Dinsdag 18/02/2020

Joke Schauvliege heeft goéd gedaan

In mijn recente boekje Waarom cultuur niet belangrijk is en cultuursubsidie nog minder legde ik ondermeer het incestueus netwerk van de vorige subsidieronde bloot van leden van de culturele adviescommissies. Het werd mij niet in dank afgenomen. Ik werd zelfs op de meest groffe manier geschoffeerd, bijvoorbeeld door Bart Caron (in zijn recent boek) en Jan Goossens (KVS, op een colloquium in Oostende begin dit jaar).

Soit. In tijden van vette subsidiepotten was het gemakkelijk om het potje gedekt te houden. En kon men zich verschuilen achter de heilig verklaarde expertise van de leden van de adviescommissies. Dat wordt natuurlijk anders in tijden van schaarste. Dan wordt het niet zo gemakkelijk meer om de eigen zakken te vullen en, in ruil, ook instemmend toe te kijken hoe de collega's hun zakken vullen.

Tot overmaat van ramp publiceerde cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V) nu ook de adviezen van de huidige subsidieronde. Niet zonder enig leedvermaak mag ik nu vaststellen dat mijn analyse de nodige ammunitie krijgt uit het veld zelf. Ik mocht de laatste dagen in deze krant ondermeer het volgende noteren.

Theatermaker Chokri Ben Chikha (Action Zoo Humain in DM 5/6): "Bovendien zijn heel wat commissieleden zelf betrokken partij. Rosas, Buda Kunstencentrum: ze hebben allemaal hun mannetje of vrouwtje in een commissie. De commissieleden zijn zowel rechter als advocaat: dat kan toch niet?"

Ignace Cornelissen (Het Gevolg, Turnhout in DM 5/6): "En dan luidt de verdediging dat de betrokken commissieleden op de gang gaan staan wanneer de dossiers waar zij een link mee hebben, ter tafel komen. Komaan! Alsof dat vriendjespolitiek uitsluit. Dan kunnen die commissieleden toch nog altijd andere gezelschappen benadelen?"

Godfried-Willem Raes (Stichting Logos, die nochtans in het verleden via de door mij beschreven weg de centen kon binnenrijven): "Een stomp in de maag. Vooral omdat niemand van de beoordelingscommissie ooit bij ons is komen kijken. Nochtans is dat verplicht. De commissie doet aan belangvermenging en heeft geen enkel intellectueel sérieux." Zelfs oud-cultuurminister Bert Anciaux was in zijn opiniestuk ongemeen eerlijk (DM 5/6), en stelde niet alleen het probleem van de samenstelling van de adviescommissies, maar ook die van hun expertise, competentie, minimale kennis van het terrein.

Wraakroepend

De publicatie van de adviezen van de huidige subsidieronde door cultuurminister Joke Schauvliege is een goede zaak. Waarom? 1. De zaken zijn nu duidelijk. In het verleden werd alles bedisseld achter gesloten deuren, conform het gepresteerde lobbywerk (inclusief dat vanuit de politiek); de minister volgde de adviezen op een enkele uitzondering na. Nu is het duidelijk: er zijn twee niveau's. Het eerste heeft zijn bediscussieerbaar werk gedaan. We zullen straks nu duidelijk kunnen zien hoe de politiek zijn rol speelt. Het zou wraakroepend zijn moest er, in een besparingsbegroting, geld weggehaald worden uit welzijn, onderwijs, sociale woningen, gezondheidszorg, armoedebestrijding en veilig verkeer om de culturele sector ter wille te zijn. 2. Iedere burger heeft het recht zo goed mogelijk te weten waaraan zijn belastingen worden besteed en hoe dat in zijn werk gaat, zeker als hij zelf zijn cultuurconsumptie kan bevredigen via niet gesubsidieerde cultuur. 3. De publicatie heeft heel wat losgewoeld. Niet alleen over het huidige subsidiesysteem, waar verfondsingvoorstanders staan tegenover voorstanders van cultuursubsidiëring via de politieke weg, maar hopelijk en vooral ook over het zogenaamde maatschappelijk belang van kunst en cultuur. Eindelijk komt er nu misschien een ernstige discussie op gang over de cultuursubsidiëring.

Gust De Meyer is hooglereaar aan het Instituut voor Mediastudies (KULeuven).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234