Vrijdag 24/05/2019

"Joesjtsjenko was niet vergiftigd met dioxine"

Beeld UNKNOWN

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko is tijdens zijn verkiezingscampagne in 2004 niet vergiftigd met dioxine. Het ging om een gewone voedselvergiftiging, gevolgd door een pancreasontsteking. Dat heeft een vroegere raadgever en intimus aan de BBC verteld. Volgens hem werden alle medische analyses die de dioxinevergiftiging "bevestigen", vervalst.

Vervalsing
Veel van die analyses werden verricht in het buitenland. "Alle analyses zijn een absolute vervalsing", aldus David Zjvania, een van de leiders van de campagneploeg van Joesjtsjenko voor de presidentsverkiezingen in 2004. Volgens hem komt het idee om de zaak voor te stellen als een opzettelijke vergiftiging, van de algemene staf van Joesjtsjenko, die toen trouwens oppositiekandidaat was.

Verzuurde relatie
De relaties tussen Zjvania en Joesjtsjenko zijn nu behoorlijk verzuurd. Zjvania is Georgiër van oorsprong en de peter van een zoon van de Oekraïense president. Op vraag van die laatste loopt er echter een onderzoek van het parket tegen Zjvania, omdat die volgens Joesjtsjenko in de jaren 90 onwettig de Oekraïense nationaliteit zou verworven hebben.

Zjvania zegt dan weer dat mevrouw Joesjtsjenko, die in de VS geboren is, en drie kinderen van het presidentiële paar Amerikaanse identiteitskaarten hebben. Dat is een overtreding van de Oekraïense wet die de dubbele nationaliteit verbiedt. De vrouw van de Oekraïense president verwerpt de beschuldigingen.

Dioxine
De pro-westerse Viktor Joesjtsjenko werd op 6 september 2004 zwaar ziek. Hij was toen in volle verkiezingscampagne verwikkeld met de Russischgezinde presidentskandidaat Viktor Janoekovitsj. Weense dokters stelden drie maanden later de diagnose van een dioxinevergiftiging. Het pokdalige gezicht van Joesjtsjenko is een souvenir, maar het onderzoek naar de zaak heeft nauwelijks iets opgeleverd. (afp/gb)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.