussen stapte het gezin al over naar een andere energieleverancier, hun nieuwe contract gaat in op 12 november. Tot dan zal het gezin dus nog door Mega bediend worden. Maar de factuur van 6.840 euro zullen ze niet betalen. Enkel de afrekening voor de laatste twaalf dagen zal nog betaald worden. “Dit is het collectief ruïneren van héél veel Belgen”, zegt Chloé nog. “Eén van de twee kostwinners moet drie maanden hard werken, enkel en alleen om die factuur te kunnen betalen.”

Mega reageerde eerst kort op het verhaal van Chloé en Nelson. “Dit is een individueel dossier dat nagekeken moet worden”, aldus PR-verantwoordelijke Elsie Van Linthout. “Ik zal de vraag voorleggen aan de klantendienst. De mogelijkheid bestaat dat deze extra kost een som is die in het verleden nog niet betaald werd, dat hun verbruik hoger is dan normaal, of dat het gewoon een aanpassing is op hun huidige verbruik. Als ze destijds niet reageerden op de voorschotverhoging, dan gaan we er ook van uit dat ze hiermee akkoord zijn.”

Maandag kreeg het koppel na een telefoongesprek met de klantendienst een nieuwe mail van Mega, schrijft Het Laatste Nieuws. Het voorschotbedrag zal landen op 2.280 euro. Volgens Mega is een “menselijke fout” de oorzaak van het hoge bedrag. “Bij de opmaak van de factuur gaf deze een bedrag aan in een drievoud van wat het in werkelijkheid moest zijn. De reden hiervoor ligt bij het grote personeelstekort in alle sectoren. Voor deze berekeningen moesten in het systeem namelijk enorm veel zaken worden aangepast. Dat legt veel druk bij de personeelsleden van IT, een post die nu al onderbemand is bij Mega. Hierdoor kon die menselijke fout niet meteen opgemerkt worden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234