Maandag 16/05/2022

PolitiekCD&V

Joachim Coens nieuwe CD&V-voorzitter

Joachim Coens. Beeld Tim Dirven
Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Joachim Coens (53) volgt Wouter Beke op als CD&V-voorzitter. Hij haalde het in de tweede en beslissende stemronde met 53,12 procent van de stemmen van jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Met Coens krijgt de partij een leider uit een christendemocratisch nest, met ruime ervaring als havenbaas en burgemeester.

Redactie en Belga

Joachim Coens won ook al de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen en stond dus in pole position om de nieuwe voorzitter van CD&V te worden. Uiteindelijk kreeg hij 12.101 stemmen achter zijn naam, Mahdi haalde er 10.681. Opvallend is dat Mahdi wel meer online stemmen haalde, maar Coens haalde het met een ruimere meerderheid bij de stemmen per post. In totaal werden er 22.782 stemmen uitgebracht.

“Ik heb er echt wel veel zin in”, zei Coens meteen na de bekendmaking van het resultaat. “Dit is een wende in mijn leven en mijn professionele carrière. We gaan vandaag voor een nieuwe start van de christendemocratie. Ik wil nieuwe leden aantrekken. Terug naar de stad is een belangrijke opdracht. We moeten samen een thuisgevoel creëren.”

Hij reikte verliezend kandidaat, “mijn goede vriend Sammy Mahdi”, meteen de hand. “Dit is een nieuwe start voor de christendemocratie, en ik zal dat niet alleen doen. Ik reken op iedereen van jullie, in het bijzonder op Sammy. Dit zullen we samen doen.”

Als voorzitter van de haven van Zeebrugge heeft de 53-jarige Coens een ijzersterke reputatie als manager. Dat is handig meegenomen nu CD&V een nieuwe organisatiestructuur moet krijgen. Dat is namelijk een van de eisen van de ‘twaalf apostelen’, de interne werkgroep die afgelopen zomer de verkiezingsnederlaag van CD&V analyseerde.

In zijn campagne legde Coens de nadruk op zijn ervaring zowel als burgemeester van Damme en als havenbaas. Hij profileerde zich ook als een bruggenbouwer en stelde dat CD&V de banden met het middenveld moet aanhalen. Sommige van zijn ideeën zijn overigens best vernieuwend. Zo pleitte hij tijdens de campagne voor een federale regering van experts.

Wie is Joachim Coens?

Joachim Coens is burgerlijk ingenieur en begeleidde in het begin van de jaren 90 bouwprojecten van Besix in het Midden-Oosten en Oost-Europa. In die periode zette hij ook de eerste stappen in de politiek, als zoon van gewezen minister Daniël Coens die in 1992 op 53-jarige leeftijd na een korte ziekte overleed. In 1994 werd hij voorzitter van de CVP-Jongeren van het arrondissement Brugge. In dat jaar prijkte hij al op de zevende plaats van de CVP-lijst voor de Europese verkiezingen, weliswaar een symbolische kandidatuur. Maar een jaar later slaagde hij er wel in om een zitje te bemachtigen in het eerste rechtstreeks verkozen Vlaams Parlement. In 1999 werd hij herverkozen.

Maar twee jaar later zei hij de nationale politiek vaarwel om voorzitter en gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge te worden, een functie die hij tot vandaag bekleedt. Daarnaast was hij nog actief in de lokale politiek: vanaf 1995 als schepen in de stad Damme en vanaf 2014 als burgemeester na het dodelijke auto-ongeval van de zittende burgemeester, Dirk Bisschop.

Nadat zijn naam al een tijd nadrukkelijk genoemd werd, besliste Joachim Coens op 20 oktober om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de CD&V, nadat Wouter Beke Vlaams minister geworden was. Uiteindelijk stelden zeven mensen zich kandidaat. Coens won de eerste ronde met 25 procent. Hij moest het in de tweede ronde opnemen tegen Sammy Mahdi, de voorzitter van Jong CD&V die zopas herverkozen werd.

Die zei vanavond zijn schouders te zullen zetten onder het vernieuwingsproject bij de partij. “Joachim is de nieuwe voorzitter van CD&V, maar dit verhaal schrijven we samen. We staan hier als goede vrienden naast elkaar. Ik zal alles geven wat in mij zit om de partij te zien uitgroeien tot de grote partij die ze moet zijn.”

Mahdi blijft aan de slag als jongerenvoorzitter, waarvoor hij nog maar in november werd herverkozen. “De mooiste job die er is”, zei hij met een kwinkslag. Het is ook in die hoedanigheid dat Mahdi de samenwerking met Coens en de partijtop op touw wil zetten. “Een jongerenvoorzitter moet tegen de schenen schoppen, maar nu is de partij in volle opbouw. En als je als jongerenvoorzitter deel kan uitmaken van de oplossing, dan weet ik het wel.”

Joachim Coens en Sammy Mahdi. Beeld Tim Dirven
Joachim Coens en Sammy Mahdi.Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234