Donderdag 21/01/2021

Politiek

Joke Schauvliege stapt op als minister van Leefmilieu

Joke Schauvliege (CD&V) barst in tranen uit nadat ze haar ontslag als Vlaams minister van Natuur, Landbouw en Omgeving aanbiedt.Beeld BELGA

Vlaams minister van Natuur, Landbouw en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) biedt haar ontslag aan uit de Vlaamse regering. Dat kondigde ze aan op een persconferentie.“Ik heb een niet gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen”, zei een zwaar aangeslagen Schauvliege in tranen. “Het is moeilijk om in die omstandigheden te blijven functioneren als klimaatminister. Toch kan ik mooie resultaten neerleggen.” Ze blijft wel lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen bij de komende regionale verkiezingen.

“Het was duidelijk dat de voorbije weken de pijlen steeds op mijn persoon werden gericht. De voorbije week werd ik overspoeld met duizenden mails en sms’en op mijn iPhone, dag en nacht”, zei Schauvliege. “Ik kon geen normale communicatie meer voeren, ik kon niet meer met mijn gezin communiceren, met de parlementairen... Ik heb mij in die omstandigheden laten meeslepen in een verbale uitschuiver en heb een niet-gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen en heb mij daarvoor verontschuldigd. Maar de stroom van kritiek is blijven komen en het is moeilijk om op die manier te blijven functioneren als klimaatminister. Er liggen nog heel belangrijke dossiers op tafel, zoals de betonstop. Ik hoop dat die er allemaal snel kunnen door komen, daarom denk ik dat het beter is dat ik ontslag neem en dat het klimaatbeleid kan worden gevoerd zonder dat mijn persoon dat hypothekeert,” aldus Schauvliege.

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams vicepremier Hilde Crevits zijn er grenzen overschreden in de manier waarop Schauvliege is aangepakt de voorbije dagen. “Een minister is ook een mens”, zei voorzitter Beke. “Kritiek op het beleid kan, moet en mag. Dat kan stevig zijn, maar wanneer dat uitvergroot wordt en persoonlijk wordt, dan zijn er grenzen. Als je nummer op het internet komt te staan en je wordt overdonderd met duizenden sms-berichten, dan kan het wel eens zijn dat je tegen de limieten van je functioneren op botst. Dat is wat de voorbije dagen is gebeurd en waarvoor ze zich uitgebreid geëxcuseerd heeft.”

“Die niet ophoudende stroom aan sms’en, dat heb ik nog nooit gezien. Hier zijn echt grenzen overschreden”, zei Crevits. Beke bevestigde dat haar partij nog altijd het vertrouwen in haar behoudt, maar zelf gaf ze aan dat haar positie onhoudbaar was geworden. “Er wordt haar niets persoonlijk aangerekend, maar op een bepaald moment begint het om je persoon te draaien.”

Schauvliege kwam onder vuur te liggen na een toespraak waarin ze het klimaatprotest van de afgelopen weken afdeed als een georganiseerd complot tegen haar. Vooral de uitspraak dat “de Staatsveiligheid dat heeft bevestigd”, waarvan ze vanmorgen moest toegeven dat die niet klopte, maakte dat ontslag bijna onvermijdelijk was.

Vanmiddag nam CD&V-voorzitter Wouter Beke het nog op voor Schauvliege. “Minister Schauvliege heeft tekst en uitleg gegeven, ze heeft zich ook geëxcuseerd. Dat is iets wat in de politiek niet vaak gedaan wordt als er een fout gemaakt wordt”, zei hij na overleg met de CD&V-fractie. Toch werd er deze namiddag nog verder overlegd over de positie van de minister. Oppositiepartij Groen vroeg formeel om haar ontslag.

Beslissing partijtop

De partijtop moest kiezen of ze Schauvliege zou laten aanblijven en haar duidelijk beschadigd de verkiezingscampagne in liet gaan, of dat ze haar op minder dan vier maanden voor de verkiezingen zou slachtofferen. Meteen zou de partij dan op zoek moeten naar een nieuwe Vlaamse lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen. Maar vanavond bleek dat de geplaagde politica wel lijsttrekker blijft.

“Wat mij betreft, kan ze lijsttrekker blijven. Ik heb samen met de hele partij alle vertrouwen in Joke. Als ze nu een stap opzij zet, is het om verder mogelijk te maken wat ze heeft opgebouwd”, zei Beke. Viceministerpresident Hilde Crevits had het over “reculer pour mieux sauter”. “Ik kan enkel verschrikkelijk veel respect hebben voor deze stap, maar ik betreur het ook heel erg”, zei Crevits. Zowel de Vlaamse ministers als de parlementairen blijven volgens haar “als één blok” achter Schauvliege staan.

De partij zat duidelijk gewrongen met de moeilijke keuze. Er viel zowel begrip als onbegrip te noteren bij de parlementsleden van CD&V. Schauvliege verklaarde haar uitschuiver vanmorgen door te zeggen dat ze al enkele weken onder immense druk stond en een hele hoop bagger over zich heen heeft gekregen. Haar frustratie zou het zaterdag bij de toespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat even hebben overgenomen.

Binnen CD&V viel te horen dat Schauvliege effectief honderden mails en berichten heeft gekregen en daar duidelijk onder de indruk van was. “Vermoedelijk is ze daardoor eventjes gebroken. Maar dat neemt niet weg dat ze die uitspraak nooit had mogen doen.” Ander waren niet zo mild. “Hoe kom je erbij om zoiets te zeggen?”, klonk het bij meerdere CD&V-parlementsleden.

Bourgeois: “Reken erop dat CD&V snel met nieuwe minister komt”

“Ik neem akte van het ontslag van Joke Schauvliege. Ik heb begrip voor haar conclusie dat haar positie onhoudbaar was geworden.” Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in een reactie op het ontslag van Joke Schauvliege.

“Ik dank haar voor de voorbije jaren van samenwerking en reken erop dat CD&V snel met een voordracht komt van een nieuwe minister, op wiens schouders een belangrijke taak zal rusten met het oog op de uitwerking van het Vlaams Klimaat- en Energieplan”, aldus Bourgeois. 

Het is nog niet beslist wie de bevoegdheden van Schauvliege overneemt in de regering. “We kunnen nu enkel oproepen om de redelijkheid terug te brengen en de intimidatie te stoppen”, besloot Beke. “Duizenden sms’en hebben nog geen gram uitstoot doen verminderen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234