Donderdag 26/05/2022

Jon Stewart lacht Amerika een geweten

Komisch commentator Jon Stewart slaagt in zijn Daily Show waar de ernstige ankermannen van de tv-netwerken falen. De regering van Barack Obama wijzen op haar dubbele rol in het Israëlisch-Palestijns conflict: vanuit het Witte Huis pleiten voor vrede, terwijl de VS wapens leveren.

John Kerry: "De president zet zijn schouders onder deze poging om in de regio vrede te stichten".

Jon Stewart: "En nu krijgen we drie dagen vrede! Een lang weekend vrede! Het is nog altijd te vroeg om te weten waarom nu, maar we weten wel dat het volgde op dit nieuws..."

Pentagon-correspondent Barbara Starr (CNN) verschijnt in beeld. "Israël deed een verzoek om opnieuw bevoorraad te worden met verschillende soorten munitie. Zoals een Defensie-ambtenaar me vertelde: 'ze hebben al verschrikkelijk veel opgebruikt'." Een nieuwsflash. "De VS gaat ermee akkoord om opnieuw 40mm- en 120mm-granaten te leveren aan Israël."

Jon Stewart: "Waarom geven we ze méér...? Guys, we kunnen toch niet Israëls rehab-sponsor en drugsdealer zijn?"

Nee, dit zijn geen fragmenten uit The Situation Room op CNN met Wolf Blitzer. Dit is ernstig nieuws met een kwinkslag gebracht in de komische Daily Show van Comedy Central met Jon Stewart (bij ons te zien op TMF), net voor vorige week een wapenstilstand van 72 uur inging (en snel mislukte). Kijkers krijgen er scherpere invalshoeken te zien dan bij de grote nieuwszenders, waar ankermannen in slaap lijken gewiegd door een eindeloze parade regeringswoordvoerders en spindoctors. Niet zo bij Stewart, komiek, begenadigd interviewer, maar ook invloedrijk politiek commentator die de Amerikanen een geweten lacht.

Door de defensierelaties tussen de Amerikaanse en de Israëlische regering op de korrel te nemen raakt Stewart een achilleshiel van zijn regering. Niet dat VS-president Obama de wapenleveringen aan Israël persoonlijk beklonk, verre van. Het gaat om historische defensiecontracten tussen de VS en Israël, die al sinds jaar en dag bestaan en geregeld worden vernieuwd door een Congres dat zelden kritische vragen stelt over de Amerikaanse rol in Israëlische oorlogen. Daarvoor is de invloed van pro-Israëlische lobby-organisaties, zoals het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) te groot. AIPAC kan door zijn politieke en financiële steun, jaarlijks miljoenen dollars voor Republikeinen én Democraten, de carrière van politici maken of kraken.

Zelfhatende jood

Tegen Stewart daarentegen hebben ze weinig verhaal, want in 1962 in New York geboren en getogen als Jonathan Stuart Leibowitz gebruikt hij zijn joodse humor maar wat graag om de draak te steken met Amerikaanse geloofsgenoten die geen kritiek over Israël dulden. Illustratief is hoe Stewart tijdens de Daily Show vorige week plots vier acteurs boze Amerikaanse joden laat spelen die plots 'zelfhatende jood!' roepen, een verwijt dat de conservatieve joodse radiopresentator Mark Levin hem vorige week ook echt naar het hoofd slingerde "omdat hij zijn joodse afkomst verloochende door zijn naam te veranderen".

Stewart reageert daarop gespeeld aangeslagen, om dan onverstoord te besluiten: "De efficiëntie of menselijkheid van het Israëlische beleid in vraag stellen is niet hetzelfde als pro-Hamas zijn." Om te onderstrepen dat hij geen kamp kiest laat hij zich door één van de fictieve karakters ook uitschelden als 'zionistisch varken', scheldproza van de radicalen in het pro-Palestijnse kamp.

En passant merkt Stewart fijntjes op dat de VS ook wapens levert aan Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië, Irak, Oman, de V.A.E, Bahrein, Koeweit en Qatar. "We zijn de Oprah (Winfrey) van Midden-Oosterse wapensystemen", besluit hij. "Jullie krijgen wat bommen, zij krijgen wat bommen, iedereen krijgt bommen!"

Met zijn kritiek op de Amerikaanse politiek en massamedia is Stewart niet aan zijn proefstuk toe. In 2004 deed CNN zelfs het programma Crossfire op de schop omdat Stewart de twee interviewers doorprikte als partisan hacks, partijdige huurlingen die enkel spin van Republikeinen en Democraten vertolkten. Hij werd toen zelf geïnterviewd over zijn bestseller A Citizen's Guide to Democracy Inaction, waarin hij met een knipoog hekelt hoe Amerika's democratie in de greep kwam van 'Big Money'. "Stop dit programma", vertelde hij beide interviewers. "Nu helpen jullie enkel politici en grote bedrijven. Jullie maken theater in plaats van een debat te voeren." Zes jaar later bracht Stewart in Washington D.C. meer dan 200.000 mensen op de been, toen hij samen met collega Stephen Colbert de Rally to Restore Sanity and/or Fear organiseerde uit protest tegen de radicalisering van de partijpolitiek (onder invloed van de rechtspopulistische Tea Party-vleugel van de Republikeinse partij).

Evacueren

Deze keer spaart Stewart niemand, ook de Democraten niet die sussen dat Israël zijn best doet om burgerslachtoffers te vermijden door telefonische waarschuwingen die voorafgaand aan bombardementen burgers in staat stellen om te evacueren. "Evacueren naar waar? Hebben jullie f***ing Gaza gezien? Israël blokkeerde zijn grens, Egypte blokkeerde zijn grens. Worden ze soms verondersteld om de zee in te zwemmen?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234