Woensdag 16/06/2021

Jodie Foster uit de kast, en waarom dat zo lang duurde

In haar speech bij de uitreiking van de Golden Globes heeft Jodie Foster het dan eindelijk openlijk gezegd: ze is lesbisch. 'So what?', denkt u? Uw goed recht, maar de coming-out van de actrice zegt wel wat over het moeilijke huwelijk tussen Hollywood en homoseksualiteit.

'Ik kwam duizend jaar geleden al uit de kast, in het stenen tijdperk." Nadat ze de Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award in ontvangst had genomen tijdens de Golden Globes-uitreiking, begon de 50-jarige actrice Jodie Foster een speech die nog lang zal nazinderen in Hollywood - en ver daarbuiten.

"In die lang vervlogen dagen luchtte een fragiel jong meisje haar hart aan vrienden, familie en collega's en dan geleidelijk aan, trots, aan iedereen die haar kende. Nu echter vertelt men mij dat van elke ster verwacht wordt dat hij of zij de details van zijn of haar privéleven moet vereren met een persconferentie, een parfum en een primetime realityshow", vervolgde Foster.

Een coming-outdus, maar dan vooral als een aanklacht tegen de celebritycultuur die Tinseltown verziekt. "Een beetje belachelijk dat ze nu zegt dat ze al lang geleden uit de kast kwam", reageert Patrick Duynslaegher, de artistieke directeur van het Filmfestival Gent. "Toen ik nog filmjournalist was, heb ik nog interviews met haar meegemaakt waarbij ons zozeer op het hart gedrukt werd dat we niet naar haar privéleven mochten vragen dat zelfs wij, de serieuze jongens (lacht), in haar geaardheid geïnteresseerd begonnen te raken."

Dat Jodie Foster haar Grote Bekentenis zo lang opspaarde, is een teken aan de wand. Hollywood en homoseksualiteit: het is geen evidente combinatie. Vorige week nog klaagde regisseur Steven Soderbergh in een interview met de film- en medianieuwssite TheWrap dat zijn biopic rond de Amerikaanse pianist en entertainer Liberace "te gay" was voor de filmstudio's in Hollywood. "Ze zeiden dat het te homoseksueel was. Iedereen. Dit was net na Brokeback Mountain (film over homoseksuele cowboys, ST). Ik was gechoqueerd."

Gay Gandolf

Nog zo'n schokkende verklaring volgt vanavond in het BBC-programma HARDtalk. "De filmindustrie is tegen homo's", zegt acteur Rupert Everett, die in de romantische komedieMy Best Friend's WeddingJulia Roberts' homoseksuele vriend speelde. "Heteromannen vertolken steeds vaker homoseksuele mannen en winnen er allerhande prijzen mee, maar omgekeerd kan het blijkbaar niet." De acteur raadt het beginnende homoseksuele acteurs zelfs af uit de kast te komen. Kwestie van de carrièreperspectieven niet bij voorbaat aan diggelen te slaan.

Is Hollywood dan intrinsiek homofoob? Volgens Everett heeft het meer dan met homofobie met commercieel denken te maken. "Hollywood is een grootse industrie. Tegenwoordig moeten er ook parfums en andere producten gelinkt aan films en acteurs, verkocht worden." Lees: het rechtse denken van de aandeelhouders heeft Hollywood in de greep.

"Het is een wijdverspreide theorie in Hollywood", zegt Duynslaegher. "Als acteur openlijk uitkomen voor je homoseksualiteit zou een negatieve invloed hebben op je populariteit en de box office. Vreemd toch? Als homoseksueel acteur zou je geen heterorollen meer aangeboden krijgen. Terwijl: het gaat om acteurs! (lacht). Het is een excuus dat typisch is voor een industrie die al te vaak het grote publiek onderschat."

Toch is Tinseltown volgens de festivaldirecteur minder homofoob dan je na al het bovenstaande zou denken. Hij gooit er een aantal tegenvoorbeelden tegenaan. "Ian McKellen speelde mee in The Lord of the Rings-trilogie en in de X-Men-franchise. En in vroegere tijden speelden Montgomery Clift en Rock Hudson overtuigend heteropersonages en oogstten daar succes mee." Klopt, maar net die filmsterren hielden hun geaardheid hun leven lang geheim. Zelfs toen Hudson in de jaren 80 stervende was aan de gevolgen van aids, bleef hij in de kast en verklaarde hij dat hij het virus waarschijnlijk door een bloedtransfusie had opgelopen.

Zelfmoordcijfer

Lang vervlogen tijden, kun je zeggen, maar dat klopt niet. Althans, als we Colin Firth, die in A Single Man een homoseksuele professor speelde, mogen geloven. "Hollywood staat nog altijd huiverig tegenover homo's die hun geaardheid niet verbergen", verklaarde hij op promotour voor de film van Tom Ford. "Ik weet dat sommige acteurs hun geheim krampachtig verborgen houden."

Er zijn er die beweren dat dit een exclusief mannelijk verhaal is. In The New York Times schreef Dan Savage het zwart op wit: lesbische vrouwen op onze tv- en bioscoopschermen: geen probleem! Zijn ultieme argument? De populariteit van actrice en presentatrice Ellen DeGeneres. Een theorie waar Hadley Freeman van The Guardian prompt brandhout van maakte. "Het kostte Jane Lynch (de blonde coach in de tv-serie 'Glee', ST) tot haar 49ste voor ze - zoals zij het omschrijft - 'een doorbraak' kende. Trouwens: behalve Jodie Foster kan ik nauwelijks een andere lesbische actrice opnoemen."

Rest er nog één vraag. Waarom zouden homoseksuele acteurs en actrices niet in de kast mogen blijven? Is dat niet hun recht? Uiteraard. Al is het ook een gemiste kans, vindt Duynslaegher. "Acteurs en actrices kunnen rolmodellen zijn en de maatschappij vooruithelpen. Geen overbodige luxe als je leest dat het zelfmoordcijfer bij homoseksuele jongeren nog steeds een stuk hoger ligt dan dat bij heteroseksuele leeftijdsgenoten. In die zin is Jodie Fosters coming-out alleen maar toe te juichen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234