Dinsdag 15/06/2021

Ouderenzorg

Jo Vandeurzen aan de zorgsector: "Regering doet wat ze kan"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Beeld Stefaan Temmerman
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.Beeld Stefaan Temmerman

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen reageert op de bezorgdheid van de zorgsector. Die trekt aan de alarmbel over de betaalbaarheid van de ouderenzorg.

"Ik begrijp de zorg die leeft in de sector, daarom dat ik ook aan tafel blijf zitten met Zorgnet Vlaanderen. Het klopt dat we voorlopig geen middelen voorzien voor dit jaar, maar we stellen alles in het werk om te doen wat we kunnen. De regering trekt dit jaar 60 miljoen euro extra uit voor de uitbreiding van het aanbod in de residentiele ouderenzorg.

"Daarnaast heb ik ook een taskforce opgericht. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de sector, de bankenwereld, de bouwsector en experts uit de verschillende administraties. Met als opdracht het uitwerken van nieuwe systemen die structureel en duurzaam zijn."

Hoe lang moeten de rusthuizen nog wachten op de investeringssubsidie?

"Nogmaals, we bekijken of er eenmalige marges kunnen worden vrijgemaakt. En vanaf volgend jaar gaan we opnieuw budgetten voorzien. Maar u weet dat we in budgettair krappe tijden leven. Deze oefening moet dus passen binnen de gezamenlijke begrotingsambities van de Vlaamse regering. Bovendien verbiedt Europa ons om dit buiten de begroting te houden. We zullen ons dus moeten aanpassen. Wat niet wil zeggen dat ik de signalen uit de sector niet ernstig neem."

Zal de dagprijs dan niet onvermijdelijk stijgen?

"Neen, want je moet dit bekijken in een breder perspectief. Commerciële zorginstellingen kunnen momenteel geen gebruik maken van subsidies. Alle politieke partijen willen dat daar verandering in komt, zodat we de zorg over de hele lijn kunnen uitbreiden."

Is het vechten tegen verdere besparingen op uw departement?

"De contouren van de begroting en de huidige controle zijn gekend. Wij gaan uitvoeren wat beslist is. Het klopt dat Welzijn al een aardige besparing heeft moeten verwerken. Alleen hebben we dat gedaan door op het overheidsapparaat zelf te besparen, en dat zo selectief mogelijk. Ik besef volkomen dat we de komende jaren extra gaan moeten investeren op welzijn. Daar is de Vlaamse regering absoluut mee bezig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234