Zaterdag 03/12/2022

Aanslagen Brussel

John Kerry: "Kritiek op België is ongepast"

John Kerry en Charles Michel. Beeld AFP
John Kerry en Charles Michel.Beeld AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in ons land om zijn steun te betuigen na de aanslagen van dinsdag. Kerry noemde de kritiek op België "een klein beetje hectisch en ongepast", zo meldt persagentschap Reuters.

Kerry is voor een kort bezoek in Brussel, drie dagen na de bloedige aanslagen op Brussels Airport en in de metro. De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme, zei hij tijdens een persconferentie, waarop hij zichzelf "een beetje Brussels" verklaarde. "Na de aanslagen van 9/11 klonken stemmen uit heel Europa: 'Je suis Américain'. Vandaag zeggen wij: 'Je suis Bruxellois, ik ben Brussels'", zei hij in het Frans en het Nederlands.

Zijn boodschap doet denken aan oud-premier Guy Verhofstadt, die na de aanslagen van 11 september 2001 zei zich Amerikaan te voelen. In naam van de VS drukte Kerry zijn medeleven uit met alle Belgen. De aanslagen maakten op zijn minst 31 doden en meer dan 250 gewonden.

Ongepast

De kritiek op de manier waarop de Belgische overheid terrorisme bestrijdt is "ongepast", zo zei Kerry. "Deze regering zit er nu een jaar en heeft sterke stappen ondernomen om terrorisme tegen te gaan."

"Teken van vriendschap"

Tijdens zijn blitzbezoek aan Brussel ontmoet Kerry ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en koning Filip. Daarna neemt hij op de luchthaven van Zaventem deel aan een "moment van reflectie", voor hij weer naar Washington vertrekt.

Volgens premier Michel is het bezoek "een veelzeggend teken van de vriendschap tussen de Verenigde Staten en België". Hij bevestigde op de gemeenschappelijke persconferentie ook dat België binnenkort opnieuw F-16'S zal inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak en dat de operatie mogelijk uitgebreid zal worden naar Syrië.

"Niet rusten tot lafheid uitgeroeid is"
John Kerry beklemtoonde dat het Westen zich niet zal laten intimideren door het moslimterrorisme. "We zullen met nog meer vastberadenheid en met meer kracht voortwerken. We zullen niet rusten tot we jullie nihilistische opvattingen en jullie lafheid hebben uitgeroeid", zei hij tot de jihadisten.

Hij wees erop dat IS elke dag terrein verliest in Irak en Syrië dankzij de inspanningen van de internationale coalitie van 66 landen, waaronder België. "Hun grondgebied krimpt, hun leiders zijn gedecimeerd door de aanvallen van de coalitie, hun geldstroom droogt uit en hun strijders vluchten", benadrukte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we IS zullen kunnen vernietigen."

"Belgen hebben hulp gevraagd en gekregen"
Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse pers wees Kerry erop dat een Amerikaans team gespecialiseerd in 'foreign fighters' in februari naar België gekomen is voor contacten met de lokale autoriteiten. Ze hebben een zestal gezamenlijke anti-terrorismeacties gepland voor de komende weken. Dat gebeurde dus voor de aanslagen van dinsdag.

"De Belgen hebben de hulp gevraagd en gekregen van een tiental FBI-agenten", vulde Kerry nog aan. De Amerikaanse contra-spionagediensten blijven samenwerken met de Europese autoriteiten om de uitwisseling van informatie binnen Europa te verbeteren.

Premier Michel zegde de VS steun toe van de Belgische regering in de strijd tegen het terrorisme en erkende dat men "efficiënter had kunnen zijn op Europees vlak". "Het is ook belangrijk om te kijken (...) hoe we een nuttige rol kunnen spelen in de internationale coalitie die op het terrein de strijd aanbindt tegen IS", zei de Belgische regeringsleider.

Belgische F16's
Hij bevestigde dat ons land deze zomer de missie van de F-16's tegen gronddoelen van IS zal overnemen van Nederland. Van oktober 2014 tot eind juni 2015 namen zes F-16's reeds deel aan de luchtaanvallen tegen IS, maar dan enkel boven Iraaks grondgebied. De opdracht werd toen omwille van budgettaire redenen overgenomen door Nederland, maar ons land behield 30 militairen op de militaire luchthaven van Azraq in Jordanië voor de bescherming van onze noorderburen.

"We zullen binnen de regering en met het parlement het debat voeren of de uitbreiding van het mandaat van de F-16's -tot het Syrisch grondgebied, red.- mogelijk is", zei Charles Michel. HIj verwees ook naar het investeringsplan voor Defensie van 9,2 miljard euro tot 2030, waardoor België een loyale partner binnen de NAVO kan blijven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234