Donderdag 26/01/2023

Update

Joke Quintens vervangt Ludo Sannen in Vlaams Parlement

Joke Quintens. Beeld BELGA
Joke Quintens.Beeld BELGA

Sp.a-politicus Ludo Sannen stopt met politiek. Op vraag en na overleg met de partij laat Sannen zijn zitje in het Vlaams Parlement aan ondervoorzitster van de partij Joke Quintens. Sannen zat sinds 1995 in het Vlaams Parlement, eerst voor Agalev. In 2003 was hij acht maanden Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw. In 2004 stapte hij over naar de sp.a.

"Ik wil iedereen (kiezers, medewerkers, collega's) danken voor de steun en het vertrouwen gedurende al die voorbije jaren en dit zowel bij Agalev als sp.a, waardoor ik deze prachtige opdracht van volksvertegenwoordiger heb mogen en kunnen opnemen", zegt Sannen op Facebook. "Weliswaar buiten de actieve politiek, hoop ik nieuwe en boeiende uitdagingen te vinden."

Sannen (59) geldt als een van de pioniers van de groene beweging in Limburg. In 1995 komt hij voor Agalev in het Vlaams Parlement. Na de zware verkiezingsnederlaag van Agalev in mei 2003 nemen Mieke Vogels en Vera Dua ontslag uit de Vlaamse regering. Sannen zal Dua opvolgen als Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw.

Onenigheid met Agalev
Acht maanden later, in februari 2004, neemt Sannen ontslag als minister. Zijn partij Agalev besliste op een congres om geen links kartel aan te gaan op Vlaams niveau en Sannen kan zich met dat besluit niet verzoenen. Hij sluit zich aan bij het toen bestaande kartel van sp.a en spirit.

In 2007 wordt Sannen fractieleider voor de sp.a in het Vlaams Parlement. Bij de verkiezingen van 2009 staat hij op de opvolgerslijst en raakt hij niet meteen aan een zitje in het Vlaams Parlement. Hij wordt dan kabinetschef van Vlaams sp.a-minister Freya Van den Bossche. Na de federale verkiezingen van 2010 werd Sannen opnieuw Vlaams parlementslid. Hij volgde toen Peter Vanvelthoven op, die de overstap maakte naar de Kamer. Sannen is ook gemeenschapssenator, maar zal door zijn ontslag uit het Vlaams Parlement ook die functie moeten neerleggen.

Opvolger Joke Quintens
Sannen maakt plaats voor sp.a-ondervoorzitter Joke Quintens (40). "Met Joke Quintens krijgt onze fractie er een gedreven en vooral zeer creatief, hardwerkend parlementslid bij", zegt fractievoorzitter Bart Van Malderen. "Ik ben ervan overtuigd dat ze in de tijd die de legislatuur nog rest, een verschil kan maken.

Joke Quintens is ondervoorzitter van sp.a sinds 2011 . Daarnaast is ze sinds 2012 ook schepen van Wijkontwikkeling, Participatie, Gelijke kansen, Leefmilieu en Duurzaamheid in Genk. Ze studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en ging daarna aan de slag als jeugdwelzijnswerker en als lesgever bij basiseducatie. In 2002 solliciteerde ze bij sp.a als hoofd van de vormingsdienst, een functie die ze tot 2007 bleef uitoefenen.

Ondervoorzitter sp.a
Van 2007 tot 2012 was ze actief als zelfstandig creatief procesbegeleider. In 2009 nam ze deel aan de verkiezingen vanuit haar thuisstad Genk. Daar leidde ze de partij in 2012 voor het eerst in een coalitie. Ondertussen is ze aan de zijde van Bruno Tobback ook verkozen tot ondervoorzitter van sp.a.

Quintens zal de eed afleggen tijdens de eerste plenaire vergadering.

Ludo Sannen. Beeld BELGA
Ludo Sannen.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234