Donderdag 01/12/2022

John Prine

Ancienne Belgique, Brussel

John Prine behoort tot de singersongwriters die in de jaren '70 dood geknuffeld werden als 'de nieuwe Dylan'. Wat in dit geval overigens niet klopte, als er toch vergeleken moet worden dan liever met Randy Newman met wie Prine, die weliswaar een gitarist en geen pianist is, dat ironische, soms zwarte gevoel voor humor deelt. Na enige elpees zakte de aandacht echter pijlsnel, maar sinds enige tijd is hij terug. Ten bewijze daarvan een concert enkele jaren terug in Brussel en de knappe duetplaat (met hoofdzakelijk covers) In Spite of Ourselves die vorig jaar verscheen. Prine, die met band komt, heeft een oeuvre dat rijk genoeg is om niet alleen oudere jongeren aan te spreken.

John Prine op vrijdag 20 oktober om 20 uur in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel. Tickets: 850 frank (21,07 euro). Info: 02/548.24.24.

It's Like a Jungle

Ancienne Belgique, Brussel

Met It's like a Jungle maakt de AB voor de vijfde keer een stand van drum-'n-bass-zaken op. Aandachtstrekker is Bad Company. Neen, niet de heavy Britse rockgroep, maar de drum'n'bass-sensatie die eerder dit jaar de wereld verraste met het rijke, gevarieerde en gedurfde Inside the Machine. Verder onder meer Peshay, die de genetische verwantschap tussen d'n'b en jazz blootlegt en Fabio, een van de pioniers van het genre. In de club laat het Belgische label Elf Cut genieten van zijn muziek.

It's like a Jungle V met Peshay & MC Moose, Fabio, Bad Company, T Larsen, Rawakari, Dago, Lester Lewitt en Acid Kirk op vrijdag 21 oktober om 21 uur in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel. Tickets: 600 frank (14,87 euro). Info: 02/548.24.24.

Brooklyn Funk Essentials

Cactus Club, Brugge

De Brooklyn Funk Essentials zijn bijna per ongeluk ontstaan dankzij de New Yorkse producer en remixer Arthur Baker. Ondertussen heeft Lati Kronlund al enige tijd de leiding. Maar eigenlijk doen die namen er niet veel toe, belangrijker is de muziek. De Brooklyn Funk Essentials maken hun naam volledig waar. Ze brengen volvette funk met echo's van hiphop, salsa, mambo, soul en jazz. Het resultaat klinkt en voelt als een hogedrukketel die elk moment kan ontploffen. Zeg niet dat u niet gewaarschuwd was.

Brooklyn Funk Essentials op zaterdag 21 oktober om 20.30 uur in de Cactus Club, Sint-Jakobstraat 36, Brugge. Tickets: 400/500 frank (9,92/12,39 euro). Info: 050/33.20.14.

GRATIS: 10 tickets. Bel vandaag, tussen 12.30 uur en 13 uur naar 050/33.20.14.

Dave Douglas

Ancienne Belgique, Brussel

Dave Douglas is, wellicht samen met pianist Brad Mehldau, de meest gerespecteerde jazzmuzikant van zijn generatie. De trompettist, die ook lid is van John Zorns nu al legendarische Masada-kwartet, is een duivel-doet-al. De jongste tijd brengt hij twee à drie platen per jaar uit en verre van alleen pure jazz. Naar de AB komt Douglas met een kwartet (Greg Cohen, bass; Mark Feldman, viool; Guy Klucevsek, accordeon) waarmee hij twee jaar geleden Charms of the Night Sky, een plaat met schitterende muziek in het spanningsveld tussen jazz, klezmer en Balkanklanken. Als u van de week maar één concert bezoekt, laat het dan dit zijn.

Dave Douglas op zondag 22 oktober om 20 uur in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel. Tickets: 600 frank (14,87 euro). Info: 02/548.24.24.

Khaled

Ancienne Belgique, Brussel

De Algerijnse superster Khaled is nog altijd in optima forma, ten bewijze daarvan Kenza, de cd die op de valreep van vorig jaar verscheen. Daarop liet hij zich verleiden enkele uitstapjes richting klassieke Arabische muziek te maken, weliswaar telkens vermengd met popinvloeden. Maar 's mans ding blijft op de allereerste plaats raï, het Algerijnse muziekgenre dat dankzij Khaled niet alleen tot volle wasdom is gekomen, maar ook de wereld heeft veroverd. Eigenlijk moeten we spreken van popraï, want Khaleds muziek is in de grond popmuziek met vaak dance-beats en rockdrums. Extra leuk nieuwtje: hij brengt drie blazers mee, die de muziek zeker meer zuurstof zullen geven.

Khaled op dinsdag 24 oktober om 20 uur in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel. Tickets: 950 frank (23,54 euro). Info: 02/548.24.24.

Tom Helsen

AB-Club, Brussel

Enkele maanden geleden mocht de single 'Tom Is Doing Great' al op de radio en volgende week verschijnt de gelijknamige, tweede cd van Tom Helsen. Vier jaar geleden oogstte de jongeman solo veel applaus tijdens de finale van de Rock Rally, maar toen in '98 de debuutplaat verscheen, verkondigde de zanger-gitarist luid en duidelijk dat Tom Helsen een groep is. En die is tegenwoordig uitgebreid met een pianist. Tom Is Doing Great laat een gedreven stel muzikanten horen die subtiel zijn als ze dat willen en stevig als het moet. Ze spelen liedjes waarin opvallend veel plaats is voor, juist ja, een piano. En dat is zeker een verrijking.

Tom Helsen op woensdag 25 oktober om 20.30 uur in de AB-Club, Anspachlaan 110, Brussel. Tickets: 400 frank (9,92 euro). Info: 02/548.24.24. Ook nog in de Muziek-O-Droom, Hasselt (03/11); JH Nijdrop, Opwijk (17/11) en 4AD, Diksmuide (02/12).

GRATIS: 5 duotickets voor de AB-Club en vijf exemplaren van de cd Tom Is Doing Great. Bel maandag 23/10 tussen 13 en 14 uur naar 02/209.60.50.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234