Woensdag 22/01/2020

Johan Stuyck krijgt toch subsidie voor striptijdschrift 'Ink'

Het driemaandelijkse striptijdschrift Ink krijgt weer voor een jaar subsidie van het Fonds voor de Letteren. Dat bevestigde uitgever Johan Stuyck aan De Morgen. Lange tijd werd gevreesd dat het enige gesubsidieerde Vlaamse striptijdschrift moest ophouden te bestaan indien het Fonds met een negatief advies over de brug zou komen. Ink kent in het beste geval namelijk slechts een erg kleine winstmarge en de jonge tekenaars leveren gratis bijdragen.

Aan de toekenning van de subsidie zijn wel enkele voorwaarden of adviserende tips verankerd, zo biecht Stuyck op. "In hun brief stellen de commissieleden dat de kwaliteit moet verhogen. Nu, dat vinden we zelf ook wel. Inhoudelijk zullen we aanpassingen doorvoeren. Wellicht zullen we, net als in de beginperiode, opnieuw redactionele stukken aanvoeren, maar wat dat precies inhoudt wordt eerstdaags pas besproken."

De nieuwe Ink, de twaalfde alweer, moet al sinds enige weken in de Vlaamse stripwinkels liggen, maar wordt door een niet geheel probleemloze verspreiding slechts mondjesmaat aangevoerd. Ook dat is een probleem dat erkend wordt en aangepakt dient te worden, aldus Stuyck. Een volgende nieuwe uitdaging voor het blad is de promotie. Het Fonds voor de Letteren richtte ook daar zijn pijlen op. Volgens Stuyck worden om aan die eis tegemoet te komen alvast de bibliotheken aangeschreven met de vraag of ze Ink in hun fonds willen opnemen. Andere mogelijke initiatieven worden eerstdaags besproken. Ink verscheen voor het eerst in oktober 2000 en bleek een laboratorium te zijn voor mensen als Axel Jacobs, Conz, Seb, Olivier Schrauwen, Ilah, Kim, Bram Devens en Stijn Gisquière. Jonge tekenaars die hengelen naar een publicatiekans, worden overigens gevraagd zich aan te melden bij Ink, Oude Markt 16, 3000 Leuven. (GDW)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234