Zaterdag 23/01/2021

Strips

Jommeke en Wiske gaan trouwen

Jommeke en Suske & Wiske vallen voortaan onder Standaard Uitgeverij.Beeld Standaard Uitgeverij

Jeroen Meus, Jommeke, John Grisham, David Van Reybrouck en Suske en Wiske bakken vanaf 2020 broodjes onder één dak. Een jaar lang onderhandelden Standaard Uitgeverij en Ballon Media over een fusie. Nu is de ruzie tussen de erven van Vandersteen en de oude Standaard Uitgeverij opgelost.

Een uitgelaten bende is het, op het perscommuniqué dat gistermiddag door Ballon Media en Standaard Uitgeverij gezamenlijk werd verspreid. Daarop Jommeke, Filiberke, Suske en Wiske die elkaar kameraadschappelijk omarmen en een feestje houden. Schanulleke die op de rug van papegaai Flip triomfantelijk haar stoffen armpjes de lucht in werpt. En een Lambik die zelfs zo ver gaat om de immer nukkig kijkende Koningin van Onderland met liefde te overladen.

De uithangborden van de twee grootste Vlaamse stripuitgeverijen, Standaard Uitgeverij (SU) en Ballon Media, hebben dan ook reden tot feesten. Vanaf 1 januari gaan ze beide als een joint venture voort. Op die manier worden ze naar verluidt “de grootste Vlaamse uitgever en de belangrijkste stripuitgever van de Benelux”.

Aan de onderhandelingen gingen maanden vooraf. Alexis Dragonetti, de in mei verongelukte uitgever van Ballon Media, stond nog mee aan de wieg van deze fusie, die door het leven zal gaan als Standaard Uitgeverij. De naam Ballon Media verdwijnt. De naam Ballon, die internationaal bekendstaat als uitgever van kinderboeken tot 9 jaar, blijft wel behouden.

Volgens Ballon Media-CEO Wim Verheije (61), die samen met Jeroen Overstijns, momenteel CEO van SU, de leiding krijgt over de nieuwe Standaard Uitgeverij was de joint venture een idee van Dragonetti. “Ondanks het feit dat wij een bedrijf van een bepaalde grootte waren met zowat 40 personeelsleden, besefte Alexis dat het een kwetsbare markt was die onder druk stond van veel factoren. Een op de vijf boeken wordt gekocht via bol.com, in landen als Frankrijk en Duitsland gaat Amazon met eenzelfde percentage aan de haal. Dat is straffe kost voor een kleine aanbieder als wij. Dus wat als we onze behoefte op elkaar afstemden? We werkten al jaren met SU samen voor het digitale stripproject YIEHA, en dat ging goed. Dus wat als we voor huisvestiging, het delen van kennis, productontwikkeling en logistiek zouden fuseren? Bovendien zijn we complementair. SU geeft familiestrips en volwassenen boeken uit, wij strips voor volwassenen (Zoals Dupuis, Lombard en Casterman, GDW) en kinderboeken.”

Dragonetti, die begin dit jaar een burn-out kreeg, liet rechterhand Verheije toen al de honneurs waarnemen. “Ik heb hem gevraagd of hij een kleiner aandeel in zijn bedrijf zag zitten. ‘Liever een kleiner aandeel in een solide firma, dan een groter aandeel in een kwetsbare’, zei hij.”

Opvallend is die ene zin in het persbericht: “De samenwerking met de familie Vandersteen werd vertaald in een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst.” Insiders wisten al langer dat de ruzie tussen SU en de erven Vandersteen zodanig was geëscaleerd dat er juridische consequenties dreigden. Verheije: “Ik denk dat het niet alleen een financieel en bedrijfseconomisch, maar ook emotioneel gebeuren was. Er vielen harde woorden, maar na gesprekken met de erven en de aandeelhouders staan de neuzen in dezelfde richting.”

Dat de fusie de creativiteit verder zou fnuiken en/of zou leiden tot minder uitgaven, zoals vlak na de bekendmaking her en der werd opgemerkt, ontkent Verheije. “Het is niet de bedoeling veel meer uit te geven, maar zeker ook niet veel minder. Zo’n fusie geeft zelfs meer mogelijkheden op het creatieve vlak.”

Door de fusie zullen wel enkele mensen ontslagen worden. “Omdat er nu eenmaal doublures voorkomen. Enkelen zochten zelf een andere job, anderen gaan op pensioen.” De nieuwe Standaard Uitgeverij zal naar verluidt 70 mensen tewerkstellen en zal huizen in de kantoren van Ballon Media.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234