Vrijdag 22/01/2021

Johan Demol wordt voorzitter Vlaams Blok-Brussel

Dominiek Lootens blijft fractieleider, Filip De Man 'gedegradeerd'

Brussel.

Eigen berichtgeving

Is Vlaams Blok-coryfee Filip De Man nu gedegradeerd of niet wegens een "te agressieve Brussel-campagne" rond gewezen commissaris Johan Demol? Jawel, schreven de VUM-kranten gisteren. Helemaal niet, stelt het Vlaams Blok. De Man zelf wilde geen commentaar geven en smeet de telefoon dicht.

Zaterdag vergaderde het partijbestuur van het Vlaams Blok. Volgens de VUM-kranten werd Brussels campagneleider Filip De Man bedankt voor bewezen diensten. Gewezen commissaris Johan De Mol neemt voortaan zijn taken over. De partij zou niet tevreden zijn over de resultaten van de campagne. Het Blok ging er in de hoofdstad met twee zetels op vooruit, maar De Man wordt verweten dat hij te agressief te werk ging. Daardoor leverden de talloze miljoenen onvoldoende Franstalige kiezers op. Bovendien zou De Man te veel "louche derderangsfiguren" uit het versplinterde en fascistoïde Front National en Agir hebben geduld.

Het Vlaams Blok ontkende gisteren in alle toonaarden het bericht. "De Man vroeg zelf om van zijn taak te worden ontheven", vertelt Philip Dewinter aan De Morgen. "De verkiezingen zijn nu eenmaal afgelopen. Dus is het logisch dat de opdracht van de campagneverantwoordelijke ophoudt. Het is nu de taak van de Brusselaars zelf om het werk verder te zetten. De Man woont in Vilvoorde en zetelt daar ook in de gemeenteraad."

Demol is bij zijn nieuwe opdracht verantwoording verschuldigd aan het partijbestuur en partijvoorzitter Frank Vanhecke. "Dat is altijd zo geweest", zegt Dewinter. "Alles wat De Man in het verleden heeft gedaan, kreeg het fiat van het partijbestuur. Het strookt dan ook niet met de realiteit dat we nu plotseling ontevreden zouden zijn. We zijn tevreden met de verdubbeling van het zetelaantal, maar niet euforisch. Natuurlijk mocht de winst wat groter zijn. Zelf heb ik daar nooit in geloofd. Wellicht hebben sommigen de lat wat te hoog gelegd. Die zijn nu met de voeten op de grond teruggekeerd."

Ook Vanhecke knuffelt in een partijmededeling De Man bijna dood. Waarom Demol dan moest worden benoemd tot algemeen voorzitter van de Brusselse partijafdeling, overigens een nieuwe functie, vertelt hij er evenwel niet bij. De voormalige commissaris uit Schaarbeek wordt bijgestaan door fractieleider in de Brusselse hoofdstedelijke raad Dominiek Lootens en de voorzitter van het koepelbestuur Brussel 19 Frederic Erens. Ook Vanhecke zelf zal zich met de Brusselse situatie inlaten. Dewinter: "Dat is begrijpelijk. Brussel is voor ons van strategisch belang."

Dewinter ontkent niet dat het Vlaams Blok in de hoofdstad weleens te maken krijgt met minder fraaie exemplaren uit de FN- of Agir-stal. "De Morgen heeft daar trouwens heel wat aandacht aan besteed. Het is evident dat een aantal van die mensen hun heil zoeken bij het Vlaams Blok in de hoop om er een graantje van het succes te kunnen meepikken. Dat betekent niet dat zoiets ook nog lukt." (BBR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234