Maandag 04/07/2022

AchtergrondAntisemitisme

Jodenhaat piekt door corona: ‘Geen vaccin tegen antisemitisme’

Opperrabbijn Aaron Schiff in het Covid-19-testdorp in Antwerpen. Hij liet zich deze week testen in het gezelschap van burgemeester Bart De Wever (N-VA) na de vele kritiek op zijn gemeenschap.  Beeld BELGA
Opperrabbijn Aaron Schiff in het Covid-19-testdorp in Antwerpen. Hij liet zich deze week testen in het gezelschap van burgemeester Bart De Wever (N-VA) na de vele kritiek op zijn gemeenschap.Beeld BELGA

Vlaamse Joden signaleren een toename van Jodenhaat, of het nu online is, of op straat. De belagers maken daarbij een verband tussen de besmettingscijfers en de Joodse achtergrond van het slachtoffer. Ook veiligheidsdiensten merken het op.

Bruno Struys

“Breendonk terug openen en ze erin steken.”

“Allemaal de gaskamer in. Kom, hup.”

“Hitler had er minder compassie mee, met dat soort volk.”

Het is maar een kleine greep uit de stroom aan antisemitische reacties die de afgelopen weken verschenen op sociale media onder krantenartikels.

“Het stemt me echt heel droevig”, zegt Jonath Yonathan-Weinberger, een Joodse vrouw die geregeld in dialoog probeert te treden onder anti-Joodse reacties. “Ik zie een ontploffing van het aantal commentaren, zoals ik het nooit heb meegemaakt.”

Ook de Belgische veiligheidsdiensten zien een toename van antisemitische haatberichten. Het gaat niet enkel om online reacties onder krantenartikels. Een notaris uit Tienen mailde een van zijn klanten: “De wet dient ook door Joden eerbiedigd te worden, jullie staan niet boven de wet. Egoïsten. De gezondheid van échte Belgen die zich aan de regels houden, is volgens u onderschikt aan het geloof van uw gemeenschap. Jullie zullen het nooit leren.”

“Of het nu gaat om seculiere of orthodoxe klanten: ze ervaren meer antisemitisme en meer openlijk”, zegt advocate Elke Cloots, die verschillende Joodse klanten heeft. “Ze ervaren het echt als een stigma, alsof zij de verspreiders van het virus zijn.”

De afgelopen weken verscheen een stortvloed aan nieuwsberichten over politie-invallen in synagoges, over hogere besmettingscijfers in Joodse wijken en dat slechts weinig mensen uit de Joodse gemeenschap opdaagden in het Antwerpse testdorp. Eigenlijk zijn er al van in het begin van de pandemie berichten over Joden die zich niet aan de maatregelen houden, maar nooit zoals de afgelopen weken.

Elke vorm van statistisch bewijs ontbreekt om te staven dat Joden meer dan anderen de maatregelen zouden ontwijken, of hogere besmettingscijfers kennen. Uit een grote testing op basisschool Yavne bleek deze week nog dat geen enkele leerling positief testte.

Er werd geschat dat de besmettingscijfers wel tot vier keer hoger zouden liggen dan gemiddeld in de twee wijken tussen het Antwerpse stadspark en de Lamorièrestraat, waar ook veel Joden wonen. Uit de brede testing blijkt dat in die wijken 2,95 procent besmet is, wat dubbel zo hoog is dan het stedelijk gemiddelde.

“De Joodse gemeenschap, ook de ultraorthodoxe, volgt over het algemeen de regels op”, zegt Philippe Scharf, woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties. “We hebben duidelijk te maken met een opflakkering van antisemitisme, die samenvalt met het culpabiliseren van een minderheid.”

Deze woensdag nog liet de Antwerpse opperrabijn Aaron Schiff zich testen in het gezelschap van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die had een week eerder nog uitgehaald naar enkele Joden die zich niet aan de maatregelen hielden: “Als men naar een golf van antisemitisme wil gaan, moet men echt zo verder doen.” Over die golf van antisemitisme lijkt De Wever een week later gelijk te krijgen.

“Een tandarts hier in de buurt heeft rondgebeld naar Joodse klanten om de afspraken te annuleren, uit angst voor corona”, zegt Moshe Grunhut. “We zien echter wel andere klanten binnen- en buitenlopen in haar praktijk. Ik zag een man deze week die met een krant over straat liep en die voor zijn ogen hield als hij mij zag. Hij deed dat bij elke Jood die hij passeerde. We voelen ons gestigmatiseerd en teruggegooid naar 1938. Het is nog erger dan het virus zelf, want tegen corona is een vaccin, tegen antisemitisme niet.”

Binnen de Joodse gemeenschap circuleert ook een bericht over een veertienjarige Joodse jongen die woensdagavond door een man is belaagd. Toen de vader van de jongen naar buiten liep en wou tussen komen, werd hij zelf bij zijn pijpenkrullen gegrepen en op de grond gesleurd.

De Antwerpse politie was vrij snel ter plaatse en kon de dader vatten. Van antisemitisme lijkt bij navraag echter geen sprake. De dader zou in verwarde toestand zijn geweest en is nu gedwongen opgenomen in de psychiatrie. “Tijdens het geweldincident riep de man geen antisemitische slogans of beledigingen”, zegt Matis Green, de vader van de jongen, die nog onder indruk is, maar ook vol lof voor het optreden van de politie. “Volgens de politie was mijn zoon gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234