Maandag 21/10/2019

Jobs verrijst in rechtszaal

Heeft Apple misbruik gemaakt van zijn machtspositie door op iTunes aangekochte muziek enkel op iPods te laten beluisteren? Over die vraag zal een Amerikaanse rechter zich de komende twee weken buigen. Macaber detail: ook de overleden Steve Jobs maakt zijn opwachting in de rechtszaal.

Drie jaar na zijn dood herleeft Steve Jobs. Of beter, zijn woorden doen dat. In een rechtszaak die vandaag in het Californische Oakland van start gaat, zullen door advocaat Bonny Sweeney e-mails en een videoverklaring van de betreurde CEO worden voorgelegd.

De woorden van Jobs zijn er dit keer geen waar Apple mee kan uitpakken. Sweeney hoopt met de documenten rechter Yvonne Gonzalez Rogers te kunnen overtuigen van het feit dat de technologiegigant de Amerikaanse 'antitrustwetten' overtreedt. Het bedrijf verspreidde volgens haar een tijdlang software-updates die het onmogelijk maakten om nummers die niet via iTunes werden aangekocht op een iPod af te spelen. Alleen muziek uit het Apples eigen stal werkte, evenals muziek van cd's. Hierdoor heeft bedrijf niet alleen de concurrentie buitenspel gezet, klinkt het, maar ook consumenten onnodig op kosten gejaagd.

Van sommige e-mails die de revue zullen passeren is de inhoud al bekend, stelt The New York Times. De krant diepte er gisteren eentje uit 2003 op. Toen drukte Jobs aan de leidinggevenden van zijn bedrijf zijn bezorgdheid uit over Musicmatch, dat met een eigen muziekdienst kwam. "We moeten er zeker van zijn dat de muziek die je bij Musicmatch kan downloaden, niet op de iPod gebruikt kan worden. Gaat dit problemen geven?"

Aan de rechtszaak, die inmiddels bijna 10 jaar wordt voorbereid, gaan twee ontevreden klanten vooraf: Melanie Wilson en Marianna Rosen. Volgens hen hebben ze te veel voor hun iPods betaald doordat Apple de markt verstoorde. Omdat ze hun nummers enkel op Jobs' toestellen konden beluisteren, waren ze immers niet in de mogelijkheid goedkopere muziekspelers aan te kopen.

De dames startten daarop een zogenaamde class action suit, waarbij een groot aantal gedupeerden zich verenigen. In totaal zouden er zich intussen 8 miljoen Amerikanen achter hen scharen, net als honderd retailers. Samen eisen ze 350 miljoen dollar.

Hoewel Apple de updates lang geleden al aanpaste - waardoor alle muziek op iPods kan - is de kans dat Wilson en Rosen hun slag thuis halen niet onbestaande, gelooft Pieterjan Van Leemputten van ZDNet.be. "Maar zelfs als ze winnen, gaat de uitspraak de wereld niet veranderen. Meestal wordt er in zaken als deze dan een symbolische geste van de beklaagde gevraagd. Dat kan een uitkering van een aantal dollars zijn aan alle benadeelde consumenten, maar evengoed een schenking aan een goed doel. De kans dat op het eind van dit proces nieuwe miljonairs opstaan, schat ik klein in." Voor Apple gaat het sowieso geen groot verschil maken. "350 miljoen dollar is peanuts als je weet dat het bedrijf in 2013 een dagelijkse omzet van 500 miljoen draaide." Bovendien: de iPod is ook niet meer hun belangrijkste product. In het fiscaal jaar 2014 werden er 14,4 miljoen verkocht, versus 169 miljoen iPhones.

Loonafspraken

Het is trouwens niet de eerste keer dat Steve Jobs middels e-mails post mortem in een rechtszaal verschijnt. In 2010, toen Apple samen met enkele topbedrijven uit Silicon Valley voor de rechter werd gedaagd over onderlinge loonafspraken, werd ook al een schrijven van zijn hand getoond. Eric Schmidt van Google kreeg toen volgend bericht: "Er is mij verteld dat Googles nieuwe softwaregroep voor mobiele telefonie meedogenloos aan het werven is in onze iPod-groep. Als dit klopt: kan u er dan een eind aan maken?" De bedrijven hoopten de zaak toen te besluiten met een minnelijke schikking, maar die werd door de rechter afgewezen. In januari zou de zaak hernomen worden.

De huidige mededingingszaak over iTunes en iPod moet binnen de komende negen dagen beslecht worden. Naast Jobs zullen ook Philip Schiller, het hoofd van de marketing, en Eddy Cue, het hoofd van de onlinediensten, aan het woord komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234