Zaterdag 24/07/2021

Joanna Dober

Volgens de Europese consumentenorganisatie BEUC dreigt de consument de grote verliezer te worden van de interneteconomie.

Medewerkster BEUC

De staats- en regeringsleiders van de Europese Unie bespreken maandag op de top van Feira (Portugal) de voorstellen van de Europese Commissie om de wetgeving op het vlak van interneteconomie te versnellen. Erkki Liikanen, de eurocommissaris voor industrie en de kennismaatschappij, stelde deze week een bijgewerkte versie voor van zijn "e-Europe-actieplan". Volgens dat plan moeten meer dan zestig maatregelen tegen het einde van 2002 zijn goedgekeurd. Joanna Dober, medewerkster van de BEUC, waarschuwt voor overhaasting. "Onder druk van de sterke lobby van internetbedrijven dreigt de Europese Commissie de rechten van de consument te verwaarlozen."

Welke zijn uw bezwaren tegen de Europese plannen?

"De Europese plannen gaan voorbij aan de consument. Bijvoorbeeld, wat gebeurt er als iemand een bestelling plaatst via internet en de bestelling wordt niet geleverd of er is een mankement aan het geleverde product? Wij vinden dat de consument dan naar een rechtbank in eigen land moet kunnen stappen om zijn geld terug te eisen. Maar voor de internetindustrie en de rechtse meerderheid in het Europees Parlement is dat allemaal niet nodig. Die vinden dat consumenten enkel naar de rechter mogen stappen in het land waar de leverancier van internetdiensten is gevestigd. Een Belg die via internet iets aankoopt in Duitsland, zou dan met zijn zaak moeten aankloppen bij het Duitse gerecht. De industrie wil zoveel mogelijk de vrije hand en wil niet gedwongen worden om zijn zaak in andere lidstaten te moeten verdedigen. Dat is ons belangrijkste wettelijke bezwaar."

De rechtse meerderheid in het parlement komt volgens u op voor de belangen van de industrie?

"In het parlement is er heel veel steun voor de positie van de industrie. Dat is schokkend. Parlementsleden worden verondersteld de belangen van hun consumenten te beschermen. Het tweede grote probleem van e-Europe is de weigering van de financiële sector om garant te staan voor een veilige betaling via internet. Als je bij een bestelling jouw kredietkaartnummer moet opgeven en iemand maakt misbruik van dat nummer, dan staan de banken niet in voor de gevolgen. Zij weigeren on-linebetalingen te verzekeren. Ze vinden dat veel te duur. De consument moet daarvoor opdraaien."

Ik dacht dat er in de meeste lidstaten toch een wettelijke bescherming bestond.

"Dat is juist. Maar om zo snel mogelijk e-Europe te realiseren, dreigt die bescherming overboord te worden gegooid. Volgens ons moet consumentenbescherming in e-Europe worden ingebouwd. De banken moeten daarbij hun verantwoordelijkheid op zich nemen. Zij willen dat de consumenten zoveel mogelijk elektronisch betalen, maar weigeren in te staan voor de veiligheid."

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling waarschuwt dat de informatiemaatschappij nieuwe analfabeten creëert. Wordt aan die groep voldoende aandacht besteed?

"Wij pleiten ervoor dat iedereen toegang krijgt tot het internet. Dat zit in de Europese plannen. Maar hoe definieer je toegankelijkheid? Voor een Portugees betekent dat wellicht iets anders dan voor een Duitser. Als je een verdeeld Europa wil vermijden, dan moet je daaraan aandacht besteden. Dat betekent dat in alle Europese lidstaten ook goedkopere telecomtarieven worden aangeboden. Een ander aspect waarvoor we aandacht vragen is het veiligheidsaspect op internet. Bedrijven zoals AOLTimeWarner, die zowel content- als serviceproviders zijn, kunnen makkelijk aan onze persoonlijke gegevens. Ze kunnen die doorverkopen aan andere bedrijven. Dat doen ze al. Zo kunnen ze bijvoorbeeld medische gegevens verkopen, met het gevolg dat straks de helft van de Europeanen geen verzekering meer kunnen sluiten omdat ze een verkeerd medisch profiel hebben."

Dat zijn orwelliaanse toestanden.

"Ja precies. De Europese Commissie zet in haar e-Europe-plan de deur wagenwijd open voor Big Brother. De Commissie doet veel te weinig om persoonlijke gegevens te beschermen."

Waarom is er zo weinig aandacht voor de consument?

"Europa probeert in de interneteconomie zo snel mogelijk de Verenigde Staten bij te benen. De internetindustrie wil zo weinig mogelijk in de weg worden gelegd. Ze vraagt de grootst mogelijke flexibiliteit. Als ze dat niet krijgt, dan zal e-Europe niet op tijd uit de startblokken schieten, zegt ze." JCS

'De Europese Commissie zet in haar e-Europe-plan de deur wagenwijd open voor Big Brother'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234