Donderdag 13/05/2021

Profiel

John Kasich, de verrassende runner-up in New Hampshire, heeft twee gezichten

John Kasich en zijn vrouw Karen in New Hampshire. Beeld AP
John Kasich en zijn vrouw Karen in New Hampshire.Beeld AP

John Kasich, de gouverneur van de swing state Ohio, zorgde in New Hampshire voor de verrassing van de avond bij de Republikeinen. De relatief onbekende Kasich eindigde op de tweede plaats na Donald Trump en scoort daarmee duidelijk het best van de meer gematigde kandidaten. Maar wie is Kasich eigenlijk?

De 63-jarige John Kasich - spreek uit als 'Kay-sik' - is sinds 2011 de gouverneur van de bekende swing state Ohio. Hij is getrouwd met Karen Waldbillig en heeft twee tienerdochters, de tweeling Emma en Reese (16). In zijn officiële biografie op zijn campagnewebsite stelt Kasich dat hij "de wereld een beetje beter" wil maken voor de volgende generatie.

Kasich is een overtuigd christen, en past de christelijke waarden van naastenliefde ook toe op zijn beleid. Zo geldt hij als buitenbeentje binnen de Republikeinse partij voor zijn uitgesproken steun aan het voor velen omstreden Medicaid-programma van Democratisch president Barack Obama. Dat programma voorziet een ziekteverzekering voor mensen met een laag inkomen, die via de private verzekeringsmarkt geen polis kunnen krijgen.

Terwijl andere Republikeinse gouverneurs zich weerden als een duivel in een wijwatervat, breidde Kasich Medicaid enkele jaren geleden met volle overtuiging uit in Ohio. Kasich verdedigde die beslissing vanuit zijn geloof en verwees daarvoor naar de Bijbel. "Wanneer je sterft en je voor de hemelpoort bij de heilige Petrus staat, gaat hij wellicht niet vragen wat je hebt gedaan om de overheid klein te houden. Hij zal je vragen wat je hebt gedaan voor de armen. Je kunt maar beter een goed antwoord klaar hebben", aldus Kasich.

Tijdens het eerste Republikeinse debat in augustus vorig jaar, verdedigde Kasich zijn beslissing met vuur, én overtuigende argumenten.

Ware conservatief

Kasich gaat daarmee lijnrecht in tegen de opvattingen binnen de Republikeinse partij dat je armen niet helpt met meer overheidsgeld. Kritiek dat hij zich met zijn steun aan Medicaid achter het door Republikeinen verguisde beleid van Obama schaart, doet de gouverneur niet inbinden, integendeel. Kasich houdt vol dat hij een ware conservatief is. "Wanneer sommigen van ons het beter doen, is het essentieel dat we beginnen uitzoeken hoe we mensen kunnen helpen die het niet beter doen", zei hij in 2013 op Fox8. In The New York Times stelde Kasich zelfs dat zijn partij "een oorlog voerde tegen de armen".

Hij herhaalde die boodschap onlangs nog eens tijdens zijn campagne. "Lees Mattheus 25 er maar eens op na. Heb jij de hongerigen gespijsd? Heb jij de naakten gekleed? Die dingen doen, dat is voor mij conservatisme", zei hij op Fox News.

Pragmatisch

Kasich mag dan conservatief zijn, hij neemt ook een eerder pragmatische houding aan tegenover het homohuwelijk. "Kijk, ik ben een ouderwetse persoon en ik geloof in het traditionele huwelijk", zei Kasich tijdens het eerste Republikeinse televisiedebat toen zijn mening werd gevraagd over het homohuwelijk.

"Maar de rechtbank heeft een oordeel geveld en ik heb al aangegeven dat we dat moeten accepteren. En wat denk je? Ik ben zopas naar een huwelijk van één van mijn vrienden gegaan. Hij is toevallig homoseksueel. Dat iemand er anders over denkt dan ik, betekent niet dat ik niet om die persoon kan geven. Als een van mijn dochters lesbisch zou zijn, dan zou ik dat accepteren en van haar blijven houden. Weet je waarom? God geeft mij onvoorwaardelijke liefde en ik zal die aan mijn familie, mijn vrienden en iedereen om mij heen geven."

Kort lontje

Naast zijn gematigde standpunten, pragmatische instelling en naastenliefde staat Kasich echter ook bekend om zijn korte lontje en grote mond. In 2008 kreeg Kasich een boete van 85 dollar (75 euro) voor een verkeersovertreding. Drie jaar later zat hem dat duidelijk nog altijd hoog, en noemde hij de agent die de boete uitdeelde herhaaldelijk "een idioot".

Volgens het magazine The Atlantic waarschuwen lobbyisten in Ohio hun cliënten dat ze het vooral niet persoonlijk moeten nemen als de gouverneur hen uitscheldt. Een vooraanstaande Republikeinse donor zwoer zelfs ooit dat hij Kasich geen penny zou geven omdat hij hem "onaangenaam arrogant" vond.

"Hij heeft de neiging om meteen met scherp te schieten", zei voormalig campagnemedewerker Mike Hartley aan The Atlantic. "Maar hij krijgt dingen voor elkaar. Zijn wil is enorm, en hij krijgt mensen zover dat ze hem volgen. Hij is een ass-kicker."

Volgens consultant Bob Klaffky, die Kasich al goed kent sinds de jaren 80, is zijn grootste zwakte meteen ook zijn grootste sterkte. "Hij komt over als erg oprecht, eerlijk en rechtuit, ook al kan het je niet aan het draaiboek houden in de politiek gezien worden als een zwakte." Tegelijk heeft Kasich het nog nooit zo bruin gebakken dat hij zich achteraf voor zijn uitspraken moest excuseren.

Kasich zelf wijt zijn grote mond aan zijn eenvoudige komaf. Zijn grootvader was een mijnwerker, zijn vader een postbode en zijn moeder een loketbediende. Kasich leerde naar eigen zeggen als kind "om dubbel zo hard te werken als het kind naast hem, om vaak maar de helft zover te geraken", schreef hij in zijn boek Stand for Something uit 2006.

null Beeld AP
Beeld AP

Arbeidersmentaliteit

Die noeste arbeidersmentaliteit heeft er echter ook voor gezorgd dat Kasich erg succesvol is als gouverneur, zo benadrukt hij op zijn campagnepagina. Kasich klopt zich op de borst dat hij het begrotingstekort van 8 miljard dollar (7 miljard euro) in Ohio onder controle kreeg zonder de belastingen te verhogen. Tegelijk verlaagde hij de belastingen met 5 miljard dollar (4,4 miljard euro), goed voor de grootste belastingverlaging van alle Amerikaanse staten. Ook kwamen er onder zijn bewind op vier jaar tijd meer dan 300.000 jobs bij, klinkt het. Kasich belooft dat staaltje nog eens over te doen als president.

Aan ambitie geen gebrek, maar het is nog maar de vraag of hij die ook zal kunnen waarmaken. Kasich heeft veel geld, tijd en moeite gestopt in zijn goede score in New Hampshire, maar nationaal bengelt hij onderaan in de peilingen en blijft hij dus een outsider.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234