Zaterdag 19/10/2019

Jong CD&V wil stemrecht vanaf 16 jaar

Jong CD&V wil dat zestien- en zeventienjarigen kunnen stemmen en legt dit in november voor op het partijcongres. Het is de eerste keer dat christendemocraten hiervoor pleiten. Zij vinden alvast gehoor bij onder meer Groen, Open Vld en sp.a.

Het voorstel blinkt ogenschijnlijk uit in relatieve eenvoud. Laat jongeren, in dit geval zestien- en zeventienjarigen, ook naar de stembus gaan voor de lokale, Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Dat stelt Wim Soons, nationaal voorzitter van Jong CD&V, in een opiniestuk in deze krant. Het is de eerste keer dat een christendemocraat hiervoor ijvert. Jong CD&V hoopt met deze maatregel de interesse voor politiek en de betrokkenheid van jongeren significant te vergroten.

"We hebben een G50 gehouden, waarbij ongebonden jongeren uit heel Vlaanderen met ons meedachten over een aantal thema's", zegt Soons. "Daaruit werd duidelijk dat zij oren hebben naar stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen. Het vormt een ideale inloopperiode en kan psychologisch een juist signaal zijn. Het zou alvast een positieve impact hebben op hun interesse voor politiek en een kans betekenen voor het onderwijs om in te zetten op lessen politiek en burgerschap. Als de partij zich hierachter schaart, dan tekent zich stilaan een meerderheid af."

Jong CD&V is van plan om dit op het volgende partijcongres eind november in Lommel als speerpunt naar voren te schuiven. CD&V zelf noemt het voorstel "bespreekbaar" en wil het gerust aan de leden voorleggen. "We hebben ons hier nooit tegen uitgesproken", zegt partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck. "Wij staan hiervoor open, maar de knoop zal op het congres worden doorgehakt."

In het verleden spraken vooral Open Vld, Groen en Ecolo zich uit voor een verlaging van de stemplicht of het voorzien van stemrecht voor min-achttienjarigen. Vorig jaar dienden beide partijen zonder gevolg wetsvoorstellen in, vandaag blijft hun standpunt logischerwijs hetzelfde.

Kristof Calvo, federaal fractieleider voor Groen, verwelkomt daarom de stap van Jong CD&V. "Zo'n maatregel is nodig, zeker in deze tijd. Het politiek draagvlak ervoor wordt langzamerhand behoorlijk groot."

Ook de sp.a kan zich vinden in een verlaging, maar alleen als de opkomstplicht evenzeer geldt voor de nieuwe groep jonge kiezers.

Uitzondering

Toch is stemrecht vanaf zestien jaar internationaal gezien eerder uitzonderlijk. In bijvoorbeeld Argentinië, Brazilië, Cuba en Ecuador is het al mogelijk. In Europa mogen zestien- en zeventienjarigen alleen in Bosnië, Estland, Oostenrijk, één Zwitsers kanton, Schotland en verschillende Duitse deelstaten stemmen. De Luxemburgers wezen vorig jaar in een referendum een verlaging af.

In België moet de grondwet worden gewijzigd om de leeftijdsgrens te verlagen voor de federale verkiezingen. In de praktijk betekent dit dat er een tweederdemeerderheid moet worden gevonden.

Maar die is momenteel niet in zicht. Waar MR zich wel nog kan vinden in stemrecht voor zestien- en zeventienjarigen bij de gemeenteraadsverkiezingen, daar zijn N-VA en PS er in het geheel niet voor te vinden. "Er moet volgens ons overeenstemming zijn tussen de leeftijd waarop men moet gaan stemmen en waarop men juridisch meerderjarig is", klinkt het bij de Franstalige socialisten. "Voor ons speelt ook mee dat de Franstalige jeugdraad zich heeft uitgesproken tegen een leeftijdsverlaging."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234