Zaterdag 04/04/2020

John Kerry zet opmars voort

Het ziet ernaar uit dat alleen een grove flater, beschamende onthullingen of andere zware tegenslag nog kan beletten dat John Kerry in november de Democratische tegenstander van Bush wordt. Kerry won overtuigend in vijf van de zeven staten waar dinsdag voorverkiezingen werden gehouden en zal volgens de polls ook de meeste volgende primaries winnen.

New York

Van onze correspondent

Tom Ronse

John Kerry kreeg in drie staten ruim de helft van de stemmen, in twee andere ruim 40 procent. Ook waar hij verloor, in South Carolina en Oklahoma, kreeg hij bijna een derde van de stemmen. Elke kandidaat die zoveel zo vroeg won als hij, won ook de nominatie. Maar door de klinkende overwinning van John Edwards in South Carolina, is de strijd nog niet over. Edwards won er met 45 procent tegen 30 voor Kerry, onder meer nadat te elfder ure een footballster hem zijn steun had toegezegd. In Oklahoma haalde Edwards 30 procent, slechts een handvol stemmen minder dan de winnaar, Wesley Clark.

Veel primary-watchers verwachten nu dat Edwards de anti-Kerry wordt en de Democraten die zich niet in Kerry herkennen, achter zich zal verenigen. Edwards heeft veel troeven. Volgens velen is hij de beste redenaar onder de kandidaten. Zoals Bill Clinton kan hij zijn publiek het gevoel geven dat hij echt om hen geeft, terwijl Kerry zoals ex-vice-president Al Gore vaak stijf en afstandelijk overkomt. People Magazine noemde Edwards 'de sexies politicus van Amerika'. Zijn accent toont dat hij een 'good old boy' van de South is. Het is al sinds John Kennedy geleden dat een Democraat die niet uit het zuiden kwam president werd. Edwards moet echter nog bewijzen dat hij ook in niet-zuiderse staten kan winnen. De Kerry-campagne doet hem af als een regionale kandidaat. Volgens Kerry heeft Edwards ook te weinig politieke ervaring om president te worden. Edwards tracht van dat gebrek aan ervaring een voordeel te maken door te stellen dat alleen iemand die nog niet lang in Washington is, in staat is om er echte verandering te brengen. Zijn kritiek op Kerry gaat nauwelijks verder dan dat Kerry al te lang in Washington is.

Edwards werd populair door vriendelijk te blijven terwijl andere kandidaten elkaar op de korrel namen, maar hij is nu de gevangene van die strategie. Hij staat voor een dilemma: hij kan niet winnen als hij Kerry niet aanvalt, maar als hij dat doet, riskeert zijn eigen imago te ondermijnen.

Generaal Clark haalde een nipte zege in Oklahoma, de staat waar hij al zijn krachten geconcentreerd had. Hij is, net als zijn politieke mentor Bill Clinton, van Arkansas, een buurstaat van Oklahoma. Hij werd tweede in drie andere staten. Dat houdt hem in leven maar zijn campagne hangt aan een zijden draadje. Zijn hoop is om Edwards te verdringen in de strijd om de 'anti-Kerry' te worden. Sommigen vermoeden dat hij en Edwards in feite concurreren voor de positie van running mate of kandidaat-vice-president.

Voor Howard Dean werd het dinsdag opnieuw een teleurstellende nacht. Nergens slaagde hij erin om zelfs maar tweede te worden. Drie weken geleden was hij nog de koploper in de polls. Dean wil niet opgeven maar hoe hij nog kan winnen is onduidelijk. Hij had het meeste geld van alle Democratische kandidaten maar gaf bijna alles uit nog voor de voorverkiezingen begonnen waren. Hij hoopt dat staten waar hij eerder sterk stond, Wisconsin, New York, Californië, het tij voor hem zullen keren, maar volgens de polls verliest hij zelfs daar terrein.

Joe Lieberman, de enige kandidaat die de oorlog in Irak enthousiast steunde, slaagde er ook dinsdag niet in om ergens meer dan 11 procent te halen en gaf er dan ook de brui aan. De twee resterende, linkse kandidaten, Kucinich en zwarte dominee Al Sharpton, doen ondanks hun povere resultaten voort. Niet omdat ze nog enige kans maken maar om hun nationaal profiel te verhogen.

Uit de exit-polls bleek dat de Democratische kiezers dinsdag, net als eerder in Iowa en New Hampshire, vooral op zoek waren naar iemand die in staat lijkt om Bush in het zand te doen bijten. De verschillen in standpunten tussen de kandidaten over de oorlog in Irak, over sociaal-economische kwesties, speelden nauwelijks een rol. Het feit dat 'verkiesbaarheid' het voornaamste thema is, zou het makkelijker moeten maken voor de Democraten om hun broederstrijd relatief snel te beslechten en de eenheid te herstellen. Een kandidaat kan moeilijk blijven volhouden dat hij meer verkiesbaar is dan de andere als hij blijft verliezen. Dat werkt in Kerry's voordeel. Hoe meer hij wint, hoe meer hij de winnaar lijkt die de Democraten zoeken. En hoe meer geld hij binnenrijft. Kerry krijgt heel het gewicht van de partij achter zich en dus ook het netwerk van geldschieters dat ermee verbonden is. Hij is de enige die de middelen heeft om in alle staten campagne te voeren.

Vroegere favoriet Howard Dean lijkt definitief uitgeteld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234