Donderdag 17/10/2019

'Johan is clean... denk ik toch'

'Ach mijnheer, ik sta hier te beven op mijn benen. Wilde nu wat weten: ze hebben onze Johan opgepakt. Onze Johan! Onzen Eddy is direct naar hem thuis gevlogen. Meer weet ik niet.' Het is gistermorgen kwart na elf. Moeder Yvette pinkt een traan weg. Om zeven uur zijn speurders het huis van haar zoon Johan Museeuw in Gistel binnengevallen. Het begin van een helse dag die de Belgische wielerwereld op haar kop zette.

Kortrijk / Brussel

Eigen berichtgeving

Peter Goris / Tony Landuyt

11 u., radionieuws. Het nieuws wordt de wereld ingestuurd dat speurders het huis van Johan Museeuw, aan de Steenbakkerstraat in Gistel, zijn binnengevallen. Bij de ouders van Museeuw, in hetzelfde Gistel, lijkt meteen een bom gevallen. Moeder Yvette is ontroostbaar, vader Eddy snelt naar het huis van zijn zoon. Niemand weet wat er gebeurt. QuickStep-ploegleider Patrick Lefevere is geschokt. "Ik zit in Frankrijk voor de Ronde van de Toekomst en heb net het nieuws vernomen. Het enige wat ik weet, is dat het met veel machtsvertoon was en dat het niet enkel om Museeuw zou gaan, maar dat er in totaal achttien renners speurders over de vloer hebben gekregen."

11.45 u. Het 'gerucht' dat er nog renners bij betrokken zijn, zorgt voor een schokgolf door de Belgische wielerwereld. Ploegleiders zitten hoorbaar bibberend aan de telefoon te wachten op - het liefst goed - nieuws. "Bang afwachten, hé", zucht Marc Sergeant, de ploegleider van Lotto-Domo. "Van één renner heb ik al iets gehoord: Peter Van Petegem is er zeker niet bij. Maar de rest... Ik kan ze toch moeilijk zelf allemaal opbellen om te horen of ze erbij zijn of niet. Dat zou niet echt een blijk van veel vertrouwen zijn."

12.00 u. Ondertussen is in het gerechtsgebouw van Kortrijk een persconferentie achter de rug van substituut-procureur Tom Janssens. De eerste details raken bekend. Op 21 plaatsen in Vlaanderen zijn er huiszoekingen gebeurd; onder meer bij Johan Museeuw, "andere toprenners", verzorgers en mensen uit de vetmesterij, de paardenfokkerij en duivenmelkers. Andere toprenners? Substituut Janssens, net niet triomfantelijk: "Ja, bekende namen uit de wielerwereld, hé. Hun namen? Kan ik niet zeggen. Waarom dan alleen Museeuw genoemd wordt? Tja, dat begrijp ik ook niet."

Alle betrokkenen werden meegenomen voor verhoor en volgens het parket werden op alle 21 plaatsen door in totaal een honderdtal speurders "substanties" meegenomen voor analyse. De basis van het hele onderzoek, dat al enkele maanden aan de gang zou zijn, blijkt bij een dierenarts te liggen in Oostrozebeke. Die veearts handelde niet alleen in dierlijke hormonen voor vetmesters, paardenfokkers en duivenmelkers, maar leverde ook "humane hormonen" aan het wielermilieu. Substituut Janssens: "En nu wordt het wachten op de analyses. Want de gevonden substanties zijn daarom nog geen verboden substanties, begrijpt u. Maar pas op, die tests kunnen een aantal dagen duren, hé."

12.30 u. "Ik weet van niets", klinkt het bij Toon Cruyt, al vijftien jaar de vaste huis- en ploegarts van Johan Museeuw. Om dan toch te spreken. "Ik vind het een heel rare historie. En ik durf met de hand op het hart nu al zeggen dat volgens mijn medische informatie Johan clean is. Denk ik toch. Iedereen blijft verantwoordelijk voor wat hij buiten mijn praktijk doet, hé. Maar voor mij blijft hij onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Misschien wordt hij wel enkel ondervraagd in het kader van een onderzoek naar iemand anders."

13.00 u. Vader Eddy Museeuw, inmiddels voor het huis van zoon Johan, domineert de televisiejournaals. IJzig kalm. "Ze zijn hier inderdaad vanmorgen binnengevallen, maar Johan is wel op vrijwillige basis meegegaan om op die manier het onderzoek 'te stimuleren' en werd dus niet aangehouden. Er is enkel een computer meegenomen." Ook Veronique, de echtgenote van Museeuw, zal later commentaar geven. "Toen ze omstreeks zeven uur vanmorgen aan de deur belden, dacht ik dat het de mannen waren die de tuin kwamen 'doen'; maar het was de federale politie. Nadat ik onder hun begeleiding de kinderen naar school heb gebracht, hebben ze hier vier uur lang alles onderzocht." 14.30 u. Steeds meer details raken bekend. Naast Johan Museeuw worden ook veldrijder Mario De Clercq van Palmans en Chris Peers en Jo Planckaert van Cofidis genoemd. Geen van de laatste drie bleek thuis. De vrouw van De Clercq zal later nadrukkelijk blijven volhouden dat ze niemand aan de deur heeft gehad. De vriendin van Jo Planckaert zegt dat er wel speurders kwamen, maar dat ze niets meenamen. Anderen worden definitief van de lijstjes geschrapt: Frank Vandenbroucke, Nico Mattan, Peter Van Petegem. Later wordt het rijtje ondervraagde renners officieel afgesloten op zes: naast Museeuw, De Clercq, Peers en Planckaert gaat het ook om Nico Hendrickx en de tot Belg genaturaliseerde Brit Oliver Penny.

De naam van de veearts raakt eveneens bekend: José Landuyt, de veearts die dinsdag nog de keuringen deed op Waregem Koerse. Bij hem thuis is er weinig nieuws te rapen. "Nee, hier zult u niets te horen krijgen. Wat denken jullie trouwens wel?", sneert zijn vrouw. "De relatie tussen mijn man en Johan? Daar hebt u geen zaken mee. Er is in elk geval niets gebeurd. Vraag de rest maar aan de gerechtelijke politie. Goedemiddag."

De link tussen Museeuw en Landuyt komt boven water: volgens bepaalde bronnen zou het gerecht op het spoor van de Leeuw van Vlaanderen en de andere renners zijn gekomen via de e-mailbestanden van de veearts; vandaar de inbeslagneming van de computer van Museeuw. Eén tussenpersoon zou ook cruciaal zijn: een zekere Versele, een verzorger uit het Gentse die banden zou hebben met alle genoemde renners.

16.30 u. Marc Sergeant van Lotto-Domo is een gelukkig man. "Voor zover ik nu al weet, is er geen enkele renner van Lotto-Domo bij de zaak betrokken. Goed nieuws voor ons, maar de verbijstering blijft er niet minder om, hé. Wat ook de uitkomst van het onderzoek zal zijn: dit is en zal een enorme klap voor het wielermilieu blijven. Ze hebben de grootste aangepakt en hem sowieso nu al besmeurd. Het kwaad is geschied. Ik hoop dat het één grote zeepbel is en dat het eigenlijk alleen maar om duiven gaat. Zoiets als met Mapei gebeurde (zie elders op deze pagina): 's morgens allemaal gangsters, 's avonds slechts enkelingen en de rest weer helden. En wat me toch wel steeds meer stoort, is dat officieel nog steeds alleen maar de naam van Museeuw bekendgemaakt werd."

17.00 u. Dirk Nachtergaele, al een eeuwigheid de persoonlijke verzorger en vertrouwensman van Johan Museeuw, geeft eindelijk thuis. "Nee, ik ben niet de verzorger die jullie zoeken. Ik ben immers niet opgepakt of verhoord", klinkt het opgelucht. "Toen ik het nieuws vanochtend hoorde, begon ik te lachen. Ik geloofde er niets van. Achteraf stond ik perplex. Ik moet immers toegeven dat Johan die veearts Landuyt goed kent. Het was allang een fervent supporter van hem, die Johan enkele jaren geleden beter heeft leren kennen nadat zijn dochtertje van haar paard viel en stierf. Johan nam voor hem ook deel aan enkele acties voor goede doelen.

"Ik blijf voorzichtig. Ik kan niet aannemen dat Museeuw zich tot dit soort zaken zou laten verleiden. De hele entourage van onze ploeg screent voortdurend de renners op de universiteit van Leuven. Daar zou toch blijken als er iets scheef zou zitten."

18.00 u. Het parket verspreidt de mededeling dat er nog geen enkel aanhoudingsmandaat werd uitgevaardigd. Een aantal personen kon al huiswaarts keren, onder wie Hendrickx en Penny. Museeuw wordt nog steeds verhoord in Brugge. Peers, De Clercq en Planckaert nog niet, aangezien ze in de Ronde van Hessen (in Duitsland) aan de slag zijn. Lefevere laat weten dat de ploeg "zijn vertrouwen in Johan behoudt tot het tegendeel bewezen is".

19.00 u. José Landuyt wordt voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Kortrijk. Het parket vordert zijn aanhouding.

20.38 u. Het verhoor van Johan Museeuw is afgerond. De renner mag meteen vrij naar huis vertrekken. Verzorger Versele moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Mevrouw Museeuw: 'Toen vanmorgen de bel ging, dacht ik dat het de tuinmannen waren '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234