Donderdag 17/10/2019

Johnny en Barry Mieremet, criminelen van vader op zoon

Met de arrestatie van Barry Mieremet kan het Belgische gerecht een belangrijke stap zetten in de ontrafeling van het netwerk van de nazaten van de Nederlandse topcrimineel John Mieremet. Diens weduwe en kinderen hebben in ons land een aanzienlijk deel van zijn misdaadimperium ondergebracht.

Door Georges Timmerman

Vorige maandag kon het parket van Turnhout een internationale bende oprollen, gespecialiseerd in diefstallen van vrachtladingen. De speciale interventie-eenheid heeft veertien verdachten opgepakt in Grand Café Paal 26, een trendy brasserie in de buurt van het op- en afrittencomplex van de E313 in Paal, waar de misdaadgroep gezellig zat te vergaderen.

Later op de dag volgden nog drie arrestaties in Geel, Mortsel en Zaventem. Leider van de bende is Barry Mieremet (25), zoon van de in 2005 in Thailand geliquideerde Amsterdamse topgangster John Mieremet, bijgenaamd De Schele. Samen met zijn vriend en partner in crime, de eveneens geliquideerde Sam Klepper, vormde Mieremet senior jarenlang het beruchte duo Spic en Span, zo genoemd vanwege de even meedogenloze als efficiënte manier waarop ze hun tegenstanders opruimden.

De bende van Barry Mieremet, die bij zijn arrestatie een pistool droeg, wordt verdacht van zware diefstal, afpersing, geweldpleging, gijzeling, intimidatie, vuurwapenbezit en het witwassen van misdaadgeld. De politie kwam hen op het spoor in een onderzoek naar diefstal van een lading jassen en koelkasten in de Antwerpse haven en een vracht porselein ter waarde van 110.000 euro in Oud-Turnhout. De speurders vonden een deel van de buit terug in een loods in Geel. Bij huiszoekingen in de woningen en bedrijven van Mieremet junior in Neerpelt en Overpelt werden negen auto's, twee wapens en een groot pak cash geld in beslag genomen. Een van zijn medearrestanten bleek een oude bekende van het gerecht: xtc-handelaar Willy Gilissen.

"We missen je nu al elke dag. We zullen je niet vergeten en dat mag iedereen weten." Ondanks de bodyguards aan de deur was het een ontroerend moment toen Barry Mieremet op 15 november 2005 in de bomvolle Sint-Niklaaskerk van Neerpelt afscheid nam van zijn vader, die twee weken eerder was doodgeschoten in de Thaise badplaats Pattaya. John Mieremet had wellicht zijn eigen doodvonnis getekend toen hij besloot uit de biecht te klappen en in een interview met De Telegraaf vastgoedmagnaat Willem Endstra ontmaskerde als "de bank van de onderwereld" en topgangster Willem Holleeder als diens "schatbewaarder".

Met die onthullingen wou Mieremet Endstra onder druk zetten om te betalen. De ruzie ging over vastgoedmiljoenen. De vastgoedhandelaar zou een deel van het crimineel vermogen van Spic en Span hebben witgewassen, maar weigerde het geld terug te betalen. En dat vermogen van Spic en Span zat verborgen in de Belgische holding The Blues Company, waarmee we opnieuw in Neerpelt belanden.

Spic en Span waren hun misdaadcarrière begonnen als luitenanten van Klaas Bruinsma, bijgenaamd De Dominee, de absolute drugskoning van Nederland. Ze verdienden miljoenen met de handel in drugs en het afpersen van gefortuneerde zakenmensen. Maar na de moord op Bruinsma, in 1991, werd de grond in Amsterdam hen te heet onder de voeten. Met vrouw en kinderen verhuisden ze naar de Wildlaan in de beruchte wijk Grote Heide in Neerpelt, waar beide families zich naast elkaar nestelden in riante en zwaar beveiligde villa's. Tegelijkertijd verhuisden Mieremet en Klepper ook het 'witte' gedeelte van hun misdaadimperium naar België.

Dat gedeelte, dat niet aan het oog van justitie en de belastingdienst hoefde te worden onttrokken, staat van oudsher op naam van strovrouw Ria Eelzak (44), de vriendin van De Schele en de moeder van Barry. Eelzak bestuurt tot op de dag van vandaag een reeks Belgische vennootschappen, die stuk voor stuk hun wortels hebben in de criminele activiteiten van Spic en Span in Nederland.

l Snooker Nederland, een dochterbedrijf van The Blues Company, was oorspronkelijk de divisie speelautomaten van de Bruinsma-organisatie.

Bruinsma nam destijds Snooker over van de erven van Maurits 'Zwarte Joop' de Vries, de koning van de Amsterdamse wallen, en vastgoedmagnaat Maup Caransa. Bij het uitbouwen van de gokautomatendivisie aarzelden Spic en Span niet om exploitanten van cafés en coffeeshops een aanbod te doen dat ze niet konden weigeren.

l California Properties, een dochterbedrijf van The Blues Company, was een samenwerkingsverband tussen Mieremet en vastgoedmagnaat Endstra, die elk eigenaar waren van de helft van de aandelen. De firma investeerde voor honderden miljoenen in vastgoed, volgens het gerecht ging het om een enorme witwasoperatie van drugsgeld. In 2002 werd Mieremet het slachtoffer van een mislukte moordaanslag, na een bezoek aan zijn advocaat in Amsterdam. De Schele vermoedde dat Endstra de huurmoordenaars op hem af had gestuurd. "Weken later, toen Mieremet weer enigszins hersteld was", schrijven de Nederlandse journalisten Bart Middelburg en Paul Vugts in hun boek De oorlog in de Amsterdamse onderwereld (Nieuw Amsterdam Uitgevers), "zou Endstra nog een poging hebben gedaan de problemen met Mieremet uit te praten, en hem uit te leggen dat hij nog getracht had de aanslag te voorkomen. Endstra reed naar Mieremets Belgische villa, waar de topcrimineel liet weten geen prijs meer te stellen op een gesprek: hij richtte vanuit het dakraam een dubbelloopsjachtgeweer op Endstra en dreigde hem van het erf te schieten. Ria Eelzak stond achter Mieremet en schreeuwde: 'Schiet die verrader dood!'"

Na het fameuze interview van Mieremet in De Telegraaf overwoog Holleeder zelfs een bestorming van Mieremets villa in Neerpelt, zo blijkt uit de Endstratapes, de opgenomen verklaringen van Endstra aan de politie. "Die Mieremet is nog niet eens dood, maar daar gaat iedereen al van uit", verklaarde Endstra. Mieremet stond volgens Endstra bovenaan de hitlist van Holleeder. "Ze willen met tien tot de tanden gewapende Joegoslaven naar binnen rennen en zijn slaapkamer in, en een paar handgranaten erin en mitrailleurs en beng, beng. Echt commando-like willen ze de overval op dat huis doen. En als ze dat gedaan hebben, dan willen ze met een helikopter weg. Want ze komen daar anders nooit weg natuurlijk."

l Asia Properties in Hasselt is een andere vastgoedmaatschappij op naam van Eelzak en Barry Mieremet. Met die firma wou Mieremet senior een complex van vakantiewoningen bouwen in Banglamung, een voorstadje van Pattaya. Tijdens zijn laatste dagen In Thailand vertoonde Mieremet zich weleens in café Het Zottekot in Pattaya, een pleisterplaats voor voortvluchtige criminelen, pedofielen, hormonentrafikanten, drugshandelaars, fraudeurs, sekstoeristen en extreem rechtse figuren. In Het Zottekot liet Mieremet zich voor de veiligheid 'Frans' noemen.

l Participatie- en holdingmaatschappij The Blues Company in Neerpelt liet na de moord op Endstra (op 17 mei 2004) beslag leggen op een aantal panden van de geliquideerde vastgoedmagnaat. Eelzak meent immers nog een vordering van vele miljoenen euro te hebben op de erfgenamen van Endstra. Omgekeerd heeft de Belgische justitie vorige maand op vraag van de Nederlandse autoriteiten beslag gelegd op de Neerpeltse villa's en Belgische bankrekeningen van Eelzak en Barry. De Nederlandse justitie vermoedt dat Mieremet senior en Eelzak crimineel geld bij Endstra in beheer hebben gegeven en wil dat geld terugvorderen. De omvang van die criminele erfenis wordt geraamd op 13,4 miljoen euro.

Sinds enkele jaren voert ook het parket van Hasselt een witwasonderzoek naar het imperium van de erfgenamen van Mieremet. Centraal in dat onderzoek staan de genoemde en een reeks andere vennootschappen in Neerpelt. De recente arrestatie van Barry Mieremet kan de moeizame zoektocht in het moeras van verraad en paranoia misschien vooruit helpen. Van Eelzak krijgt het gerecht alvast geen medewerking. "Met de zaken van Johnny wenste ik me niet te bemoeien, zesentwintig jaar lang niet", verklaarde ze vorige maand gedecideerd aan de speurders. "Ik sta op eigen benen en heb een eigen zaak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234