Zaterdag 03/12/2022

ColumnJohn John & Missy

John John had gehoopt eindelijk het mysterie van de liefde onthuld te krijgen

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (11) en Missy (7).

Bart Eeckhout

Papa, weet jij waarom vrouwen weeën krijgen als ze een kind krijgen?”

- “....”

Geduldig geeft je zoon zelf het antwoord dat jij, met twee boekentassen op je rug rondzeulend, schuldig moet blijven. Geconcentreerd maar met lichte afschuw luistert Missy mee, terwijl jullie van school naar huis lopen. Wou ze een jaar of wat ­geleden nog een kroostrijk gezin stichten met een kind of vijf, dan weet zij het na de uitleg van haar broer, die haar op verzoek ook inwijdt in de ­wonderen van de keizersnede, plots toch allemaal niet zo zeker meer. Misschien kan ze gaan ­samenwonen met een meisje, overloopt ze luidop de opties. Dan kan die zwanger worden en blijft zij gespaard van de pijn?

Naar geen enkele les heeft John John – en Missy stiekem met hem – zo erg uitgekeken als naar de cursus S.O. Seksuele opvoeding. Eindelijk is het dan zover. De realiteit valt flink tegen, zo krijgen jullie in het dagelijks verslag te horen. Op eenvoudig ­verzoek kan je zoon uitleggen wat een navelstreng doet, waarom vrouwen menstrueren en wat een zaadje en een eitje met elkaar te maken kunnen hebben.

Maar het was uiteraard niet om die wetenschap te bezitten, dat al anderhalf jaar lang verlangend is uitgekeken naar deze lessen. Hij zegt het niet, maar natuurlijk had hij, net zoals alle elfjarige jongens uit de geschiedenis van het onderwijs voor hem, gehoopt eindelijk het mysterie van de liefde onthuld te krijgen. Wat dat nu is, de vreemde gewaarwording die door je lijf giert als je een jongen of een meisje ziet dat je leuk vindt. Of, op zijn minst, hoe je dat precies doet, ­technisch gezien, een tongkus geven.

Niets daarvan. Met een gezicht alsof hij spruiten met kaassaus heeft moeten eten, beschrijft John John de foto’s van pasgeboren baby’s. “Die zijn helemaal niet roze, maar grijs.” (Missy luistert alweer toe in een verschrikte fascinatie) Een jongen in de klas had moeten huilen. Of dat van de opwinding was of van de ontgoocheling omdat Gods wegen in de seksuele wetenschap toch niet zo ondoorgrondelijk blijken te zijn, is niet geheel duidelijk.

De ontgoocheling is nog niet geluwd als je je zoon ’s avonds in bed legt. De vraag wat hij dan ­precies had willen weten, levert enkel een gekleurde blos op de wangen en opgehaalde ­schouders op. Dat is juist het probleem, natuurlijk. Dat hij alles wat hij wil weten maar niet durft te ­vragen over seks, nog áltijd niet durft te vragen. “Die lessen zijn stom.”

Je zegt hem dat de rest nog wel komt. Hij wil weten wanneer. Je kijkt naar de poster van Fortnite boven zijn bed, naar de in het rond gestrooide Smurfen-strips op de vloer en naar de knikkerbaan die hij zo vaardig weet in elkaar te steken.

“Later”, fluister je. Er is nog tijd genoeg.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234