Zaterdag 19/06/2021

InterviewJohan Op de Beeck

Johan Op de Beeck sprak met Barack Obama: ‘De man achter ‘Yes We Can’ is er nog altijd’

Johan Op de Beeck: ‘We hebben het gehad over de problemen waar onze samenlevingen – de Europese en de Amerikaanse – voor staan en hoe we ze kunnen oplossen.’ Beeld rv
Johan Op de Beeck: ‘We hebben het gehad over de problemen waar onze samenlevingen – de Europese en de Amerikaanse – voor staan en hoe we ze kunnen oplossen.’Beeld rv

Auteur en journalist Johan Op de Beeck (63) is de eerste en enige Belg die Barack Obama kon spreken over zijn presidentiële memoires, Het beloofde land. Het interview is donderdag deels te zien in De afspraak en integraal op VRT.NU. ‘Je leert hem kennen als een bevlogen, maar kwetsbaar mens.’

Hoe kwam men bij u terecht voor dit interview?

“Ik heb de indruk dat Obama zich voornamelijk laat interviewen door schrijvers. Waarom weet ik niet precies. Misschien omdat hij verwacht dat auteurs ongebruikelijkere vragen op hem lossen. Maar hij wist wel dat ik een journalistieke achtergrond heb.

“Eerst licht zijn entourage je door. Ze moeten weten wie je bent, wat je doet, wat je in het verleden gedaan hebt. Zelfs een foto wilden ze hebben. Dat alles zo goed gecoördineerd is, is te verwachten. Hij is niet voor niets omringd door wat men nog altijd ‘Team Obama’ noemt.”

Hoe verliep jullie gesprek ?

“Het duurde zowat 30 minuten, te kort om alle vragen te stellen die je zou willen stellen natuurlijk, maar lang genoeg om dieper te graven. Mijn ambitie was om hem op een begrijpelijke manier de alledaagse politiek te laten overstijgen. En als er iemand is die dat kan, dan is hij het. We hebben het gehad over de problemen waar onze samenlevingen – de Europese en de Amerikaanse – voor staan en hoe we ze kunnen oplossen. Dat was ook de algemene teneur van het interview.”

Welke indruk maakte Obama op u ?

“Dezelfde hoopvolle en hoopgevende indruk die we twaalf jaar geleden leerden kennen. Daar hadden wij het trouwens ook over. In zijn boek schrijft hij dat hij van zijn moeder geleerd heeft dat je niet alleen macht kunt verwerven door mensen neer te drukken, maar vooral door ze op te tillen. Ik vroeg hem of dat gelukt is. Hij antwoordde: ‘Ik ben het Witte Huis buitengegaan zoals ik het ben binnengekomen. Ik heb mijn waarden of idealen nooit verloochend. Ik heb daar soms prijzen voor betaald, maar ik ben nog altijd dezelfde persoon als vroeger.’ Ik moet zeggen dat ik hem daarin geloof.

“In zijn boek is hij heel openhartig. Hij schrijft over de moeilijkheden en de mislukkingen die hij kende tijdens zijn campagnes en ambtstermijnen, en legt uit waar het misging. ‘U heeft acht jaar de tijd gehad om dat racisme en populisme terug te dringen, en het resultaat was dat mensen voor kozen voor Trump’, wierp ik op. ‘Het probleem is er nog altijd, misschien zelfs meer aanwezig dan ooit.’ Dat erkent hij, maar hij zegt er dan ook meteen bij: ‘Niemand zegt dat de geschiedenis in een rechte lijn loopt, en vooruitgang evenmin. Teleurstellingen en tegenslagen zijn er altijd, maar ik ben ervan overtuigd dat ik deel uitmaak van een unbroken chain of progress’.

“De man van Yes We Can is er nog altijd. Je voelt dat hij gelouterd is, dat hij kloppen op zijn gezicht heeft gekregen, gezien heeft wat een president slechts kan doen – en wat hij allemaal niet heeft kunnen realiseren. Maar dat betekent niet dat hij een cynicus is geworden.”

Wat vond u van hem als schrijver?

“Ik kan het boek aanbevelen, het is wel 864 pagina’s dik. Het beloofde land is met humor geschreven, veel gevoel en vooral: inzicht. Je leert ongelofelijk veel bij over de Amerikaanse en internationale politiek.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234