Medicatie
Johnson & Johnson krijgt boete van 572 miljoen dollar voor verantwoordelijkheid in opiatencrisis
Een rechter in Oklahoma noemt de farmaceut Johnson & Johnson medeverantwoordelijk voor de ‘opiaten-epidemie’ die jaarlijks tienduizenden Amerikanen het leven kost. Het bedrijf moet de staat ruim een half miljard dollar betalen voor de verwoesting die de verslaving aan pijnstillers hier heeft veroorzaakt.
Volgens de rechter heeft Johnson & Johnson de markt overspoeld met krachtige pijnstillers. Artsen en patiënten werden agressief met marketing bestookt en ervan overtuigd dat de pillen veilig en effectief waren. Dat is niet het geval: sinds 2000 zijn al honderdduizenden mensen overleden aan overdoses van pijnstillers, van wie ongeveer 6.000 in Oklahoma, en ruim vijf miljoen Amerikanen zijn verslaafd aan de medicijnen.
Johnson & Johnson wilde miljarden verdienen met hun pijnfranchise, betoogde de openbaar aanklager van Oklahoma, Mike Hunter. “Om dit te doen, ontwikkelden ze een plan om artsen rechtstreeks te beïnvloeden en ervan te overtuigen om meer en meer pijnstillers voor te schrijven, ondanks het feit dat verdachten wisten dat het zou leiden tot misbruik, verslaving, dood en misdaad.”
Verdediging
De kern van de verdediging van Johnson & Johnson was dat het niet aansprakelijk kon worden gesteld voor het leveren van legale producten en ingrediënten, die worden gereguleerd door de overheid zelf. Het bedrijf ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en noemt de pijnstillercrisis een “complex sociaal probleem”.
In een reactie op de uitspraak steeg het aandeel van Johnson & Johnson op de beurs met 5 procent. Hunter had 17 miljard dollar geëist, en er was rekening gehouden met een veel zwaarder vonnis. Toch kan de uitspraak een voorbode zijn voor andere farmaceuten, producenten, distributeurs en retailers die met meer dan 2.000 vergelijkbare rechtszaken in het hele land worden geconfronteerd.