Maandag 08/03/2021

Politiek

Johan Van Overtveldt: goed vakminister of moedwillig saboteur?

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt Beeld anp
Minister van Financiën Johan Van OvertveldtBeeld anp

Waarom maakt Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) constant voorbehoud bij de maatregelen waar zijn kabinet aan werkt? De man is onbetrouwbaar, besluit CD&V. Hij kent zijn dossiers, zegt zijn partij.

Wil of kan Johan Van Overtveldt de delicate compromissen uit het Zomerakkoord niet uitvoeren? Alleszins plaatst hij het ene na het andere vraagteken bij de maatregelen waar zijn kabinet wetteksten van moet maken. Gisteren deed hij zijn voorstel uit de doeken voor de boetes die bedrijven kunnen krijgen na een belastingscontrole. De Financiënminister zal de regering voorleggen dat wie één keer een fout begaat respijt krijgt. Dat wijkt af van de oorspronkelijke plannen, waarbij bedrijfsleiders vanaf de eerste controle hun extra belastingen na een controle niet meer fiscaal morgen aftrekken. "We moeten uitgaan van de goede trouw van de mensen," zegt zijn woordvoerder Ferry Comhair (N-VA). Deze versoepeling zou een halvering betekenen van de opbrengst, van 80 naar 40 miljoen. "Op een hervorming van 5 miljard is betekent dat niet veel," zegt Comhair.

Geen masterplan

Dit weekend waarschuwde de Financiënminister al voor de effectentaks, die beleggers zullen moeten betalen wanneer ze 500.000 euro op hun effectenrekening hebben staan. De N-VA'er liet verstaan dat er grote juridische risico's verbonden zijn aan die taks. Hij acht de kans groot dat de Raad van State zal oordelen dat de belasting het gelijkheidsbeginsel schendt.

Op het kabinet van Van Overtveldt bezweren ze dat er geen groot masterplan zit achter die bijsturingen van hun minister. "Het is logisch dat er nog aanpassingen komen," zegt Comhair. "Aan de onderhandelingstafel heeft de regering de principes vastgelegd. Nu komt de technische uitwerking." Er wordt wel niet verhuld dat Van Overtveldt met lange tanden elke extra heffing oplegt. "Wij zijn koele minnaars van alle belastingsverhogingen," geeft zijn woordvoerder toe. "Maar wij zullen alle beslissingen van de regering loyaal uitvoeren."

Bovendien, zo zeggen ze bij N-VA, heeft Van Overtveldt nooit verhuld dat deze taks juridisch zo lek als een zeef is. Al tijdens de onderhandelingen wees Van Overtveldt op de gevaren. "We hebben de taks enkel geslikt omdat ze deel uitmaakt van een groter geheel," zegt Comhair nog. Ze komt ook niet uit de koker van N-VA, maar wel uit die van de premier. Dat N-VA nu op de rem gaat staan, heeft er ook mee te maken dat CD&V groots uitpakte met de effectentaks en de verwachte opbrengst van 254 miljoen euro. "CD&V is eerst begonnen," luidt het. "We moeten allemaal rustig blijven."

Argwaan bij CD&V

CD&V neemt geen vrede met die uitleg. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) maakte Van Overtveldt dit weekend duidelijk dat 'hij er niet van onderuit zal kunnen muizen en deze maatregel zal kunnen afvoeren'. Voor CD&V is de effectentaks de noodzakelijke vervanger van de meerwaardebelasting. Ze willen niet dat die hetzelfde lot beschoren is als de speculatietaks. Die leverde eerst veel minder op dan verwacht, en stierf daarna een roemloze dood. De bittere herinnering aan die eerste 'light versie' van de vermogensbelasting, die CD&V zo graag zo wil, maakt hun wantrouwen tegenover Van Overtveldt enkel groter. Zelfs de premier floot Van Overtveldt dit weekend terug, na overleg met Peeters, en wees erop dat iedereen het Zomerakkoord moet respecteren.

Vicepremier Kris Peeters:
Vicepremier Kris Peeters: "Johan Van Overtveldt zal er niet van onderuit kunnen muizen en deze maatregel langzaam maar zeker afvoeren."Beeld BELGA

'Van Overtveldt doet zijn uiterste best'

Bij N-VA halen ze echter hun schouders op over CD&V. "We zijn deze aanvallen intussen wel gewoon," zegt Comhair. "Het is ooit nog erger geweest. Toen het leek of onze inkomsten niet klopten, zijn we gematrakeerd. Nu zoeken ze gewoon wat anders."

Van de partij heeft Van Overtveldt niks te vrezen. "Hij doet zijn uiterste best," zegt Joachim Pohlmann, partijwoordvoerder. "Hij heeft er honderd procent gelijk in dat hij op mogelijke problemen wijst. Die framing van saboteur is volstrekt onterecht. Johan wil net het akkoord nog redden. Hij wil op zoek naar een andere juridische onderbouw." Gisteren zaten de kabinetten al samen over de effectentaks, maar over de betwiste drempel van 500.000 euro hadden de technici het niet. Daarover steken de ministers later deze week nog de koppen nog bijeen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234