Maandag 29/11/2021

JohnJohn

Vier jaar, en je zoon is al aan een schermpje verhangen. Zoals Alice verdween in een konijnenpijp, zo zie je hem in het digitale blauw van zijn kleutercomputer duiken

De somberte van de vroeg invallende winteravond is mee de auto ingeslopen. Stuurs kijk je over het stuur. Het verkeer loopt vlot maar je hoofd zit in de knoop. Een file van opeenvolgende gedachten, een kettingbotsing van tegenstrijdige emoties. En het is nog zo'n prachtige, al te prachtige dag geweest. Het sinterklaasweekend is nog maar halfweg maar nu al loopt het over van kindervreugde. Een tafel vol cadeaus wachtte bij de grootouders, een even overvloedige tafel vol speelgoed, chocolademunten, postuurtjes, nic-nacjes en ook nog wat gezonde mandarijntjes wacht ons nog bij de andere grootouders.

Het moet zijn dat je zoon en dochter wel erg braaf geweest zijn. Hoe hij zijn klauwen zette in al de plasticfolie en geschenkverpakking. Als botersaus blonk zijn gezichtje bij de aanblik van al die gewenste en niet gewenste pret en verzet. Zij, amper acht maanden oud, keek in verwondering naar de toeters en bellen die haar namens de Sint, Zwarte Piet, Fisher en Price werden toegestopt.

En toch in jouw hoofd: stilte nu. Je zoon zou zeggen: 'Waarom?' Alles is donker, behalve op de achterbank. Daar flikkert een blauwig licht op. Onder zijn nieuwe van Sinterklaas verkregen koptelefoon zit John John te luisteren naar de muziekjes op zijn even nieuwe van Sinterklaas verkregen spelletjes- en muziekconsole. Het algoritme van de muziek bepaalt de kleuren die in zijn kindergezicht weerspiegelen. Hij zou wel in het schermpje willen kruipen, zo geconcentreerd luistert hij naar het nieuwe hebbeding waarvan hij een paar uur geleden het bestaan niet eens bevroedde.

Ziedaar de reden van je stille bekommernis. Vier jaar, en je zoon is al aan een schermpje verhangen. Zoals Alice verdween in de konijnenpijp naar Wonderland, zo zie je hem voluit in het digitale blauw van zijn kleutercomputer duiken. Zo vrees je hem te verliezen aan spelletjes en filmpjes die per bits en bytes online extra aangeschaft moeten worden. Pffieuw, en weg is hij, verdwaald in de verhaaltjes van het Sprookjesbos van de Efteling, een onschuldige vermomming voor een binaire onderwereld van streepjes en nulletjes.

Je kijkt in de achteruitkijkspiegel naar je zoon, en dan vooral ook naar jezelf. Je voelt je somber omdat een kleuter op je achterbank een computer bedient, maar toch ook vooral omdat je dat zelf amper kent. Als kind kreeg je zelf pas een eerste (en enige) mini-spelcomputer toen je twaalf was, nu zit je vierjarige zoon op een cursor links en rechts te duwen om eskimo's over het ijs naar de gewenste vis te loodsen. Bij nader inzien blijken de spelletjes perfect pedagogisch verantwoord. En er is niets dat dit soort games minder verantwoord maakt dan het even commercieel alomtegenwoordige (en even dure) speelgoed van Playmobil. Toch wil je liever dat hij met een plastic paard speelt dan dat hij op een computer een boerderij beheert. Dit is de ongemakkelijke waarheid: dat blauwe schijnsel van zijn schermpje reflecteert je eigen conservatisme. Je bent blijkbaar oud genoeg om ouderwets te zijn.

Dat opvoeden loslaten is, is de les die je ook nu weer in je gezicht geslingerd krijgt. Waar nog niet zo gek lang geleden een onmondige peuter zat, zit nu een zich ontketenend kind. Hij geeft vorm aan zijn eigen wereld, hij grijpt in in zijn verhalen, hij speelt zijn eigen spelletjes. Nu nog vraagt hij om jouw bijstand en medewerking. Nabij komt de dag dat hij je niet meer nodig zal hebben. Je mist hem daarom, nu al. En zo zit je nu dus stilletjes te turen en te sturen, en zit hij nu even stil te tokkelen achter je. Hij, en jij, zwijgend. Als een vader en een zoon.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234