Donderdag 08/12/2022

Update

Johan Devriendt vecht ook tweede veroordeling tot levenslang aan

Johan Devriendt kreeg levenslang voor de moord op zijn levensgezellin Christel Van Bourgogne (29) in Linkebeek in augustus 2003. Beeld BELGA
Johan Devriendt kreeg levenslang voor de moord op zijn levensgezellin Christel Van Bourgogne (29) in Linkebeek in augustus 2003.Beeld BELGA

Johan Devriendt gaat in cassatie tegen zijn tweede veroordeling tot levenslang voor de moord op Christel Van Bourgogne. De gewezen politie-inspecteur (46) wil nadien ook voor een tweede keer naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg om de uitvoering van zijn straf aan te vechten. Dat vernam Belga uit goede bron.

Johan Devriendt stond in juni van dit jaar voor de tweede keer voor het hof van assisen voor de dood van zijn levensgezellin Christel Van Bourgogne (29) in Linkebeek in de nacht van 24 op 25 augustus 2003. De 29-jarige onderwijzeres was op hun appartement om het leven gekomen met een schot uit het dienstwapen van Devriendt, inspecteur bij de politie in Brussel.

In september 2006 werd hij door het hof van assisen in Brussel wegens moord veroordeeld tot levenslang. Hij stapte naar het Hof van Cassatie maar ving bot. Daarop trok hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Straatsburg volgde zijn redenering dat zijn rechten tijdens het proces geschonden waren.

Devriendt kreeg tien jaar later een nieuw proces voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven. Daar verscheen hij op 22 juni als een vrij man. Op de zesde dag van het proces, op woensdag 29 juni, koos Devriendt voor de vlucht vooruit terwijl de jury aan het beraadslagen was over de schuldvraag. Hij werd schuldig bevonden aan moord, vertegenwoordigd door zijn drie advocaten André De Becker, Inge Gabriëls en Nathalie Buisseret.

Daags nadien trokken zijn advocaten zich terug. De jury en het hof veroordeelden Devriendt tot levenslang. Dat arrest over de strafmaat werd bij verstek uitgesproken. Daarop begon een klopjacht op de voormalige inspecteur. Het vermoeden dat hij op weg was naar Brazilië, het thuisland van zijn eerste en tweede echtgenote, werd op 3 juli de kop ingedrukt. Een tip na het opsporingsbericht leidde de speurders naar het Waalse Ciney, waar Devriendt bij een kennis ondergedoken zat.

Voorzitter Peter Hartoch had de familie van Van Bourgogne bij de sluiting van de debatten al gewaarschuwd voor een mogelijk derde proces. Hij verwees naar de kans dat Devriendt verzet zou aantekenen tegen het arrest over de strafmaat. Die voorspelling is uitgekomen. Vanuit de gevangenis in Namen tekende Devriendt verzet aan.

De kamer van inbeschuldigingstelling in Brussel verklaarde dat verzet onontvankelijk. De raadsheren grepen naar de nieuwe wet van 5 februari 2016 in het kader van Potpourri II, die het recht op verzet grondig hervormde. De veroordeelde moet voortaan aantonen dat zijn afwezigheid het gevolg was van overmacht. Door de vluchtpoging had Devriendt geen schijn van kans.

De procedurehongerige Devriendt laat het daar niet bij. Hij nam met Nicolas Van Der Smissen een nieuwe advocaat onder de arm en tekende cassatie aan. De raadsman heeft nog een maand om zijn memorie neer te leggen. Nadien beslist het Hof van Cassatie of het verweer al dan niet ontvankelijk en/of gegrond is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234