Zondag 24/10/2021

Johan Daisne

Klassieken uit Vlaanderen

Vlaamse klassieker

Uitgeverij Manteau

ISBN 90 223 1475 8

332 pagina's * 795 frank

Vergeten facetten van Daisne

Wie aan Johan Daisne denkt, denkt aan 'magisch-realisme'. Niet ten onrechte, want de Gentse schrijver-weerstander-filmcriticus-bibliothecaris (1912-1978) was zowat de uitvinder van die term. In De trap van steen en wolken (1942), De man die zijn haar kort liet knippen (1948) en De trein der traagheid (1963) worden 'werkelijkheid' en 'verbeelding' inderdaad op een magische wijze met elkaar verstrengeld. Maar deze drie 'klassieken' hebben er wel voor gezorgd dat Daisne muurvast in één hokje werd gestopt. Daardoor wordt bijvoorbeeld Laho Maggiore uit het oog verloren. Deze bijzondere roman verscheen in 1958 en stamt uit de 'zwarte periode' van Daisne. Die begint wanneer zijn dochtertje - amper twee maanden oud - sterft in 1946. Vier jaar later overlijdt zijn vader en in 1953 verlaat zijn vrouw hem. In Lago Maggiore splitst Daisne zijn eigen persoonlijkheid op in twee personages, waarbij hij de rol van de man en de vrouw omkeert. In het deel over Johan Daisne van de uitmuntende Klassieken uit Vlaanderen-reeks van Manteau is enkel het verhaal van de vrouw herdrukt. Het illustreert perfect het keerpunt in Daisnes werk, waarbij hij steeds meer evolueerde naar wat soms gebrekkig 'gewone literatuur' wordt genoemd. Maar de bundel biedt meer: filmkritieken (o.a. tegen het existentialisme van Huis Clos en voor het prille communisme van Spartacus), korte verhalen en een twintigtal, meestal nogal wisselvallige, gedichten.

Poëzie: goedkope herdruk

Lévi Weemoedt

Van harte beterschap

Pandora pocket

ISBN 90 254 9924 4

160 pagina's * 260 frank

Als er een Nederlandstalige schrijver is wiens naam ook meteen àlles zegt over zijn werk, dan wel Lévi Weemoedt. Deze 50-jarige leraar is ongetwijfeld een literaire zoon van Piet Paaltjes. In zijn fraaie, opzettelijk gekunstelde, goed van rijm en metrum voorziene verzen huilt hij over het leven. Grappig is wel dat de verzen van Weemoedt een probaat middel zijn tegen neerslachtigheid. Zodus: wie onlangs zijn lief verloor, zijn konijnen zag verzuipen in de Nete of anderszins door Melancholie getroffen werd, kan voor 260 frank geen beter medicijn vinden. Mijn favoriet - deze week althans - luidt als volgt: "De Lente is weer in het land, mijn lief/en ik sta voor jouw bed,/twee schoenen in de hand, mijn lief:/o! ruik toch mijn boeket//vol fris ontloken hondestront/in crêpezool afgezet!" Nog een instant-klassieker: Toen God het niet meer wist/schiep Hij de journalist.

Goedkope herdruk

Geerten Meijsing

Altijd de vrouw

Singel pocket

ISBN 90 413 3024 0

352 pagina's * 300 frank

Als Plato nooit had bestaan, dan zou Geerten Meijsing wellicht nooit geschreven hebben. In zijn meer recente werk De ongeschreven leer gaat hij op zoek naar de mondeling overgeleverde esoterische leer van Plato, die mysteriën van ongehoorde diepte zou bevatten. In Altijd de vrouw, uit 1991, dat nu opnieuw verschijnt als goedkope Singel pocket, wil Meijsing "de thema's van Plato's Phaedrus, een dialoog over de ziel en verliefdheid als functie van de retorica, opnieuw in overweging nemen." Nou ja. Of je dat allemaal moet weten om dit beklijvende (mislukte) liefdesverhaal te lezen, weet ik niet. In dit boek blikt Erik terug op zijn verhouding met Eefje, de moeder van zijn dochtertje met wie hij in Italië is overgebleven. In zijn wanhoop kiest hij voor een leven zonder liefde of is het voor de eeuwige liefde voor slechts één vrouw?

Goedkope herdruk

Maria Stahlie

Het beest met de twee ruggen

Ooievaar pocket

ISBN 90 571 3237 0

348 pagina's * 300 frank

De Nederlandse Maria Stahlie kreeg in 1997 de Multatuliprijs van de stad Amsterdam voor haar roman Honderd Deuren. Misschien was dat meteen ook een dankbare reden om Het beest met de twee ruggen uit 1994 te herdrukken. Dat boek viel destijds vooral op door de vaart waarmee het geschreven is en de originele beelden die Stahlie gebruikt. Het verhaal heeft alles om kille winteravonden wat warmer te maken: Maud Labeur is verliefd op de 18-jarige Martin die haar onverwachts vergezelt op een reis naar Frankrijk. Het hele boek lang probeert Maud haar lusten te kalmeren, maar 'het beest met de twee ruggen' is ontembaar. Een goede raad: lees de laatste zin van het boek niet meteen. Dan is de lol er iets te snel af. Niet doen!

Nieuwe misdaadroman

Bob van Laerhoven Hugo Marynissen

Dubbelspoor

Uitgeverij Manteau

ISBN 90 223 1504 5

270 pagbina's * 695 frank

Bob van Laerhoven schrijft sneller dan Tom Lanoye literaire tournees organiseert en dat levert regelmatig ook nog wat fraais op. Dubbelspoor schreef hij samen met VRT-journalist Hugo Marynissen met wie hij reizen maakt. Het boek vertelt over de zoektocht van commissaris Peter Declercq naar James Rudolf, een psychopatische moordenaar die tijdens het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime misdaden tegen de mensheid beging. Voor Declercq is die zoektocht meer dan zijn 'job'; hij stamt immers zelf af van een zwarte ANC-militant en een Belgische moeder. Het wordt allemaal wel heel beklemmend wanneer de commissaris in een parlementslid van het Vlaams Front (sic) de moordenaar van zijn vader herkent. Het spoor naar de moordenaar Rudolf wordt dus een dubbelspoor naar de moordenaar van Declercqs vader.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234