Zaterdag 22/01/2022

Analyse

Joke Schauvliege hanteert steeds hardere toon

Joke Schauvliege. Beeld BELGA
Joke Schauvliege.Beeld BELGA

Joke Schauvliege (CD&V) lijkt de laatste tijd een harde toon aan te slaan. Vroeger kwam ze vaak schuchter uit de hoek bij kritiek, maar deze week haalde de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw hard uit naar comedian Wouter Deprez. Die had Schauvliege verweten niet om het milieu te geven, maar de belangen van het bedrijf Essers nv te dienen.

DIETER BAUWENS

Het was met een aan arrogantie grenzende autoriteit dat Schauvliege Deprez donderdagavond in Terzake terechtwees. "De informatie die Deprez geeft is niet correct, en bovendien valt hij elke week een andere minister aan."

Schauvliege had immers geen andere optie gehad dan Essers' vraag om uitbreiding in natuurgebied toe te staan, klonk het. "Het is een bedrijf dat watergebonden is, en het uitbreidingsgebied ligt ook aan het water." Fout, zo blijkt. "Het gaat om een lapsus, Joke heeft zich in Terzake versproken", reageerde haar woordvoerder. "Ze bedoelde eigenlijk precies het tegenovergestelde: een niet-watergebonden bedrijf."

undefined

In het verleden reageerde Schauvliege doorgaans nogal onzeker op kritiek. "Schauvlieges communicatie is nooit echt sterk geweest. Dit bevestigt dat alleen maar", zegt Dave Sinardet, politoloog aan de VUB. "Nu probeert ze wat assertiever te zijn, maar dan maakt ze zelf een feitelijke fout." Dat Schauvliege, die in de politieke populariteitspolls nooit kon tippen aan andere CD&V'ers als Kris Peeters of Hilde Crevits, in de clinch gaat met de populaire cabaretier, vindt Sinardet riskant. "Hij is populair, veel mensen vinden hem sympathiek, en hij lijkt het dossier ook goed te kennen."

In de vorige legislatuur was Schauvliege bevoegd voor Cultuur, en had ze alle moeite van de wereld om het etiket van 'lichtgewicht' van zich af te schudden. Dat ze in 2012 Matthias Schoenaerts per abuis "Schoenmakers" noemde, was een blunder maar kon nog door de vingers worden gezien. Een jaar later had ze het bij de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijs over "Zjef Guenie" waar ze Yevgueni bedoelde. Het beeld dat de minister van Cultuur bijzonder weinig kaas gegeten had van haar eigen beleidsdomein, kon nog moeilijk gekeerd worden. Het was voor velen dan ook een verrassing dat Schauvliege vorig jaar opnieuw Vlaams minister werd.

De laatste tijd lijkt ze haar criticasters echter op steeds hardere toon van antwoord te dienen. Eind vorig jaar kreeg ze het aan de stok met onder meer Tom Lenaerts en Francesca Vanthielen, die met Klimaatzaak de overheid dagvaardden. Schauvliege reageerde als een gebeten hond. "Ik pleit schuldig. Ik ben erg bekommerd om het klimaat, maar zou eigenlijk beter wat soberder zijn in mijn verbruik", zei ze toen in deze krant. "Durven jullie als bekende en prominente Vlamingen ook schuldig te pleiten? Of dagvaarden jullie alleen maar de symbolische staat?"

Hoe kan Schauvliege in de toekomst haar communicatie beter beheersen? Dave Sinardet: "Ten eerste, als je je komt verdedigen en zegt dat de kritiek onterecht is, dan mag je zelf geen fouten maken. Dat wijst op een slordige beheersing van de dossiers. Ten tweede moet ze de perceptie proberen keren dat ze rijdt voor de belangen van de bedrijven en de Boerenbond. Niet eenvoudig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234